864
Εκτός οργάνων με συνοπτικές διαδικασίες και ο Γιώργος Τσίπρας | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κασσελάκης ως… CEO: απέλυσε και τον Γιώργο Tσίπρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 13:45
Εκτός οργάνων με συνοπτικές διαδικασίες και ο Γιώργος Τσίπρας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κασσελάκης ως… CEO: απέλυσε και τον Γιώργο Tσίπρα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2024, 13:45

Tη μοίρα του Θανάση Θεοχαρόπουλου (εδώ) είχε και ο Γιώργος Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, η σύμβαση του οποίου  με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λύθηκε επίσης με συνοπτικές διαδικασίες λίγο μετά τις δηλώσεις του για την ανάγκη σύμπηξης ενιαίου μετώπου της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη λογική της διοίκησης του κόμματος ως εταιρεία, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε εκτός οργάνων και τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καθώς βλέπει να πυκνώνουν οι φωνές στελεχών που μιλούν για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς και την αναγκαιότητα προσφυγής εκ νέου στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή για την εκπαραθύρωση αυτή του Γ. Τσίπρα, αποτέλεσαν οι δηλώσεις στο Πρώτο Πρόγραμμα περί «συντριπτικά πλειοψηφικού αιτήματος» για αλλαγή σελίδας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που έκανα στην Ελλάδα -είπε ο τέως υποψήφιος ευρωβουλευτής- ήταν συντριπτικά πλειοψηφικό το αίτημα, το να υπάρξει κάποια άλλη κατάσταση συνολικά στον χώρο των προοδευτικών δυνάμεων. Νομίζω αποτυπώνεται και δημοσκοπικά πλέον από έρευνες οι οποίες γίνονται. Αρα, είναι ένα αίτημα του κόσμου και η ζωή κάπως θα το προχωρήσει».

«Προέχει -τόνισε- το θέμα των προγραμματικών συγκλίσεων. Υπάρχουν πεδία προγραμματικής σύγκλισης έτσι κι αλλιώς ανάμεσα σε κόμματα του προοδευτικού χώρου, αλλά νομίζω το στοιχείο του να υπάρξει συζήτηση κυρίως για αυτά και λιγότερο για πρόσωπα και δεύτερον να είναι όσο γίνεται από τα κάτω, δηλαδή να εμπλακεί κόσμος σε διαδικασίες τέτοιες έχει μεγάλη σημασία από άποψη ουσίας εννοώ (…)».

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή», παρατήρησε με νόημα,«είναι το αν θα επικρατήσουν λογικές ελέγχου κομματικών μηχανισμών ή αντίθετα θα επικρατήσουν λογικές να συμβάλουμε ο καθένας μας, όπως μπορεί, στην ανάγκη αυτή που εκφράζει ο κόσμος και να παρθούν πρωτοβουλίες που να ανοίγουν το δρόμο, να μην κλείνουν τον δρόμο και νομίζω ότι τα πρόσωπα θα βρεθούν μετά στη συνέχεια. Το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση. Αυτό είναι το βασικό».

Και στο ερώτημα αν υπάρχει βούληση σε επίπεδο ηγεσιών ή ο καθένας θέλει το «μαγαζάκι» του, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε και πάλι αιχμηρός:

«Τα μαγαζιά υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και αυτά δεν καταργούνται. Οχι επειδή πρέπει να υπάρχουν ως μαγαζιά, αλλά γιατί μέσα από τις διαδικασίες που θα υπάρξουν φαντάζομαι στο κοντινό μας μέλλον, θα δούμε τι θα γίνει και με τα μαγαζιά, ας το πω έτσι. Οτι υπάρχει πολύς κόσμος και σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού και στα δύο κόμματα ή και ευρύτερα αν θέλετε που θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι σίγουρο. Το τι όμως, θα επικρατήσει σε κάθε κόμμα μέσα δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή».

«Νωρίς για να συζητήσει κανείς την ηγεσία της Κεντροαριστεράς από τον Αλέξη Τσίπρα»

Οσο για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει  ο -ιδιαίτερα ενεργός εσχάτως- Αλέξης Τσίπρας-το αν θα μπορούσε δηλαδή να είναι το πρόσωπο που θα ενώσει την Κεντροαριστερά, ο εξάδελφός του απάντησε λέγοντας:

«Νομίζω ότι για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ερωτηθεί ο ίδιος. Υπάρχουν πρόσωπα στα οποία υπάρχει αναφορά από μεγάλο μέρος του προοδευτικού χώρου. Νομίζω το πρώτο από αυτά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αυτό είναι κάτι για το μέλλον, δεν είναι της στιγμής. Και το διήμερο το χθεσινό δεν νομίζω ότι αποσκοπούσε εκεί (…). Νομίζω λοιπόν, ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Ήταν αναμενόμενο μετά τις ευρωεκλογές. Είναι λογικό που δεν υπήρξε τίποτα πριν τις ευρωεκλογές. Θα ξεκινούσε αυτή η συζήτηση και νομίζω ξεκινά αρκετά ζεστά. Ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Δηλαδή υπάρχουν απλά κάποιες προτάσεις που τώρα αρχίζουν και πέφτουν στο τραπέζι. Διεργασίες όμως, ακόμα πραγματικές που να συμμετέχει κόσμος δεν έχουμε δει (…)».

«Σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων»

Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο Γιώργος Τσίπρας στη δήλωσή του αφού πληροφορήθηκε την απόφαση απόλυσής του:

«Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα “σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας” από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων.

»Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας».

«Σε ό,τι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση», καταλήγει ο Γιώργος Τσίπρας επιλέγοντας να ρίξει και το «καρφί» του για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Απαντώντας, πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν προσχηματικά όσα αναφέρει ο κ. Τσίπρας ως αιτία διακοπής της έμμισθης συνεργασίας του με το κόμμα.

«Ο Γιώργος Τσίπρας είχε έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως διευθυντής της ΚΟ παρόλο που είχε πάψει να βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και τρεις μήνες. Ο ίδιος είχε ζητήσει να συνεχίσει να πληρώνεται για έναν επιπλέον μήνα, μετά την αντικατάστασή του και την υποβολή υποψηφιότητας για στην ευρωβουλή, ώστε να διατηρήσει την ασφαλιστική κάλυψη κι έμεινε τελικά έμμισθος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε ζητήσει», διευκρινίζουν οι εν λόγω πηγές και καταλήγουν:

«Ολα όσα ο ίδιος υποστήριξε ότι δήθεν αποτέλεσαν την αιτία της διακοπής της σύμβασης του, είναι τουλάχιστον προσχηματικά καθώς δεν ήταν “εκτός γραμμής” όσων ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, είχε ανακοινώσει στην συνεδρίαση της ΚΟ, την προηγούμενη εβδομάδα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...