593
Ο de facto ηγέτης της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα, μιλάει στη συνάντηση των στρατιωτικών ηγετών οι οποίοι αποφάσισαν να τον ορίσουν μεταβατικό πρόεδρο | SANA/Handout via REUTERS

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών, μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2025, 10:18
Ο de facto ηγέτης της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα, μιλάει στη συνάντηση των στρατιωτικών ηγετών οι οποίοι αποφάσισαν να τον ορίσουν μεταβατικό πρόεδρο
|SANA/Handout via REUTERS

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών, μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2025, 10:18

Ο Αχμέντ Αλ Σάρα, προηγουμένως γνωστός με το όνομα Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι, πρώην ηγέτης της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας που ηγήθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον περασμένο μήνα, διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας.

Ο διορισμός του Αχμέντ Αλ Σάρα, ο οποίος ενεργεί ως de facto ηγέτης της χώρας από τις αρχές Δεκεμβρίου, έγινε μετά από συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των ανταρτικών φατριών την Τετάρτη και ανακοινώθηκε από στρατιωτικό εκπρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ανακοίνωσε μια σειρά άλλων αλλαγών, οι οποίες περιλαμβάνουν την διάλυση του κοινοβουλίου της Συρίας, τον σχηματισμό ενός διορισμένου νομοθετικού συμβουλίου και την ακύρωση του Συντάγματος του 2012. Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας διαλύθηκαν επίσης, για να αντικατασταθούν από νέα όργανα ασφαλείας και στρατό.

Ολες οι ένοπλες παρατάξεις στη Συρία θα διαλυθούν και θα απορροφηθούν από τον νέο εθνικό στρατό. Εκ πρώτης όψεως, η διαταγή για τη διάλυση των ένοπλων φατριών θα έπρεπε να περιλαμβάνει την HTS, αν και δεν κατονομάζει την ομάδα, η οποία είναι η de facto εξουσία στη χώρα.

Ο Αλ Σάρα δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της χώρας είναι «η κάλυψη του κενού εξουσίας, η διατήρηση της πολιτικής ειρήνης, η οικοδόμηση των κρατικών θεσμών».

Η μεταβατική κυβέρνηση θεωρητικά θα παραδώσει την εξουσία σε μια νέα κυβέρνηση τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές το πώς θα γίνει η μετάβαση. Σε συνέντευξή του στο Al Arabiya τον περασμένο μήνα, ο Αλ Σάρα δήλωσε ότι η διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια, ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια.

Ο μεταβατικός πρόεδρος υποσχέθηκε να διοργανώσει διάσκεψη εθνικού διαλόγου για να διασφαλίσει ότι η μετά Ασαντ εποχή θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της συριακής κοινωνίας, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες.

Η διάλυση των στρατιωτικών παρατάξεων είναι ευαίσθητο θέμα, γράφει ο Guardian.

Η HTS, αρχικά παρακλάδι του συριακού κλάδου της Αλ Κάιντα, έγινε η ισχυρότερη ομάδα ανταρτών της Συρίας από τη στιγμή που ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία για την ανατροπή του καθεστώτος Aσαντ πέρυσι. Υπό την καθοδήγησή της, ένα συνονθύλευμα φατριών της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχε στις επιχειρήσεις.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το συριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει διαβουλεύσεις με τις παρατάξεις για να δει πώς θα σχηματίσουν έναν ενιαίο στρατό.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς οι πιο ριζοσπαστικές ισλαμιστικές φατρίες των ανταρτών – πολλές από τις οποίες αποτελούν μέρος του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού – δεν είναι τόσο πειθαρχημένες όσο η βάση της HTS και διαφωνούν με την ιδεολογία της ομάδας. Ο Guardian σημειώνει ότι το καθεστώς Aσαντ άφησε πίσω άρματα μάχης και όπλα  ορισμένα από τα οποία βρίσκονται πλέον στα χέρια των ανταρτών.

Ο Αλ Σάρα και ο υπουργός Αμυνας είχαν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις με τις παρατάξεις των ανταρτών και έδωσαν στους ηγέτες τους θέσεις-κλειδιά στην προσωρινή κυβέρνηση, όπως το να τους κάνουν κυβερνήτες επαρχιών.

Το ζήτημα του πώς θα αποκατασταθεί το μονοπώλιο του συριακού κράτους στη βία πιστεύεται ότι είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας.

Οι ξένες δυνάμεις παρακολουθούν για να δουν αν η Συρία θα διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της προς τη σταθερότητα, φοβούμενες μια επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης, η οποία διαιρέθηκε από αντιμαχόμενες φατρίες και βίωσε μαζική ανομία μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Η προσωρινή κυβέρνηση έχει προσεγγίσει περιφερειακές δυνάμεις για υποστήριξη στην ενίσχυση του νεοσύστατου κράτους και του στρατού της, αναζητώντας ξένα κεφάλαια και νομιμότητα. Οι πρώτες επαφές εκτός συνόρων έγιναν στη Σαουδική Αραβία και αργότερα στην Τουρκία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον υπουργό Αμυνας και τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...