758
O Ρονάλντο πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ της Γιουβέντους | REUTERS/Alessandro Garofalo

Ο Κριστιάνο κι αν εγέρασε…

Sportscaster Sportscaster 3 Φεβρουαρίου 2021, 15:25
O Ρονάλντο πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ της Γιουβέντους
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Ο Κριστιάνο κι αν εγέρασε…

Sportscaster Sportscaster 3 Φεβρουαρίου 2021, 15:25

Στο «Τζουζέπε Μεάτσα» η Ιντερ ευτύχησε να σκοράρει στην πρώτη της κιόλας ευκαιρία. Προτού καν συμπληρωθούν δέκα λεπτά παιχνιδιού. Η Γιουβέντους έδειχνε να δυσκολεύεται –εφέτος δεν βρίσκεται στα καλύτερά της–, όμως ο ποδοσφαιριστής που έχει το γκολ στο αίμα του, Κριστιάνο Ρονάλντο, «καθάρισε» για την ομάδα του μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Στο 25′ με εκτέλεση πέναλτι, και στο 35′ τιμωρώντας μια κακή συνεννόηση του τερματοφύλακα με έναν αμυντικό των γηπεδούχων. Η νίκη (2-1) της «Γηραιάς Κυρίας» στο Μιλάνο ήταν ένα μεγάλο βήμα για την πρόκρισή της στον Τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας.

Στα δυόμισι χρόνια που αγωνίζεται στην Ιταλία, ο «CR7» έχει κατακτήσει πρωταθλήματα και Σούπερ Καπ, όμως δεν είχε τη χαρά να σηκώσει και το Coppa Italia. Δεν θέλει να αποχωρήσει από το Τορίνο –ίσως, το προσεχές καλοκαίρι– χωρίς να προσθέσει κι αυτό το τρόπαιο στην τεράστια συλλογή του. Φάνηκε από την ενέργεια που ξόδεψε στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και από την ενόχλησή του όταν, στο 76′, είδε το όνομά του στην ηλεκτρονική πινακίδα των αλλαγών.

Ο προπονητής του σκέφτηκε να τον ξεκουράσει –το ερχόμενο Σάββατο η Γιουβέντους υποδέχεται τη Ρόμα σε αγώνα πρωταθλήματος–, όμως ο πορτογάλος σούπερ-σταρ το έχει ξεκαθαρίσει: δεν θέλει να χάνει ούτε λεπτό από τη δράση. Κι ας πλησιάζει το 37ο έτος της ζωής του (την Παρασκευή κλείνει τα 36). Δεν έχει ανάγκη από «ειδική μεταχείριση», όπως κάποιοι συνάδελφοί του που είναι και αρκετά νεότεροι. Εχει φροντίσει γι’ αυτό, ήδη από τα νεανικά του χρόνια.

Παλιοί συμπαίκτες του, από την εποχή που ακόμη φορούσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (δηλαδή, πριν γίνει 25 ετών) έχουν διηγηθεί κατά καιρούς απίστευτες ιστορίες για τους τρόπους με τους οποίους… βασάνιζε το κορμί του στις προπονήσεις και τα γυμναστήρια. Για τις εξαιρετικά απαιτητικές ασκήσεις -δικής του έμπνευσης- που εκτελούσε, στις οποίες αδυνατούσαν να τον ακολουθήσουν. Θα σου πουν ότι πήγαιναν στις προπονήσεις και τον έβρισκαν εκεί, κάθιδρο. Ή ότι έφευγαν και τον άφηναν εκεί, επειδή εκείνος ήθελε να συνεχίσει. Ακόμη και ύστερα από (εντός έδρας) ματς, της Γιουνάιτεντ και αργότερα της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε προτείνει σε κάποιους αναπληρωματικούς να τον συντροφεύσουν στις προπονητικές εγκαταστάσεις «για μερικά σουτάκια». Εκείνοι, βεβαίως, δεν έβλεπαν την ώρα να γυρίσουν στα σπίτια τους και να «αράξουν».

Ο Αρτούρ, ο βραζιλιάνος χαφ που αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα πλάι στον Μέσι προτού γίνει συμπαίκτης του Κριστιάνο στη Γιουβέντους, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση να κάνει: «Ο Λίο έγινε αυτό που είναι, χάρη στο ταλέντο του. Ο Ρονάλντο, χάρη στην εργατικότητα και τον εγωισμό του. Συχνά στέκομαι και τον χαζεύω την ώρα που γυμνάζεται. Σου δίνει την εντύπωση ότι δεν κουράζεται ποτέ!».

Αλλοι, πάλι, θα σου μιλήσουν για τις διατροφικές θυσίες του. Ακόμη και στις γιορτές του συλλόγου, δεν τον θυμούνται ποτέ να έχει απλώσει το χέρι στον μπουφέ για ένα καναπεδάκι, ένα ποτό, ή ένα αναψυκτικό. Κι όσοι πέρασαν από το σπίτι του, καλεσμένοι για φαγητό, έμειναν νηστικοί. Στο τραπέζι τους περίμενε ένα βραστό ψάρι ή ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, μια σαλάτα και μια κανάτα νερό.

Ο Κριστιάνο έχει παρασκευάσει το ελιξίριο της παρατεταμένης του νιότης εδώ και πολλά χρόνια και το πίνει, γουλιά γουλιά, με θρησκευτική ευλάβεια. Στα 36 του, οι εργομετρικοί του δείκτες είναι καλύτεροι και από εκείνους στα 25 του. Τραυματίζεται σπανιότατα, ολοκληρώνει τους αγώνες με την ίδια ενέργεια με την οποία τους αρχίζει, σπριντάρει και σηκώνεται στον αέρα σαν δεκαθλητής. Το μόνο που άλλαξε, μετά τα 30 του, είναι οτι δεν παίζει, πλέον, δίπλα στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου, αλλά πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, και έχει κόψει τις πολλές ντρίμπλες λόγω της χρόνιας αρθρίτιδας που τον ταλαιπωρεί.

Η σταθερότητα στις επιδόσεις του είναι παροιμιώδης. Με τα δύο γκολ που πέτυχε χθες (Τρίτη) στο Μιλάνο, έφτασε τα 25 τέρματα εφέτος –σε όλες τις διοργανώσεις– και συμπλήρωσε 15 διαδοχικές σεζόν στις οποίες σκοράρει τουλάχιστον 25 φορές: με τον εκάστοτε σύλλογό του και την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Στο τρέχον ιταλικό πρωτάθλημα έχει σημειώσει 15 από τα 39 γκολ της Γιουβέντους.

Με αυτά τα δύο γκολ, σύμφωνα με το αρχείο της Marca, έφτασε τα 763 συνολικά στην καριέρα του και ξεπέρασε τα 762 του Γιόζεφ Μπίτσαν, για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών (αν και κάποιες άλλες στατιστικές πιστώνουν στον προπολεμικό «γκολτζή» μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων). Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να προσπεράσει τον Κριστιάνο σε γκολ, στο ορατό μέλλον, είναι ο Λιονέλ Μέσι.

«Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου μας, τώρα και κορυφαίος σκόρερ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Συγχαρητήρια, Κριστιάνο», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η Ρεάλ Μαδρίτης, που ακόμη «ψάχνεται» μετά τη φυγή του στο Τορίνο.

Κάθε Φεβρουάριο, ο Ρονάλντο βρίσκει έναν τρόπο να μας υπενθυμίζει ότι οι «τίτλοι τέλους» της μυθικής καριέρας του αργούν ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...