421
Χιονοθύελλα στο Μπόλντερ του Κολοράντο, την Πέμπτη | Dr. Angelica Kalika/via REUTERS

Ο καιρός τρελάθηκε στις ΗΠΑ: Το εύρος της θερμοκρασίας έφτασε τους 74 βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 14:05
Χιονοθύελλα στο Μπόλντερ του Κολοράντο, την Πέμπτη
|Dr. Angelica Kalika/via REUTERS

Ο καιρός τρελάθηκε στις ΗΠΑ: Το εύρος της θερμοκρασίας έφτασε τους 74 βαθμούς Κελσίου!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 14:05

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ έμειναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς μια σφοδρή χειμερινή καταιγίδα έφερε τσουχτερό κρύο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους σε πολιτείες από τις ακτές του Ατλαντικού έως τις ακτές του Ειρηνικού.

Μόνο στο Μίσιγκαν, περισσότερα από 820.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς η πολιτεία αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες.

Ένας 28χρονος εθελοντής πυροσβέστης, σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς ανταποκρινόταν σε μια κλήση το βράδυ της Τετάρτης.

Το επικίνδυνο σύστημα καταιγίδων ώθησε την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει έκτακτα δελτία με συμβουλές προς 13 εκατομμύρια πολίτες. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε πολλές πολιτείες.

«Μια παρατεταμένη μεγάλη χειμερινή καταιγίδα θα συνεχίσει να φέρνει εκτεταμένο βαρύ χιόνι και συνθήκες χιονοθύελλας σε τμήματα των δυτικών περιοχών καθώς και στις βόρειες πεδιάδες-μεγάλες λίμνες», ανέφερε η υπηρεσία.

Όμως, καθώς στον αμερικανικό βορρά επικρατεί τσουχτερό κρύο, σε τμήματα των νότιων και ανατολικών ΗΠΑ αναμένεται ζέστη-ρεκόρ με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 26 βαθμούς Κελσίου. Ηδη, μακροχρόνια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έχουν καταρριφθεί στις μεσοδυτικές ανατολικές και νοτιοανατολικές πολιτείες.

Ελάχιστο το χιόνι σε χιονοδρομικό κέντρο του Φέαρφιλντ στην Πενσιλβάνια των βορειοανατολικών ΗΠΑ – REUTERS/Kevin Lamarque

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, την Πέμπτη, η θερμοκρασία κυμάνθηκε από τους +37 βαθμούς Κελσίου στο Τέξας, έως τους -37 βαθμούς στο Γουαϊόμινγκ!

Χιονοθύελλα είχε και στην Καλιφόρνια, καθώς χιόνια έπεσαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στα ορεινά του Λος Αντζελες. Νιφάδες έπεσαν ακόμα και πάνω από την διάσημη πινακίδα στους λόφους του Χόλιγουντ.

Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν αποβάθρα στο Σαν Ντιέγκο της νότιας Καλιφόρνιας – REUTERS/Mike Blake

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, η χιονόπτωση είχε φθάσει στο επίπεδο της θάλασσας στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, καθώς οι λόφοι στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ντύθηκαν στα λευκά και το χιόνι συσσωρεύτηκε στα βουνά Σάντα Κρουζ που βρίσκονται πάνω από την ομώνυμη πόλη, κοντά στην ακτή του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το Σαββατοκύριακο αναμένεται και άλλο χιόνι στην πολιτεία.

Βορειότερα, το χιόνι κάλυψε το Πόρτλαντ του Ορεγκον, προκαλώντας χάος στους αυτοκινητόδρομους. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα αναπτύχθηκαν για να καθαρίσουν τις διαδρομές εκτάκτου ανάγκης μέσα στην πόλη.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις έκλεισαν επίσης αυτοκινητοδρόμους από την Αριζόνα έως το Γουαϊόμινγκ την Τετάρτη, εγκλωβίζοντας τους οδηγούς στα αυτοκίνητα, κλείνοντας σχολεία και γραφεία.

Παράλληλα, ο καιρός συνέβαλε σε περισσότερες από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης FlightAware.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...