Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, το 2020, η Βόρεια Κορέα άνοιξε τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες. Οχι σε κάθε είδους τουρίστες, αλλά σε εύπορους Ρώσους που θέλουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ, το σκι στο βουνό.
Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, περίπου 100 ρώσοι τουρίστες πέρασαν τα σύνορα της «πιο κλειστής χώρας του κόσμου», για ένα τετραήμερο διακοπών στα βουνά, το οποίο διαφημίστηκε από τη ρωσική πρεσβεία με τη λεζάντα «η Πιονγκγιάνγκ ανοίγει τις πόρτες της».
Εκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά τρεις τέτοιες εκδρομές και 200 ρώσοι εκδρομείς έχουν επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα. Οι συνεντεύξεις και οι αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια σπάνια εικόνα της ζωής υπό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι συγκεκριμένοι επισκέπτες, που παρακολουθούνται στενά από το καθεστώς και έχουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με το τι μπορούν να δουν και πού μπορούν να πάνε, περιέγραψαν, όπως ανέφερε ο Guardian, ότι πέρασαν τον χρόνο τους σε πολυτελή αλλά εντελώς άδεια χιονοδρομικά κέντρα. Κάποιοι είπαν ότι ένιωσαν βαθιά ανησυχία για τη φτώχεια και τον απόλυτο έλεγχο που είδαν στη χώρα.
Η πρόσβαση των ρώσων επισκεπτών στη Βόρεια Κορέα έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν έρθει πολύ κοντά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ρωσίας σε όπλα, οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και άλλο εξοπλισμό για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία φαίνεται να στέλνει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, πρώτες ύλες και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα είναι ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ. Πριν από την πανδημία, υπολογίζεται ότι 5.000 δυτικοί επισκέπτονταν τη Βόρεια Κορέα κάθε χρόνο στο πλαίσιο πανάκριβων οργανωμένων εκδρομών, αλλά μετά την πανδημία τα σύνορα έχουν σφραγιστεί. Αντιμέτωπη με τις ολοένα και πιο αυστηρές διεθνείς κυρώσεις και μια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από την απομόνωση της πανδημίας, η Πιονγκγιάνγκ χρειάζεται κάθε ξένο συνάλλαγμα.
«Είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων του καθεστώτος το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα επέλεξε να επιτρέψει την πρόσβαση ρώσων τουριστών, αλλά συνεχίζει να απορρίπτει εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούν να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα», είπε στον Guardian η Χάνα Σονγκ, εκπρόσωπος του Κέντρου Βάσης Δεδομένων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Κορέας.
Οι ομαδικές εκδρομές στη Βόρεια Κορέα, που άρχισαν να πωλούνται για πρώτη φορά τον Ιανουάριο από πολλά ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, κοστίζουν 750 δολάρια ανά άτομο. Αυτό περιλαμβάνει τον αεροπορικό ναύλο μετ’ επιστροφής προς την Πιονγκγιάνγκ, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας. Καλύπτουν επίσης την πτήση εσωτερικού προς το χιονοδρομικό κέντρο στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, τη διαμονή στο ξενοδοχείο και τα γεύματα.
Το ημερήσιο πάσο για σκι, που κοστίζει 40 δολάρια, τα αναμνηστικά και άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των τσιγάρων, πληρώνονται από τον κάθε επισκέπτη σε μετρητά.
Οι εκδρομές ξεκινούν με τη δίωρη πτήση από την ανατολική ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ προς την Πιονγκγιάνγκ, που εκτελείται από την κρατική αεροπορική εταιρεία Air Koryo της Βόρειας Κορέας. Η εταιρεία αποτελείται από έναν γερασμένο στόλο αεροσκαφών Tu-154 κυρίως ρωσικής κατασκευής.
«Οταν επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο, αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρναμε να φτάσουμε», είπε η Αλεξάντρα Ντανιγιέλκο, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων από τη Μόσχα που συμμετείχε σε μια από τις εκδρομές.
Κατά την άφιξή τους στην Πιονγκγιάνγκ, οι ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την κεντρική πλατεία, αποτίνουν φόρο τιμής στα αγάλματα των ηγετών Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ στο λόφο Μανσού και παρακολουθούν μια μουσική παράσταση από τα μέλη της κομμουνιστικής νεολαίας στο Παλάτι Mangyongdae.
