343
Αλλαγή στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών ζητεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας | Shutterstock

Ο κορονοϊός «θερίζει» τους παχύσαρκους

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:33
Αλλαγή στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών ζητεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας
|Shutterstock

Ο κορονοϊός «θερίζει» τους παχύσαρκους

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:33

Περίπου οι 2,2 εκατομμύρια από τους 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά υπέρβαρων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (WOF). Χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, όπου το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό, γράφει ο Guardian.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας, η μελέτη-ορόσημο φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη οι χώρες να διαμορφώσουν κατάλληλα τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, ώστε να χορηγήσουν κατά προτεραιότητα εμβόλια σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι σε χώρες με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού, η θνητότητα της Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα όπου η θνητότητα της νόσου ξεπερνά τους 100 θανάτους ανά 100.000 άτομα, έχει υπέρβαρο ή παχύσαρκο πάνω από το 50% του πληθυσμού της (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25).

Για παράδειγμα, το Βιετνάμ που έχει τη χαμηλότερη θνητότητα της Covid-19 στον κόσμο, έχει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν και πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτων Covid-19, αλλά και χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, όπου συνυπάρχουν η υψηλή θνητότητα από Covid-19 και τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων (68%), το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι.

Στη Βρετανία, με 64% των ενηλίκων να έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος, το 20% των ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ έχουν κανονικό βάρος, το 32% είναι υπέρβαροι και το 48% παχύσαρκοι.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της WOF καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα τόσο στον εμβολιασμό των παχύσαρκων ατόμων, όσο και στη διενέργεια τεστ κορονοϊού σε αυτούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...