Ο μακελάρης του Λας Βέγκας, Στίβεν Πάντοκ, «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους»;
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης σε ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για το λουτρό αίματος στο μουσικό φεστιβάλ δίπλα στο ξενοδοχείο – καζίνο Μανταλέι Μπέι. Ομως το FBI κράτησε επιφυλάξεις και διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την επίθεση με διεθνή τρομοκρατία.
Για πράξη του «απόλυτου κακού» έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Λας Βέγκας την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq, ο δράστης της πιο αιματηρής ένοπλης επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.
«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος εκτέλεσε την αποστολή του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του (σ.σ. διεθνούς) συνασπισμού» που πολεμά τον ΙSIS, αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το Amaq και προσθέτει πως ο δράστης της επίθεσης «προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από λίγους μήνες».
Τον περασμένο Μάιο οι τζιχαντιστές του ISIS είχαν προειδοποιήσει για επίθεση στο Λας Βέγκας, απειλή η οποία είχε αξιολογηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως υπαρκτή (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την αστυνομία, ο 64χρονος μακελάρης του Λας Βέγκας είχε στο δωμάτιό του, στον 32ο όροφο του Μανταλέι Μπέι, περισσότερα από δέκα όπλα. Αφού «γάζωσε» τους θεατές που παρακολουθούσαν τη συναυλία, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 58 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες, αυτοκτόνησε προτού φθάσουν στο δωμάτιο οι άνδρες της αστυνομίας.
Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Πάντον είχει κάνει check-in στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο την περασμένη Πέμπτη, προετοιμάζοντας εδώ και ημέρες το φονικό χτύπημα. Σύμφωνα με το δίκτυο «ABC News» ο 64χρονος ήταν κυνηγός και ερασιτέχνης πιλότος, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί και ως λογιστής. Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρά του, ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί το σενάριο ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον σερίφη του Λας Βέγκας, ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη -κυρίως συνταξιούχων- με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα. Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σερίφης Τζόζεφ Λομπάρντο.
Συντετριμμένος ο αδελφός του μακελάρη, Ερικ, δήλωσε στη Las Vegas Review-Journal ότι «δεν έχουμε καμία ιδέα για το τι συνέβη».«Είναι σαν ένας αστεροειδής να έπεσε πάνω μας», είπε με δάκρυα στα μάτια και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν μας επιτρέπει να εξηγήσουμε την ενέργειά του» Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του CBS News, υποστήριξε πως ο αδελφός του δεν είχε συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις, τουλάχιστον απ’ όσο γνώριζε το περιβάλλον του.
Η αστυνομία του Λας Βέγκας ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο Πάντον έδρασε μόνος, ότι πρόκειται δηλ. για «μοναχικό λύκο». Σύμφωνα επίσης με τις τελευταίες πληροφορίες, η σύντροφός του Μαριλού Ντάνλεϊ (στη φωτογραφία κάτω) εντοπίστηκε και ανακρίθηκε αναφορικά με την εμπλοκή της στο χτύπημα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι συγκεκριμένο από την έρευνα.
Τραμπ: «Σε στιγμές τρόμου η Αμερική ενώνεται»
Στην επίσημη δήλωσή του από το Λευκό Οίκο για το μακελειό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να συσπειρώσει τους Αμερικανούς απέναντι στην τρομοκρατική απειλή. «Σε στιγμές τρόμου και τραγωδίας η Αμερική ενώνεται», είπε και έκανε λόγο για μία ενέργεια που αντιπροσωπεύει το «απόλυτο κακό».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε την τάχιστη ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης χαρακτηρίζοντας αξιοθαύμαστη την αντίδραση των αρχών του Λας Βέγκας και προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Τετάρτη την πόλη για να συνομιλήσει από κοντά με τραυματίες και τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή επίθεση.
Ο Τραμπ έδωσε τέλος, εντολή οι σημαίες στη χώρα να κυματίζουν μεσίστιες εις μνήμην «των πεσόντων».
Το χρονικό της επίθεσης
Οι πρώτες ριπές από το όπλο του Στίβεν Πάντοκ έπεσαν στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα) την ώρα που στη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ βρισκόταν ο τραγουδιστής κάντρι Τζέισον Αλντιν. Αμέσως οι θεατές έσκυψαν στο έδαφος για να καλυφθούν από τα πυρά. Ο 64χρονος Πάντοκ είχε ακροβολιστεί στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι και άνοιξε αδιακρίτως πυρ κατά του πλήθους στη συναυλία. Ακολούθησαν σκηνές απόλυτου χάους με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος για να ξεφύγει από τη μανία του 64χρονου.
Ακόμα και όταν διακόπηκε η συναυλία ο Πάντοκ δεν σταμάτησε να πυροβολεί. Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, οι πυροβολισμοί φαίνεται πως διήρκεσαν τουλάχιστον 45 λεπτά, καθώς ο μακελάρης γέμιζε ξανά και ξανά το όπλο του (ή τα όπλα του καθώς όπως προαναφέρθηκε είχε τουλάχιστον δέκα μαζί του στο δωμάτιο του Μανταλέι Μπέι).
Οταν άδειασε ο χώρος της συναυλίας οι άνδρες ασφαλείας και οι φωτογράφοι που παρέμειναν στο σημείο, ήρθαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα των νεκρών θεατών που κείτονταν στο έδαφος.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί πλησιάζουν τους 60, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 500.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News