1107
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη χειραψία νίκης με τον Θοδωρή Ζαγοράκη | INTIMEnews

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από την ευρωομάδα της ΝΔ τον απειλούντα Θοδωρή Ζαγοράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:58
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερη χειραψία νίκης με τον Θοδωρή Ζαγοράκη
|INTIMEnews

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από την ευρωομάδα της ΝΔ τον απειλούντα Θοδωρή Ζαγοράκη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 12:58

Με απόφαση του Πρωθυπουργού διεγράφη ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Θοδωρή Ζαγοράκη ότι αν δεν δικαιωθεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη  (εδώ), θα αποχωρήσει (ανεξαρτητοποιηθεί) από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, ήταν το μήνυμα (προς πάσα κατεύθυνση) που συνόδευσε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την οπαδική συμπεριφορά του «γαλάζιου« ευρωβουλευτή.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα.

Geplaatst door Ελληνική Κυβέρνηση op Dinsdag 28 januari 2020

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.

»Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης.

»Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε έλληνα πολίτη», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την αποπομπή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα της Super League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιδράσεις όπως αυτή του κ. Ζαγοράκη, υπήρξαν και από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (δείτε εδώ το σχετικό tweet), όσο και από τον δήμαρχο Κατερίνης και πρώην βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κουκοδήμο, που σε δήλωσή του αποκάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «πληγή» για τον ελληνικό αθλητισμό και τη Νέα Δημοκρατία.

«Τάσσομαι στο πλευρό του ΠΑΟΚ και ζητώ να μπει τέλος στη φαρσοκωμωδία με την απόφαση που προκαλεί οργή σε όλο το φίλαθλο κόσμο. Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι “πληγή” για τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι εντεταλμένος συμφερόντων και κάνει κακό στη ΝΔ», υπογράμμιζε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Κουκοδήμος για να συμπληρώσει:

«Αυτοί που “μπήκαν από το παράθυρο” στη ΝΔ θα πρέπει να τεθούν εκτός κόμματος και να μην τους δοθεί ποτέ ξανά η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη δυναμική, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια της παράταξης. Αρχές και αξίες που ενέπνευσε ο Εθνάρχης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η αξιοσύνη και κυρίως σοβαρότητα πρέπει να επικρατήσουν στις τάξεις του αθλητισμού».

Νομοθετική ρύθμιση για να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές στο ποδόσφαιρο, όπως αυτή που εισηγήθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η σχετική διάταξη με την τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για αντίστοιχες περιπτώσεις, θα κατατεθεί εντός της ημέρας από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι για τα αδικήματα για τα οποία γνωμοδότησε η επιτροπή δεν προβλέπεται υποβιβασμός.

Με τον τρόπο αυτόν αφενός διασφαλίζεται ότι δεν υποβιβάζονται ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται οιαδήποτε παρέμβαση στη διαδικασία λήψης της επίμαχης απόφασης (ορθότερα εισήγησης) της Επιτροπής.

Ερωτηθείς εάν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

Πώς φθάσαμε στην απόφαση διαγραφής

«Εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Θοδωρής Ζαγοράκης στη -βιαστική και φορτισμένη, όπως σχολίαζαν στην Πειραιώς- δήλωσή του που προκάλεσε την καρατόμησή του.

Με την απόφαση διαγραφής του, ο Πρωθυπουργός θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι τέτοιου είδους απειλές, με οπαδικά ελατήρια, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο κυβερνών κόμμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Ζαγοράκη που προκάλεσε την απόφαση διαγραφής του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό:

Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανής στα αθλητικά χρονικά. Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων και εξευτελίζει όσους υπηρετήσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επειδή δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι, δηλώνω ευθαρσώς:

Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή.

Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί.

Παραίτηση Αυγενάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε (νέα) νομοθετική πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος.

Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της.

Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση απέτυχε

Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα μπάχαλο με τη σφραγίδα της. Χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...