401
Ο Κρις Κρίστι σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές ομιλίες στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου | REUTERS/Brian Snyder

Ο Κρίστι αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ ακατάλληλο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 09:25
Ο Κρις Κρίστι σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές ομιλίες στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου
|REUTERS/Brian Snyder

Ο Κρίστι αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ ακατάλληλο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 09:25

Ενας ένας αδειάζουν τη γωνιά και ανοίγουν τον δρόμο στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και ο μοναδικός υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων που επέκρινε τον Τραμπ χωρίς να επαμφοτερίζει, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία, στην Αϊόβα.

Ο Κρίστι, 61 ετών, υπήρξε κάποτε υποστηρικτής του Τραμπ, αλλά στην τρέχουσα εκστρατεία ήταν ο πιο σφοδρός του πολέμιος μεταξύ των άλλων υποψηφίων. Ωστόσο βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Στο τελευταίο γκάλοπ που έκανε το CNN, ο Κρίστι μετρήθηκε τρίτος και στο 12% για την κάλπη που θα στηθεί στις 23 Ιανουαρίου στο Νιου Χαμσάιρ, τη δεύτερη Πολιτεία που ψηφίζει για το προεδρικό χρίσμα (μετά την Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου) και δίνει 22 εκλέκτορες. Σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Τραμπ εμφανίζεται να καταγράφει ένα 39%, με την Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας να παίρνει ένα 32% και να εμφανίζεται ως μια αξιόμαχη αντίπαλος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πολυσυζητημένος κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις μετρήθηκε μόλις στο 5%.

«Αναστέλλω την εκστρατεία μου για την προεδρία των ΗΠΑ», είπε ο Κρίστι σε υποστηρικτές του στο Γουίνταμ, στο Νιου Χαμσάιρ.

Η αποχώρηση του Κρίστι αφήνει το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών με λίγες επιλογές: όλοι οι υποψήφιοι δεν έχουν να πουν κάτι για την προεδρία Τραμπ, ελπίζοντας είτε στους υποστηρικτές του πρώην προέδρου, είτε στην υποστήριξη του ιδίου σε περίπτωση που αυτός αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα λόγω των δικαστικών του περιπετειών.

Αλλά, «όποιος είμαι απρόθυμος να πει ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι και ο ίδιος ακατάλληλος να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Κρίστι. Ο οποίος, όπως επεσήμανε το CNN, σε κάποια ανεπίσημα σχόλιά του –εκτός κάμερας αλλά με ανοιχτό μικρόφωνο– φιλοδώρησε τους άλλους υποψηφίους με μερικά δηκτικά σχόλια.

«Αυτή (η Χέιλι) θα ξεπαστρευτεί (get smoked), εσύ και εγώ το ξέρουμε. Δεν κάνει για αυτό», ακούστηκε να λέει. Ενώ για τον ΝτεΣάντις είπε ότι «με πήρε τηλέφωνο τρομοκρατημένος…».

Πού θα πάνε τώρα οι υποστηρικτές του Κρίστι; Σύμφωνα με το CNN, οι μετρήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον για το Νιου Χαμσάιρ, το 65% όσων λένε ότι θα τον ψήφιζαν, έχουν σαν δεύτερη επιλογή την Χέιλι, η οποία μπορεί έτσι να αποκτήσει μια κάποια δυναμική, ιδίως αν οι κάλπες στην Αϊόβα την προσεχή Δευτέρα –κάλπες χωρίς πολλούς εκλέκτορες αλλά με ισχυρό συμβολισμό– την ευνοήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...