416
O Λούλα ντα Σίλβα εμβολιάζεται κατά του κορανοϊού | Instituto Lula/Ricardo Stuckert/Handout via REUTERS

Ο Λούλα θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 21:00
O Λούλα ντα Σίλβα εμβολιάζεται κατά του κορανοϊού
|Instituto Lula/Ricardo Stuckert/Handout via REUTERS

Ο Λούλα θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Βραζιλίας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 21:00

Την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε τις τέσσερις καταδίκες που βάραιναν το ποινικό μητρώο και αμαύρωναν την ηθική υπόσταση του αριστερού πρώην προέδρου της χώρας Λούλα ντα Σίλβα, εξαιρετικά προβεβλημένου στο παρελθόν από τα διεθνή Μέσα.

Η ακύρωσή τους δεν αφορά τα εγκλήματα για τα οποία ο Λούλα καταδικάστηκε, τη διαφθορά δηλαδή και τις δωροδοκίες, αλλά την έλλειψη δικαιοδοσίας του δικαστηρίου το οποίο τον έστειλε στη φυλακή. Ωστόσο, αν και ο Λούλα δεν αποδίδεται στην κοινωνία τόσο καθαρός όπως εκείνος ενδεχομένως θα ήθελε, έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Πρόσφατα γκάλοπ δείχνουν πάντως ότι ο Λούλα παραμένει δημοφιλής σε σημαντικό ποσοστό, μάλλον επειδή ο νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει απογοητεύσει πολύ τις μάζες που τον ψήφισαν και έχει εξαγριώσει τους εχθρούς του. Σήμερα η Βραζιλία πλήττεται σφοδρά από τη μεγάλη φτώχεια αλλά και από τις συνέπειες της πανδημίας, υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Προ ημερών, αμέσως μετά την ανακοίνωση των δικαστών, ο Λούλα εκφώνησε λόγο και επετέθη στον Μπολσονάρο με εκφράσεις του τύπου «ο πλανήτης είναι στρογγυλός, αλλά ο Μπολσονάρο δεν το ξέρει». Μάλιστα είπε στον λαό τι θα έκανε ο ίδιος για την πανδημία αν κυβερνούσε – δεν ήταν και ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο του, αφού ο ακροδεξιός πρόεδρος δεν έκανε απολύτως τίποτε, αφού δεν πιστεύει καν στην ύπαρξη πανδημίας…

Συνεπώς ο Λούλα κερδίζει έδαφος στη λαϊκή συνείδηση, αποκαθιστά το τρωθέν κύρος του, και δεν θα είναι περίεργο να αναμετρηθεί με τον Μπολσονάρο στις κάλπες. Ωστόσο πολλοί είναι και όσοι ισχυρίζονται ότι σε αυτήν την υποθετική περίπτωση δεν θα έχουμε παρά μονομαχία δύο λαϊκιστών… Και, εξ αυτής της μονομαχίας, θα προκύψει και κάτι χειρότερο: η υποχώρηση του δημοκρατικού Κέντρου, του μοναδικού πολιτικού χώρου που μπορεί να εγγυηθεί τις απαραίτητες για τη Βραζιλία οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Προς το παρόν οι δυνάμεις της αγοράς ενοχλούνται και μόνο στην ιδέα της επανόδου του Λούλα στην εξουσία, ενθυμούμενες το παρελθόν του. Ηδη το πρακτορείο Bloomberg απέδωσε την καταπόντιση των χρηματιστηριακών αξιών στη δημοσκοπική σπερμολογία περί πιθανότητας επανεκλογής του Λούλα… Αλλά αυτά είναι μάλλον… αξαρτημένα ανακλαστικά. Διότι ο Λούλα άλλαξε!

Πλέον στο «οπλοστάσιο» του Λούλα για τη μελλοντική πολιτική σύγκρουση περιλαμβάνονται η ρητορική περί οικολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και η ρητορική περί τιθάσευσης της πανδημίας, τομείς στους οποίους ο Μπολσονάρο έχει πατώσει. Ο Λούλα, θέλοντας να φιλοτεχνήσει ένα αστικοδημοκρατικότερο προφίλ για τον εαυτό του, λέει ότι το σχέδιό του για τη Βραζιλία του αύριο δεν θα βασίζεται σε ιδεολογικές θέσεις αλλά στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών που τόσο βάναυσα καταπάτησε και συνεχίζει να περιφρονεί ο ακροδεξιός Μπολσονάρο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...