353
Ο ινδός Κροίσος Γκαουτάμ Αντάνι | REUTERS/Rupak De Chowdhuri/File Photo

Ο Ινδός που ξεπέρασε τον Μπέζος στο κυνήγι του πλούτου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 09:35
Ο ινδός Κροίσος Γκαουτάμ Αντάνι
|REUTERS/Rupak De Chowdhuri/File Photo

Ο Ινδός που ξεπέρασε τον Μπέζος στο κυνήγι του πλούτου

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 09:35

Μέχρι πρότινος μπορούσε να καυχάται «μόνο» για το γεγονός ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία των δισεκατομμυρίων φτωχών, ωστόσο ο ινδός Κροίσος Γκαουτάμ Αντάνι πλέον δύναται να αλαζονεύεται και για το γεγονός ότι ο βασιλιάς της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, τρώει τη χρυσόσκονή του στον Μαραθώνιο του έχειν. Μάλιστα, ο Ινδός τον ξεπέρασε! Την πληροφορία αυτή έδωσε η σχετική με τους Κροίσους λίστα του Bloomberg.

Για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο βάθρο του παγκόσμιου πλούτου, ο Αντάνι  ίδρωσε την επιχειρηματική φανέλα: απέκτησε καθαρή περιουσία 147 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 70,3 δισ. δολάρια μέσα σε ένα έτος! Πολύ καλό ρεκόρ για τον 60χρονο μπίζνεσμαν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία διαμαντιών της Βομβάης και σύντομα επεκτάθηκε σε πλήθος τομέων: λιμάνια, αεροδρόμια, άνθρακας, κέντρα συλλογής data, media, τσιμέντα και πράσινη ενέργεια συνθέτουν το χρυσό κλουβί όπως κλωσάει το χρήμα του.

Ακριβώς αυτοί οι τομείς των υποδομών και της προπαγάνδας τον κατέστησαν πολύτιμο για τον εθνικιστή-ινδουιστή πρωθυπουργό της Ναρέντρα Μόντι, έτσι η «μακροχρόνια φιλία τους» επισφαραγίστηκε με deals που εξυπηρετούν μακροπρόθεσμους στόχους του ινδικού κράτους. Τώρα ο Αντάνι στοχεύει στον χρυσοφόρο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα έχει δεσμευτεί να επενδύσει 70 δισ. δολάρια στην «πράσινη ενέργεια», κάτι που ενέπνευσε τους καχύποτους επικριτές του – σχολιάζουν ότι πρόκειται για πρότζεκτ «πράσινου πλυντηρίου», δηλαδή για επιχείρηση ξεπλύματος των εσόδων του από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Τα τελευταία χρόνια ο Αντάνι έκανε επεκτατικές κινήσεις, και σε διάφορες χώρες: στο Ισραήλ αγόρασε μέχρι το 2054 και με συνέταιρο ντόπια εταιρεία το λιμάνι της Χάιφας, προ ετών ασχολήθηκε με επενδύσεις στην Αυστραλία και σε λιμάνια της Απω Ανατολής. Από πολιτικής απόψεως, είναι… θεσμικός: ο Αντάνι και τα media που ελέγχει στήριξαν τον «συγχωριανό του», τον  Μόντι – μάλιστα το 2014 ο Μόντι, ως νικητής των εκλογών, πέταξε για το Νέο Δελχί με το τζετ του Αντάνι.

Δεν ζημιώθηκε ο Κροίσος από τη φιλία του με τον πολιτικό: «Από τότε που ανέλαβε ο Μόντι, η καθαρή θέση του Αντάνι αυξήθηκε 230%» είχαν γράψει προ διετίας οι Financial Times, προβλέποντας τις εξελίξεις. Πώς τα κατάφερε τότε; Διότι πήρε κρατικούς διαγωνισμούς για την κατασκευή έργων υποδομής σε όλη την Ινδία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...