797
Οπαδοί της Γιουνάιτεντ περνούν μπροστά από πορτραίτο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Απ' ότι φαίνεται, μόνο αυτό θα τους μείνει... | Catherine Ivill/Getty Images

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η «ερώτηση του εκατομμυρίου»

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουλίου 2022, 21:25
Οπαδοί της Γιουνάιτεντ περνούν μπροστά από πορτραίτο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Απ' ότι φαίνεται, μόνο αυτό θα τους μείνει...
|Catherine Ivill/Getty Images

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η «ερώτηση του εκατομμυρίου»

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουλίου 2022, 21:25

Ηταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιόρταζε την επιστροφή του αγαπημένου των οπαδών της, Κριστιάνο Ρονάλντο, στο «Ολντ Τράφορντ» έπειτα από 12 χρόνια απουσίας. Ο πορτογάλος σούπερ-σταρ, απογοητευμένος από την τελευταία του σεζόν στο Τορίνο, πίστευε ότι στο παλιό του «σπίτι» θα βίωνε, ξανά, τη δόξα των νεανικών του χρόνων. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έβλεπαν στο πρόσωπό του, τον ηγέτη που θα τους έβγαζε από τη μιζέρια της μετά-Φέργκιουσον εποχής. Δέκα μήνες μετά, ο «CR7» θέλει να αποχωρήσει. Για την ακρίβεια, το απαιτεί, απουσιάζοντας για τρίτη διαδοχική μέρα από την προετοιμασία της ομάδας του για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Επικαλείται οικογενειακούς λόγους, όμως ο διάσημος ατζέντης και κουμπάρος του, Ζόρζε Μέντες, αναζητεί τον επόμενο «σταθμό» της μυθικής του καριέρας.

Η αποτυχία της Γιουνάιτεντ να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο προσεχές Τσάμπιονς Λιγκ είναι η βασική αιτία του «διαζυγίου» που ζητά ο Ρονάλντο. Αν και βαδίζει στο 38ο έτος της ζωής του, είναι βέβαιος πως έχει μπροστά του (τουλάχιστον) 2-3 χρόνια μπάλας στο κορυφαίο επίπεδο, και δεν επιθυμεί να τα ξοδέψει μακριά από τη διοργάνωση στην οποία έχει «λάμψει» περισσότερο από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή, με 141 γκολ και 42 ασίστ σε 183 εμφανίσεις. Φιλοδοξεί να σηκώσει την έκτη του Κούπα, και να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης -μετά τον Κλάρενς Ζέεντορφ- που θα έχει κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με τρεις διαφορετικούς συλλόγους. Δεν έχει παίξει, ποτέ, στο Γιουρόπα Λιγκ, και δεν θέλει να είναι η σκηνή που θα φιλοξενήσει το φινάλε του.

Μεταγραφική… ανομβρία

Μια σεζόν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα ήταν καταστροφή, όμως τίποτα δεν του εγγυάται πως η Γιουνάιτεντ δεν θα χάσει… το τρένο και του χρόνου. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αποφάσισε να φύγει από το Μάντσεστερ, σύμφωνα με πορτογαλικά media: είναι θορυβημένος από την αδράνεια που επιδεικνύει ο αγγλικός σύλλογος στο μεταγραφικό παζάρι. Επειτα από μια εφιαλτική σεζόν, μόλις χθες ανακοίνωσε το πρώτο της απόκτημα. Πρόκειται για τον Ταϊρέλ Μαλάσια, έναν 22χρονο αμυντικό που ανήκε στην ολλανδική Φέγενορντ, ο οποίος θαυμάζει τον νέο προπονητή της Γιουνάιτεντ, Ερικ τεν Χαχ, και αποφάσισε να του εμπιστευθεί το μέλλον του. Εχουν περάσει δυο μήνες από τις 7 Μαΐου, τη μέρα που η Γιουνάιτεντ έχασε στο Μπράιτον τις τελευταίες της ελπίδες να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο Κριστιάνο ήθελε να «ζυγίσει» το project για τη νέα σεζόν. Προφανώς, δεν το έκρινε ικανοποιητικό.

