623
Ο Κάρολος ετοιμάζεται να εκφωνήσει την ομιλία του στην τελετή | LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Ο Κάρολος στη Νορμανδία: «Η ευγνωμοσύνη μας είναι αμείωτη και ο θαυμασμός μας αιώνιος»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 13:10
Ο Κάρολος ετοιμάζεται να εκφωνήσει την ομιλία του στην τελετή
|LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Ο Κάρολος στη Νορμανδία: «Η ευγνωμοσύνη μας είναι αμείωτη και ο θαυμασμός μας αιώνιος»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 13:10

Σε ομιλία του στη Νορμανδία, το πρωί της Πέμπτης, ο βασιλιάς Κάρολος επαίνεσε τους βετεράνους της D-Day στην εκδήλωση μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερ-σιρ-Μερ, για την 80ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων.

«Με τη βαθύτερη αίσθηση ευγνωμοσύνης, τους θυμόμαστε και όλους όσους υπηρέτησαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή», είπε.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στην τελετή -ανάμεσά τους, η σύζυγός του, Καμίλα, ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, και πολλοί βετεράνοι της απόβασης- ο Κάρολος μίλησε στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς Κάρολος συνομιλούν στο Βερ-σιρ-Μερ – Reuters

Αναφέρθηκε «στην αξιοθαύμαστη γενιά του πολέμου» και είπε ότι πρέπει «να θυμόμαστε τα μαθήματα ξανά και ξανά».

Ο Κάρολος κάλεσε τα έθνη να «εναντιωθούν στην τυραννία» και είπε ότι προσεύχεται να μην χρειαστεί να γίνει ποτέ ξανά αντίστοιχη θυσία.

Φορώντας στρατιωτική στολή και φανερά συγκινημένος, απέτισε φόρο τιμής σ’ αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην απόβαση, καθώς και στη γαλλική αντίσταση.

Ο βρετανός βασιλιάς ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Η ευγνωμοσύνη μας είναι αμείωτη και ο θαυμασμός μας αιώνιος».

Ο Κάρολος, η Καμίλα και βετεράνοι της απόβασης στην κερκίδα των επισήμων – Reuters

Ο Κάρολος μίλησε στην τελετή που έγινε στο βρετανικό μνημείο για την απόβαση.

Πριν την ομιλία του, αναγνώθηκαν συγκινητικές επιστολές βετεράνων.

Οι βετεράνοι χειροκροτήθηκαν καθώς έφθασαν στον χώρο για να καταλάβουν τα καθίσματά τους, τα οποία ήταν διακοσμημένα με παπαρούνες σε έντονο κόκκινο χρώμα.

«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σ’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Ας αναπαύονται εν ειρήνη», ανέφερε ο βετεράνος Τζο Μάινς στην επιστολή του, που αναγνώσθηκε από τον ηθοποιό Μάρτιν Φρίντμαν. «Ήμουν 19 χρόνων κατά την απόβαση, αλλά ήμουν ακόμα ένα αγόρι και δεν είχα ιδέα για πόλεμο και σκοτωμούς».

«Προσπάθησα να ξεχάσω την D-Day, αλλά δεν μπορώ», έγραψε ο βετεράνος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ρον Χέντρι στην επιστολή του που διάβασε ο ηθοποιός Ντάγκλας Μπουθ. «Έζησα 80 χρόνια έπειτα από εκείνη την ημέρα, οι φίλοι μου έμειναν κάτω από τη γη».

Οι δύο βετεράνοι ήταν αμφότεροι παρόντες στην τελετή.

Μετά την τελετή, ο Κάρολος, ο Μακρόν και οι σύζυγοί τους συνομίλησαν και αντάλλαξαν χειραψίες με βετεράνους και άλλους προσκεκλημένους.

Αντίστοιχες τελετές έγιναν στο αμερικανικό νεκροταφείο, παρουσία του Τζο και της Τζιλ Μπάιντεν και στο καναδικό μνημείο, παρουσία του Τζάστιν Τριντό, του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Γουίλιαμ, ο Τζάστιν Τριντό και ο Γκαμπριέλ Ατάλ, προσέρχονται στην καναδική τελετή – Reuters

Το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η μεγάλη τελετή μνήμης στην παραλία Ομαχα, όπου έγινε η απόβαση των Συμμάχων.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μακρόν, ο Τριντό και ο Ολαφ Σολτς συγκαταλέγονται στους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών από τα γερμανικά πυρά.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν με έναν αμερικανό βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Κολβίλ-σιρ-Μερ της Νορμανδίας, την Πέμπτη – REUTERS/Elizabeth Frantz

Η τελετή μνήμης θα ξεκινήσει στις 15:30 τοπική ώρα (16:30 ώρα Ελλάδος). Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομαχα και θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή, ενώ ένα Douglas C-47 (το περίφημο Dakota), θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...