Από τις 18 Ιουλίου 2016 και για μερικές μέρες ακόμη, η Μελάνια Τραμπ φαντάζομαι ότι θα είναι αρκετά εκνευρισμένη. Δεν της βγήκε όπως ήθελε η ομιλία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Οχάιο.
Υποτίθεται ότι θα εμφανιζόταν θριαμβεύτρια στο στάδιο του Κλίβελαντ. Ο Ντόναλντ θα πήγαινε απροειδοποίητα και θα ανέβαινε γρήγορα στη σκηνή, το πλήθος θα ζητωκραύγαζε και πάνω που θα έφταναν στην κορύφωση οι ιαχές της έκπληξης και της χαράς τότε θα ξεπρόβαλε στη σκηνή και η Μελάνια – με το λευκό φουστάνι (και τη συγκινητική σημειολογία του) και με τον καλογραμμένο και πολύ «έξυπνο» λόγο που εκφράζει τα πιστεύω της ως μετανάστρια και την πίστη στις αρετές και στα χαρίσματα του Ντόναλντ.
Αυτά θα ήταν τα δύο αχτύπητα ατού της συζύγου Τραμπ και πρώην μοντέλου από τη Σλοβενία, Μελάνια Κνάους. Η Μελάνια ως μοντέλο ειδικευόταν στις πάρα πολύ σέξι φωτογραφίες δευτέρας διαλογής και εργαζόταν για το πρακτορείο μοντέλων του αμερικανού επιχειρηματία, προτού τον γνωρίσει, τον σκανδαλίσει και τον παντρευτεί.
Το γαμήλιο φόρεμα
Το μεν φόρεμα τώρα, η Μελάνι το αγόρασε από το www.net-a-porter.com αντί 2.190 δολαρίων και φέρει την υπογραφή Roksanda Ilinicic. Ναι, η Ροκσάντα Ιλίνιτσιτς είναι σχεδόν συμπατριώτισσα της σλοβενής Μέλανι, είναι Σέρβα αλλά εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία. Τόσο η πελάτισσα όσο και η σχεδιάστρια, δηλαδή, είναι αμφότερες μετανάστριες και πετυχημένες στη Δύση, προερχόμενες από τη διασπασμένη ανατολική Ευρώπη και αυτός είναι ένας συμβολισμός.
«Ιδανική πρόταση για γαμήλιο φόρεμα» έγραφε το site – και η Μελάνια μπορεί να μην παντρευόταν αλλά ήθελε να στηρίξει τον Ντόναλντ κι έτσι φόρεσε το σύμβολο που έδειχνε ότι η σχέση του ανδρόγυνου είναι ρομαντική και αξιοπρεπής. Η δε ονομασία του φορέματος, «Margot».
Επιπλέον το στιλ του «Margot» παραπέμπει στο στιλ της Τζάκι, το οποίο θέλει να υιοθετήσει, η Μελάνια, σύμφωνα με δηλώσεις της, όταν γίνει πρώτη κυρία. Αυτό μάλλον θα το ονειρευόταν από μικρή – θα ήθελε να γίνει είτε σαν τη Γκρέις Κέλι είτε σαν τη Τζάκι, αναλόγως τον σύζυγο…
Και τέλος η τιμή του φορέματος «Margot», για μία τέτοια περίσταση, θεωρείται φυσιολογική. Ολοι θα ξέρουν πόσο κόστισε, αρκετοί θα μπορούν να το αγοράσουν, όλοι θα μπορούν να το θαυμάσουν. Εννοείται πως το φόρεμα ξεπούλησε.
Τα λόγια της Μισέλ Ομπάμα
«Εχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Σκέψου για σένα. Δράσε για σένα. Μίλα για σένα. Να είσαι εσύ. Η απομίμηση είναι αυτοκτονία». Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα αποφθέγματα της Μελάνια Τραμπ και το δημοσίευσε στο twitter στις 25 Οκτωβρίου 2012.
Τα λόγια δεν είναι δικά της, αλλά ανήκουν στη μαύρη εκπαιδευτικό και ακτιβίστρια Μάρβα Κόλινς (1936–2015), η οποία έδρασε υπέρ της ισότητας και της εξάλειψης του ρατσισμού στην εκπαίδευση.
Στόχος των επικοινωνιολόγων του Τραμπ είναι η Μελάνια να διαλύσει τους καπνούς περί ρατσιστικών πεποιθήσεων του συζύγου της. Εχει αρχίσει λοιπόν να χρησιμοποιεί διάφορα αποφθέγματα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους λόγους της που να δείχνουν τις αντιρατσιστικές απόψεις της οικογένειας.
Κατανοητό μεν, το θέμα είναι όμως ότι στις 18 Ιουλίου στο Κλίβελαντ, κατά τη διάρκεια του λόγου που εκφώνησε, η Μελάνια χρησιμοποίησε αυτούσιες φράσεις από έναν άλλο λόγο, που δεν της ανήκε.
