291
Ο Λουκασένκο στην ομιλία του σε βουλευτές το πρωί της Τετάρτης | Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο στην αντεπίθεση: Κάποιοι θέλουν το κακό μας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 12:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2021, 14:01
Ο Λουκασένκο στην ομιλία του σε βουλευτές το πρωί της Τετάρτης
|Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο στην αντεπίθεση: Κάποιοι θέλουν το κακό μας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2021, 12:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/05/2021, 14:01

Υστερα από τρεις ημέρες αφωνίας –μετά την κρατική αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair το οποίο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί ο λευκορώσος αντιφρωνών Ρομάν Προτάσεβιτς–, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, τυπικά πρόεδρος της Λευκορωσίας, αλλά ουσιαστικά «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», κατηγόρησε «αυτούς που θέλουν το κακό» της χώρας του.

Μιλώντας με βουλευτές το πρωί της Τετάρτης, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι αυτοί που θέλουν το κακό της χώρας προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Υπεραμύνθηκε δε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την Κυριακή και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια, ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της χώρας του.

«Ενήργησα νόμιμα προστατεύοντας τον κόσμο», ισχυρίστηκε, περιγράφοντας το περιστατικό ως πρόβα επίθεσης κατά της Λευκορωσίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι η προειδοποίηση περί βόμβας στο αεροπλάνο της Ryanair ήρθε από την Ελβετία –κάτι που φυσικά διέψευσαν οι Ελβετοί, αλλά ο Λουκασένκο δεν πτοείται από διαψεύσεις. Επιμένει στο αφήγημά του:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belta, ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι εξωτερικές δυνάμεις διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της χώρας του και είπε τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους, ενώ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν γνώριζε πως ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Ο Λουκασένκο είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας από το 1994 και δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει ότι διοικεί τη χώρα του με αυταρχικό τρόπο. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν εκλογές, όπου η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι κέρδισε. Ομως ο Λουκασένκο είπε ότι επανεξελέγη πρόεδρος με 80%!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...