363
Κάτοικος του Τόκιο παρακολουθεί τις ειδήσεις για την πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας | Mandatory credit Kyodo via REUTERS

O Κιμ πάτησε το «κουμπί»: Διηπειρωτικός πύραυλος έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 07:04
Κάτοικος του Τόκιο παρακολουθεί τις ειδήσεις για την πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας
|Mandatory credit Kyodo via REUTERS

O Κιμ πάτησε το «κουμπί»: Διηπειρωτικός πύραυλος έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2022, 07:04

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν ξαναπάτησε το «κουμπί»: η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) προς τα ανατολικά, με κατεύθυνση την Ιαπωνία, συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές της, ο αριθμός των οποίων φέτος έχει φθάσει σε επίπεδο που δεν είχε προηγούμενο, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το Τόκιο, ο πύραυλος κατέπεσε εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) κοντά στη νήσο Χοκάιντο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, καταδίκασε με έντονο τρόπο την «απολύτως απαράδεκτη» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», είπε ο κ. Κισίντα, επιμένοντας πως η οπλική δοκιμή αυτή ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Διευκρίνισε πως δεν έχει αναφερθεί καμιά ζημιά σε πλοία ή αεροσκάφη που κινούνταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ο πύραυλος κατέπεσε περίπου 210 χλμ. από τις ακτές του Χοκάιντο.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο κ. Κισίντα από την Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά στην Ιαπωνία.

«Τονίσαμε (στην Πιονγκγιάνγκ) πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες», επέμεινε.

Κατά το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς ανατολική κατεύθυνση περί τις 10:14 (τοπική ώρα· 03:14 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε ισάριθμες ημέρες, καθώς ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας, έχει ανεβάσει την ένταση εφέτος.

Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά από το 2017, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται τής απαγορεύουν την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017 και έβδομη στην ιστορία της, εκτίμηση που συμμερίστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...