Η επίσημη θέση του αγγλικού συλλόγου είναι ότι ο παίκτης δεσμεύεται με συμβόλαιο για έναν, ακόμη, χρόνο. Αλλά δύσκολα θα τον κρατήσει «με το ζόρι». Είναι πολύ πιθανό, να μην προσπαθήσει, καν. Τα γκολ και οι ασίστ του διέσωσαν πολλές φορές την αξιοπρέπεια της Γιουνάιτεντ, όμως η στατιστική αποδεικνύει πως ο Πορτογάλος δεν κατέβαλε την παραμικρή προσπάθεια να βοηθήσει την ομάδα του στο επιθετικό πρέσινγκ, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή της αγωνιστικής φιλοσοφίας του τεν Χαχ. Οπως είχε παρατηρήσει πολύ εύστοχα ο Τιερί Ανρί στη διάρκεια της περασμένης σεζόν, ο Ρονάλντο «είναι το δηλητήριο και, ταυτοχρόνως, το αντίδοτο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Πού θα πάει;

Και τώρα η «ερώτηση του εκατομμυρίου». Αν αποχωρήσει από το Μάντσεστερ, πού θα πάει; Οι πιθανές επιλογές είναι «μετρημένα κουκιά». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν φαίνεται να τον θέλει πίσω στη Μαδρίτη. Αλλωστε, στην επίθεση η Ρεάλ διαθέτει τον Μπενζεμά, τον Βινίσιους τζούνιορ και τον Τσουαμενί, για τον οποίο, προσφάτως, πλήρωσε 80 εκατομμύρια ευρώ. Η Μπαρτσελόνα παλεύει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, αλλά και βρίσκεται «υπό κατασκευή». Εκτός κι αν με κάποιο μαγικό τρόπο βγει αληθινή η «τρελή» φήμη, ότι Ρονάλντο και Μέσι θα είναι συμπαίκτες στη Βαρκελώνη. Στην Παρί Σεν-Ζερμέν των Εμπαπέ, Μέσι και Νεϊμάρ, θα μαζεύονταν επικίνδυνα πολλές «ντίβες». Ο Τοντ Μπόελι, ο νέος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, πολύ θα ήθελε να εντυπωσιάσει στο πρώτο του καλοκαίρι στον σύλλογο, αποκτώντας έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, όμως είναι μάλλον απίθανο, η Γιουνάιτεντ να παραδώσει ένα τέτοιο «όπλο» στα χέρια ενός άμεσου ανταγωνιστή της.

Η Μπάγερν Μονάχου θα ήταν ο πιο λογικός προορισμός του, ιδίως αν αποχωρήσει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Ρονάλντο, που σκόραρε 18 γκολ σε 30 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ (και 24 σε 38 ματς σε όλες τις διοργανώσεις), παίζοντας σε μια προβληματική ομάδα, στην Μπουντεσλίγκα, ως γρανάζι της φοβερής βαυαρικής «μηχανής», θα πετύχαινε τα διπλάσια. Σε αυτό το σενάριο, το εμπόδιο είναι η πάγια τακτική της Μπάγερν, να μην… μπλέκει με πανάκριβους παίκτες – «βεντέτες». Αλλά η περίπτωση του Ρονάλντο δεν είναι τέτοια, πλέον. Η Γιουνάιτεντ έδωσε, πέρυσι, μόλις 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Και ο ίδιος φαίνεται πρόθυμος να κάνει μια γενναία έκπτωση στο «κασέ» του, προκειμένου να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Αλλωστε, εφόσον παραμείνει στο Μάντσεστερ, οι ετήσιες αποδοχές του (31 εκατ. ευρώ) θα μειωθούν κατά 25%.

Δεν θα αργήσουμε να μάθουμε, σε ποια ομάδα θα απολαύσουμε τις επόμενες παραστάσεις του Κριστιάνο. Αν η μεταγραφή του δεν πραγματοποιηθεί άμεσα, την Παρασκευή θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη Γιουνάιτεντ στην περιοδεία της στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...