751
Καπνός υψώνεται πάνω από την πόλη της Γάζας καθώς οι συγκρούσεις στο αστικό κέντρο του θύλακα εντείνονται | REUTERS/Mohammed Al-Masri

IDF: Θα σκοτώσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 22:15
Καπνός υψώνεται πάνω από την πόλη της Γάζας καθώς οι συγκρούσεις στο αστικό κέντρο του θύλακα εντείνονται
|REUTERS/Mohammed Al-Masri

IDF: Θα σκοτώσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 22:15

Οι ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους ενόπλους της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ρίτσαρντ Χεχτ, μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα του υπό πολιορκία θύλακα, νωρίτερα την ίδια ημέρα.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε», τόνισε ο Χεχτ, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, πάντως, ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα». «Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία» πρόσθεσε, κατηγορώντας την τρομοκρατική οργάνωση ότι επιχειρεί μέσα από τα νοσηλευτήρια, προκειμένου να «κρύβεται» πίσω από τους πολίτες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από το πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το νοσοκομείο Αλ Σίφα, την Παρασκευή.

Το Ισραήλ είχε παραδεχθεί ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα «κέντρο στρατιωτικής διοίκησης» των τρομοκρατών κοντά στο ίδιο νοσοκομείο, όπου θεωρεί πως βρίσκεται μία από τις εισόδους για το υπόγειο αρχηγείο της Χαμάς, και την Πέμπτη.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου ανήλθαν στις 11.078, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά την ίδια πηγή, 4.506 εκ των θυμάτων ήταν παιδιά και 3.027 γυναίκες, ενώ 27.490 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η ίδια πηγή γνωστοποίησε, επίσης, ότι 21 νοσοκομεία και 47 κέντρα υγείας έπαψαν να λειτουργούν.

IDF: Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την εμπόλεμη ζώνη το τελευταίο 48ωρο

Ο Ρίτσαρντ Χεχτ υποστήριξε, πάντως, ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει» ότι τα πυρά του δεν θα βλάψουν ασθενείς και νοσηλευόμενους.

Προς επίρρωση αυτού του ισχυρισμού, ένας άλλος εκπρόσωπος των IDF, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, παρέπεμψε στις προσπάθειες του Τελ Αβίβ για την απομάκρυνση των αμάχων από το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου και εξελίσσονται οι περισσότερες επιχειρήσεις του στρατεύματος.

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι του θύλακα έχουν φύγει προς τα νότια τις τελευταίες δύο ημέρες, κάνοντας χρήση των «ανθρωπιστικών παύσεων πυρός» που εφαρμόζει το Ισραήλ, καθώς οι δυνάμεις του επιχειρούν «βαθιά εντός της πόλης της Γάζας», στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ανέφερε σχετικά ο ίδιος.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που μεταδίδεται από την τηλεόραση, ο Χαγκάρι γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτείται χρόνος προκειμένου οι προσπάθειες αυτές να καρποφορήσουν: «Εργαζόμαστε συνεχώς και με δυναμισμό σε ποικίλες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο, θα χρειαστεί χρόνος».

Εκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τα πλήγματα σε υγειονομικούς στόχους πραγματοποίησε την Παρασκευή και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή», με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Η ζωή χιλιάδων αμάχων, ασθενών και μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κινδυνεύει», ανέφερε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.

Η ΔΕΕΣ απηύθυνε επίσης έκκληση για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, των ασθενών και του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι πλήττονται νοσοκομεία και ασθενοφόρα.

Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες της ΔΕΕΣ που διανέμουν προμήθειες στα ιατρικά κέντρα της Γάζας έχουν γίνει μάρτυρες «φρικτών εικόνων που επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων», προσέθεσε ι αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε εξάλλου ότι σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από ένα νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία αμάχων, που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, με αφορμή το γεγονός πως το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, «που ήδη κατακλυζόταν από ασθενείς, τώρα φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου».

«Οι κανόνες του πολέμου είναι σαφείς. Τα νοσοκομεία είναι εγκαταστάσεις που προστατεύονται συγκεκριμένα από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατέληξε η ανακοίνωση.

Νέα διακοπή των διελεύσεων στη Ράφα

Οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και Παλαιστινίων που χρήζουν κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα διακόπηκαν, και πάλι, την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η διακοπή αυτή οφείλεται στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεταφορά των τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας στη Ράφα, εξήγησαν οι εν λόγω πηγές.

Η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και ήδη διεκόπη δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, έπληξαν ή στόχευαν αυτοκινητοπομπές ασθενοφόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...