469
Η πυρκαγιά στη μάνη απειλέι δασικές εκτάσεις και κατοικίες (φωτ.αρχείου) | Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο καύσωνας φεύγει, οι πυρκαγιές έρχονται

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 08:58
Η πυρκαγιά στη μάνη απειλέι δασικές εκτάσεις και κατοικίες (φωτ.αρχείου)
|Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο καύσωνας φεύγει, οι πυρκαγιές έρχονται

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2017, 08:58

Σημαντική βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα Δευτέρα οι καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, μετά από ένα τριήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο είναι πηγή ανησυχίας.

Η προσοχή των αρχών στρέφεται στην μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Μάνης, όπου απειλήθηκαν κατοικίες ενώ σε ύφεση είναι ένα μέτωπο στην Κεφαλονιά και σε άλλα σημεία.

Το πρωί της Δευτέρας βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλα μέτωπα στο Πύριχου και το Παρασυρό. Στο Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, ενώ στον Παρασυρό 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα επισήμανε ότι «το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι».

Προσθέτει ότι «πύρινα μέτωπα υπάρχουν στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό». Για τη διάσωση κατοίκων που απειλήθηκαν από τις φλόγες υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση ακόμα και για την μεταφορά δια θαλάσσης.

Πάντως, σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα δεν ήταν διαθέσιμα όταν έπρεπε. «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις», είπε.

Για την ώρα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές. Ωστόσο έχει αναφερθεί ότι κάηκε τουλάχιστον ένα σπίτι στο Σκουτάρι και ένα αυτοκίνητο. Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σπίτια, αφού οι πυρκαγιές πέρασαν μέσα από οικισμούς.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας. Την εστία είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο το μεσημέρι της Κυριακής.

Ακόμη, σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες αργά το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη, στα νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Εν τω μεταξύ, για σήμερα Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε περιοχές στη κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Καλυτερεύει ο καιρός

Για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι ως και 10 βαθμούς χαμηλότερα από το Σαββατοκύριακο και θα κυμανθεί από τους 20 έως τους 32 βαθμούς.

Ενας νεκρός από θερμοπληξία

Ενας ηλικιωμένος στην Κρήτη έχασε τη ζωή του εξαιτίας του καύσωνα. Ο άνδρας, που ήταν από την περιοχή των Μοιρών στο Ηράκλειο, είχε δυσφορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου και κατέληξε.

Το ΕΚΑΒ στην Κρήτη κλήθηκε να διαχειριστεί 27 περιστατικά θερμοπληξίας. Ενας ιερομόναχος μεταφέρθηκε μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...