750
Ο Λάρι με παπιγιόν προκειμένου να γιορτάσει τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τη Κέιτ Μίντλετον το 2011 | WPA Pool/Getty Images

Ο Λάρι, ο γάτος της Ντάουνινγκ Στριτ, αποκτά αντίζηλο!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:09
Ο Λάρι με παπιγιόν προκειμένου να γιορτάσει τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τη Κέιτ Μίντλετον το 2011
|WPA Pool/Getty Images

Ο Λάρι, ο γάτος της Ντάουνινγκ Στριτ, αποκτά αντίζηλο!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 19:09

Τα κατοικίδια των πολιτικών ηγετών σε όλο τον κόσμο γίνονται άμεσες διασημότητες, μέσω της τηλεοπτικής οθόνης. Η γάτα Καλυψώ στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο και ο σκύλος Πίνατ στο Μαξίμου μπορεί να μην έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο γνωστός γάτος Λάρι της Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο, αλλά συχνά κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας στις επίσημες επισκέψεις.

Ο Λάρι, που έχει δει έξι πρωθυπουργούς εντός της πρωθυπουργικής κατοικίας, αναμένεται να αποκτήσει αντίζηλο, καθώς μετά από… σκληρές διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τα μικρά παιδιά του που ζητούσαν γερμανικό ποιμενικό σκύλο, ο Κίερ Στάρμερ εξασφάλισε ένα γατάκι Σιβηρίας ως το νέο κατοικίδιο της οικογένειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Μιλώντας στο BBC, ο Στάρμερ είπε ότι η 13χρονη κόρη του πήγε να πάρει τη νέα τους γάτα τη Δευτέρα. «Πρόκειται για συμφωνία μετά από μακρές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε. «Τους είπα ότι θα μπούμε σε ένα δωμάτιο και θα βρούμε λύση». Η μέχρι στιγμής ανώνυμη τετράποδη προσθήκη στην οικογένεια, θα γίνει η τρίτη του αυξανόμενου πληθυσμού των αιλουροειδών της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οταν η οικογένεια του πρωθυπουργού μετακόμισε στη νέα κατοικία της, έφεραν μαζί τους τον Τζότζο –έναν γάτο που απέκτησαν από ένα καταφύγιο ζώων– ο οποίος έγινε το Νο.2 αιλουροειδές της οικίας, μετά τον υπέροχο Λάρι, που λόγω «προϋπηρεσίας» παραμένει αρχηγός των τετράποδων, καθώς κατοικοεδρεύει εκεί από το 2011.

Ερωτηθείς πώς θα νιώσει ο 17χρονος σήμερα Λάρι για τον ερχομό ενός τρίτου γατιού, ο Στάρμερ απάντησε: «Το μόνο μας πρόβλημα –το ίδιο που έχουμε και με τον Τζότζο– είναι ότι η μόνη πόρτα του νέου μας διαμερίσματος είναι ενισχυμένη εναντίον βομβιστικών επιθέσεων. Επομένως το να εγκαταστήσουμε ένα πορτάκι για τις γάτες θα είναι πρόκληση. Αλλά η μικρή μας κόρη μας έπεισε ότι το πρόβλημα θα είναι το ίδιο, είτε έχουμε μία, είτε δύο γάτες».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είναι εδώ και πολύ καιρό σπίτι φιλικό προς τα ζώα. Ο Ρούφους της Αγγλίας, ένας διάσημος κυνηγός αρουραίων, ήταν ο πρώτος γάτος που υπηρέτησε στην πρωθυπουργική κατοικία –αν και δεν του δόθηκε ποτέ ο επίσημος τίτλος του «επικεφαλής γάτου»– όταν τον αγόρασε ο Ράμσεϊ Μακντόναλντ, στην αρχή της πρώτης θητείας του το 1924.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε δύο γάτους, τον Νέλσον και τον Μόναχο, καθώς και ένα κανίς, που ονομαζόταν επίσης Ρούφους. Ο Χάμφρεϊ, άμεσος προκάτοχος του Λάρι, είχε γίνει αντικείμενο διαμάχης του ζεύγους Μπλερ, όταν η Τσέρι, σύζυγος του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του γάτου λίγο μετά τη μετακόμιση της οικογένειας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Λίγο αργότερα, ο Χάμφρεϊ αποσύρθηκε.