Ξημερώματα Τρίτης, 19 Ιουνίου, ο δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Τζάρετ Χιλ, έκανε στο twitter έκανε δύο παράξενες αναρτήσεις:
Δημοσίευσε κατ΄αντιπαραβολή τον λόγο της Μελάνια Τραμπ στις 18 Ιουλίου 2016 και τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα στις 25 Αυγούστου του 2008. Στους δύο λόγους ο Χιλ είχε μαρκάρει με γκρι αρκετά αποσπάσματα – αυτά ήταν κοινά!
«Μια φορά διάβασα τον λόγο και τώρα βγαίνω να τον εκφωνήσω, είχε πει η Μελάνια σε δημοσιογράφους νωρίτερα την ίδια μέρα. «Δεν χρειάζεται παραπάνω μελέτη – αφού εγώ τον έγραψα, με ελάχιστη βοήθεια». Εκλεψε η Μελάνια Τραμπ λοιπόν τα αποσπάσματα από τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα επειδή τον θεωρούσε πετυχημένο και αρκετά αντιρατσιστικό;
«Το να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο γνωρίζοντας πόσο εξονυχιστικά θα ελέγξουν όλοι, την ίδια μέρα τον λόγο, είναι σκέτος παραλογισμός», δήλωσε αργότερα, την ίδια μέρα ο επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.
«Δεν υπάρχει αντιγραφή από τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα. Αυτά που αναφέρει η Μελάνια Τραμπ στον δικό της λόγο είναι κοινές λέξεις και αξίες. Την ενδιαφέρει η οικογένειά της. Το να σκεφτεί κανείς πως έκλεψε τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα είναι τουλάχιστον τρελό», τόνισε ο επικοινωνιολόγος Μάναφορτ στην έκτακτη δήλωσή του.
Και κατέληξε: «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πως όποια γυναίκα απειλεί τη Χίλαρι Κλίντον, η τελευταία επιχειρεί να την υπονομεύσει. Αυτή η τακτική δεν θα λειτουργήσει».
Διαβάστε παρακάτω τα αποσπάσματα των δύο λόγων με μαύρα γράμματα. Δείτε το βίντεο από τους δύο λόγους (κατ΄αντιπαραβολή) στο protagon.gr.
Η Μισέλ Ομπάμα είπε το 2008
«Και ο Μπαράκ κι εγώ, μεγαλώσαμε με τόσες πολλές κοινές αξίες: ότι δουλεύεις σκληρά για ό,τι θέλεις στη ζωή σου, ότι ο λόγος σου είναι δέσμευση και κάνεις πράξη αυτά που λες, ότι φέρεσαι στους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ακόμα κι αν σου είναι άγνωστοι και ακόμα κι αν δεν συμφωνείς μαζί τους.
»Και ο Μπαράκ κι εγώ, χτίσαμε τη ζωή μας οδηγούμενοι από αυτές τις αξίες, και τις περνάμε στην επόμενη γενιά. Επειδή θέλουμε τα παιδιάς μας –και τα παιδιά του έθνους– να γνωρίζουν ότι το μόνο όριο στο ύψος των επιτευγμάτων σου είναι να φτάσεις μέχρι τα όνειρά σου και να επιθυμήσεις να εργαστείς για να τα πραγματοποιήσεις».
Η Μελάνια Τραμπ είπε το 2016
«Από νεαρή ηλικία, οι γονείς μου μου μετέδωσαν τις αξίες ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά για όσα θέλεις στη ζωή, ότι ο λόγος σου είναι δέσμευση και ότι κάνεις πράξη αυτά που λες και κρατάς τις υποσχέσεις σου. Ότι φέρεσαι στους ανθρώπους με σεβασμό. Μου δίδαξαν και μου έδειξαν αξίες και ήθη της καθημερινής ζωής. Αυτό είναι ένα μάθημα που συνεχίζω να περνάω στον γιο μας. Και πρέπει να περάσουμε αυτά τα μαθήματα και στις επόμενες γενιές. Γιατί θέλουμε τα παιδιά σ΄αυτό το έθνος να ξέρουν ότι το μόνο όριο στα επιτεύγματά τους είναι η δύναμη του ονείρου σου και η επιθυμία σου να εργαστείς γι΄αυτά».
Λίγο αργότερα, την ανάρτηση του Τζάρετ Χιλ επιβεβαίωσε ο δημοσιογράφος της έγκυρης αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας politico.com, Ντον Ντάιαμοντ. Αυτός θύμισε το απόφθεγμα της Μάρβα Κόλινς περί μη αντιγραφής που είχε η Μελάνια το 2012.
Προφανώς η γνησιότητα είναι ένα θέμα υπό συζήτηση στην οικία των Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News