285
Ο Γιόαχιμ Ζάουερ με την Ανγκελα Μέρκελ τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη. Ηταν πάντα στη σκιά της | REUTERS/Yara Nardi/File Photo

O «κύριος Μέρκελ» κατηγορεί την τεμπελιά των Γερμανών που δεν εμβολιάζονται

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 14:21
Ο Γιόαχιμ Ζάουερ με την Ανγκελα Μέρκελ τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη. Ηταν πάντα στη σκιά της
|REUTERS/Yara Nardi/File Photo

O «κύριος Μέρκελ» κατηγορεί την τεμπελιά των Γερμανών που δεν εμβολιάζονται

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 14:21

Ηταν πάντα η σκιά μιας πανίσχυρης γυναίκας. Σχεδόν αόρατος, πάντα σιωπηλός. Αλλά ακόμα και αυτός ο διακριτικός άνθρωπος εξανέστη με την απροθυμία των συμπατριωτών του να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

O Γιόαχιμ Ζάουερ, σύζυγος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, έσπασε τη συνηθισμένη σιωπή του για να επικρίνει «την τεμπελιά» των Γερμανών που καθυστερούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν πείθεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Αυτό εν μέρει οφείλεται σε μια κάποια τεμπελιά και στο βόλεμα των Γερμανών», εκτίμησε ο Ζάουερ, που είναι κβαντικός χημικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία αναδημοσιεύθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μια άλλη ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ακολουθούν τις προσωπικές πεποιθήσεις τους, ένα είδος ιδεολογικής αντίδρασης σε αυτό που θεωρούν δικτατορία του εμβολιασμού», κατήγγειλε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό ισχύει για όλα τα μορφωτικά επίπεδα, περιλαμβανομένων των πανεπιστημιακών, των γιατρών και των επιστημόνων».

Οταν ρωτήθηκε για «την απόρριψη των επιστημονικών δεδομένων», ο Ζάουερ εκτίμησε ότι «αυτή η τάση πιθανόν πάντα υπήρχε σε κάποιους ανθρώπους, όμως δεν ήταν ποτέ τόσο εμφανής όσο τώρα».

«Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης επιτυχίας της επιστήμης», τόνισε ο Ζάουερ, ο οποίος μέχρι τώρα απέφευγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση εκτός του επιστημονικού πεδίου του. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε ένα εμβόλιο σε τόσο λίγο χρόνο. Ηταν ένα θαύμα», εκτίμησε.

«Ομως, παραδόξως, τα αποτελέσματα που πετύχαμε μέσα σε ένα χρόνο για την Covid-19 δεν τα έχουμε πετύχει εδώ και 30 χρόνια επιστημονικών ερευνών για το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζάουερ, «η επιστήμη είναι σημαντική και θα είναι πολύ καλό αν οι νέοι αφιερωθούν σε αυτή».

Στη Γερμανία, όπως και στη γειτονική Αυστρία, το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω του 70%, επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...