Ο Λάρι, που αρχικά μεταφέρθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία για τα παιδιά του Ντέιβιντ Κάμερον από ένα καταφύγιο ζώων, παρέμεινε εκεί και μετά την απομάκρυνση του πρώην βρετανού ηγέτη και της οικογένειάς του. Εκτοτε έχει μακροημερεύσει στην Ντάουνινγκ Στριτ, ξεπερνώντας τις θητείες των Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ.

Ο Λάρι έζησε ειρηνικά δίπλα σε δύο σκυλιά, τη Νόβα, ένα λαμπραντόρ, που ανήκε στην οικογένεια Σούνακ, και τον Ντίλιν, ένα τεριέ που ήταν σύντροφος της συζύγου του Μπόρις, Κάρι Τζόνσον. Οι βρετανικές αρχές έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο προετοιμασίας για τον θάνατο του Λάρι με την κωδική ονομασία «Γέφυρα Λάρι» – με επιλεγμένες φωτογραφίες του και ένα δελτίο Τύπου που θα εξυμνεί τη ζωή του γνωστότερου κατοικίδιου της χώρας.

Οι γάτες χρησιμοποιούνται ως κυνηγοί ποντικιών από τη βρετανική κυβέρνηση εδώ και αιώνες, αλλά μόλις το 1929 απονεμήθηκε ο επίσημος τίτλος του «επικεφαλής γάτου» από το υπουργικό συμβούλιο σε έναν μαύρο γάτο, ονόματι Πίτερ. Ο Πίτερ δυσκολευόταν στην αρχή να ξετρυπώνει τα ποντίκια λόγω του υπερβολικού βάρους του –ως αποτέλεσμα του ταΐσματος του από το προσωπικό– αλλά ακολούθησε προσαρμοσμένη διατροφή και «υπηρέτησε» πέντε πρωθυπουργούς.

Ακολούθησαν οι τρεις γάτοι του Τσόρτσιλ – ένας εκ των οποίων πήρε το όνομα Νέλσον, από τον θρυλικό ναύαρχο του βρετανικού Ναυτικού, όταν ο Σερ Ουίνστον εντυπωσιάστηκε βλέποντάς τον να κυνηγά «έναν τεράστιο σκύλο» τις ημέρες που υπηρετούσε ως υπουργός Ναυτικού, λίγο πριν αναλάβει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Ο πρώτος «επικεφαλής γάτος» που έγινε διάσημος, ήταν ο Πίτερ Γ’, όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή «Tonight» του BBC το 1958, κερδίζοντας τεράστια βάση θαυμαστών. Ανέλαβε τον ρόλο του το 1947, όταν ήταν ακόμα γατάκι, και υπηρέτησε υπό τους πρωθυπουργούς Κλέμεντ Ατλι, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Αντονι Ιντεν, Χάρολντ Μακμίλαν – πριν πεθάνει σε ηλικία 16 ετών.

Η Πέτα, η πρώτη θηλυκή «επικεφαλής γάτα», ήταν παχιά και τεμπέλα, καθώς την τάιζαν διαρκώς, αλλά είχε και ατίθασο χαρακτήρα. Σε «υπηρεσία» για περίπου 10 χρόνια από το 1964, έχει αναφερθεί ότι η Πέτα τσακωνόταν με τον γάτο του Χάρολντ Γουίλσον, Νέμο, τραυματίζοντας τη σύζυγό του  Ουίλσον, Μέρι, μια φορά που επιχείρησε να τους χωρίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...