Αυτές οι παραστάσεις είναι μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας που έχει στόχο να ενσταλάξει στους Βορειοκορεάτες εθνική υπερηφάνεια και πίστη στην οικογένεια του Κιμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 1948.
«Συγκινήθηκα βαθιά με την αγνότητα, την καλοσύνη και το ταλέντο αυτών των παιδιών», είπε η Ντανιγιέλκο, περιγράφοντας την παράσταση. Ενας άλλος ρώσος τουρίστας περιέγραψε τα παιδιά ως «απόλυτα πειθαρχημένα και υπάκουα», προσθέτοντας ότι οι φρουροί κατάσχεσαν τις σοκολάτες που τους είχαν φέρει ορισμένοι ρώσοι τουρίστες.
Τη δεύτερη μέρα οι τουρίστες επιβιβάζονται σε μια εσωτερική πτήση για την παραλιακή πόλη Γουονσάν κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Masikryong.
Το θέρετρο είναι ένα από τα μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα που δημιουργήθηκαν με εντολή του Κιμ τα τελευταία χρόνια, και πιστεύεται ότι κόστισε 20 εκατ. δολάρια. Οι επισκέπτες μεταφέρονται στις πίστες με παλιούς ανελκυστήρες αυστριακής κατασκευής που εισάγονται από την Κίνα. Πριν από τα εγκαίνια του θέρετρου, το 2014, ο Κιμ φωτογραφήθηκε σε μια καρέκλα ανελκυστήρα να καπνίζει ένα τσιγάρο.
Στους ρώσους τουρίστες είπαν ότι θα έμεναν σε ένα «θέρετρο πέντε αστέρων σε στιλ ελβετικών Αλπεων», χτισμένο κατ’ εντολή του Κιμ, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Ελβετία. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο Instagram δείχνουν κομψά δωμάτια ξενοδοχείου, μια μοντέρνα πισίνα, μια σάουνα, έναν χώρο μασάζ και ένα κομμωτήριο.
«Δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στις πίστες του σκι, κάτι που ήταν τέλειο», είπε η Γεκατερίνα Κολομέετσα, blogger από το Βλαδιβοστόκ. Οι κενές πίστες του σκι δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν μόνο 5.500 σκιέρ σε έναν πληθυσμό 24 εκατομμυρίων.
Παρά τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να παρουσιάσει μια εξαιρετικά επιμελημένη εικόνα της χώρας τους, ορισμένοι ρώσοι τουρίστες είπαν ότι ενοχλήθηκαν από συγκεκριμένα πράγματα, όπως οι διαρκείς έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Μια από τις τουρίστριες είπε ότι στην Πιονγκγιάνγκ σπάνια είδε αυτοκίνητα ή ανθρώπους στους δρόμους. «Ρωτήσαμε τους οδηγούς μας πού ήταν όλοι. Μας είπαν ότι οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και βρίσκονταν στις δουλειές τους», είπε.
Απαγορευόταν αυστηρά στους τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο από συνηθισμένα σπίτια ή ανθρώπους και δεν μπορούσαν να κάνουν βόλτες μόνοι τους. Τα λίγα άτομα που είδαν έμοιαζαν «κοντά και πεινασμένα», ενώ μερικά παιδιά ήταν «μετά βίας ντυμένα» παρά το κρύο.
Η Γιούλια Μίσκοβα είπε ότι το ταξίδι άξιζε τον κόπο για όσους «ψάχνουν μια δόση παραλογισμού». «Απλώς λυπήθηκα τους φοβισμένους Βορειοκορεάτες», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να αγνοηθεί το γεγονός ότι η ημερήσια κάρτα του σκι της κοστίζει περισσότερο από τον μέσο μηνιαίο μισθό. «Δεν θα ξαναπάω για ηθικούς λόγους».
Ωστόσο, και οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης του Primorsky Krai, μιας περιοχής στην Απω Ανατολή της Ρωσίας στα σύνορα των δύο χωρών, η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει ακόμη ένα χιονοδρομικό κέντρο για Ρώσους τουρίστες που θα περιλαμβάνει 17 ξενοδοχεία, 37 ξενώνες και 29 καταστήματα.
Η Τατιάνα Μάρκοβα, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου Vostok Intur, είπε ότι δύο ταξίδια στη Βόρεια Κορέα έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Μάιο. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», λέει μια πρόσφατη διαφήμιση που προωθεί τα ταξίδια του Μαΐου στη Βόρεια Κορέα. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει τη θέση σας εγκαίρως».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News