453
Το φως του ήλιου λούζει την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια | Twitter/German mission to UN

Ο ήλιος φώτισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 13:56
Το φως του ήλιου λούζει την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια
|Twitter/German mission to UN

Ο ήλιος φώτισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 13:56

Το φως της ημέρας έλουσε την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια, με πρωτοβουλία της γερμανικής αντιπροσωπείας, που έχει αναλάβει αυτόν τον μήνα την προεδρία.

Οι Γερμανοί πήραν την έγκριση της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ για να τραβήξουν τις τεράστιες βαριές κουρτίνες  που έκρυβαν το φως του ήλιου και την υπέροχη θέα στον Ιστ Ρίβερ της Νέας Υόρκης, από τις 11 Δεκεμβρίου του 1964. Τότε άγνωστοι είχαν εκτοξεύσει ρουκέτα κατά του κτιρίου, από την απέναντι όχθη του ποταμού, με προφανή στόχο τον Τσε Γκεβάρα, ο οποίος εκείνη την ώρα, έδινε τη θρυλική του ομιλία στον ΟΗΕ. Οι δράστες τότε, είχαν αστοχήσει για 70 μέτρα. Η ρουκέτα έπεσε μέσα στο ποτάμι, «ταρακουνώντας» απλά τα τζάμια του κτιρίου.

Ο Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να μιλά από το βήμα του ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου του 1964, παρά την ρουκέτα που έπεσε πολύ κοντά στο κτίριο, με σκοπό τη δολοφονία του – UN photo

Την εποχή εκείνη, οι κουβανοί εξόριστοι στις ΗΠΑ διαδήλωναν οργισμένοι κατά του Τσε και του Φιντέλ Κάστρο. Μία γυναίκα είχε συλληφθεί, ενώ προσπαθούσε να μπει στο κτίριο του ΟΗΕ με ένα μαχαίρι για να επιτεθεί στον Τσε, ο οποίος ατάραχος και από τις δύο απόπειρες εναντίον του, δήλωσε «καλύτερα να πεθάνεις από γυναίκα με μαχαίρι παρά από άντρα με όπλο».

Οι ειδικοί είχαν αποφανθεί τότε ότι αν οι δράστες είχαν στοχεύσει σωστά, η ρουκέτα θα έπεφτε μέσα στο κτίριο.

Οι κουρτίνες της αίθουσας έκλεισαν από τότε, για να προστατέψουν τους διπλωμάτες σε περίπτωση που έσπαγαν τα τζάμια από επίθεση.

Το 2013, εγκαταστάθηκαν άθραυστα τζάμια στο κτίριο.

Η γερμανική αντιπροσωπεία διαφήμισε τη συμβολική αλλαγή στο Twitter, κάνοντας λόγο για «διαφάνεια, αξιοπιστία και νομιμότητα»:

Η αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ήταν για 55 χρόνια, με τις κουρτίνες να κρύβουν το φως της ημέρας – EPA
Η ηλιόλουστη αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ήταν την Πέμπτη, και η υπέροχη θέα στο ποτάμι – Xinhua/Li Muzi

Αλλη μία πρωτοβουλία του γερμανού πρέσβη στον ΟΗΕ, και προέδρου στις συνεδριάσεις του συμβουλίου τον Απρίλιο, Κρίστοφ Χιούσγκεν, έβαλε σε λειτουργία μία χειροποίητη κλεψύδρα, που μετρά ακριβώς πεντέμισι λεπτά, όσα επιτρέπεται να μιλούν τα μέλη του συμβουλίου, ώστε να σταματήσουν να υπερβαίνουν τον χρόνο τους. Στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου, με την παρουσία της κλεψύδρας, όχι μόνο κανείς δεν υπερέβη τον χρόνο του, αλλά όλοι μίλησαν λιγότερο, όπως γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Κρίστοφ Χιούσγκεν, βάζει σε λειτουργία την κλεψύδρα – Xinhua/Li Muzi

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...