828
O Τζορτζ Καρλάφτης στις δηλώσεις του για το Super Bowl | Photo by Anthony Behar/PA Images via Getty Images

Ο «Greek Freak του φούτμπολ» θριαμβευτής στο Super Bowl

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 15:41
O Τζορτζ Καρλάφτης στις δηλώσεις του για το Super Bowl
|Photo by Anthony Behar/PA Images via Getty Images

Ο «Greek Freak του φούτμπολ» θριαμβευτής στο Super Bowl

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2023, 15:41

Καλά λένε, ότι παντού υπάρχει ένας Ελληνας. Το Super Bowl ήταν από τα τελευταία μέρη, στα οποία περιμέναμε να συναντήσουμε κάποιο πατριωτάκι μας. Κι όμως, ο Τζορτ Καρλαύτης, όχι μόνο αγωνίστηκε στον τελικό του NFL (αμερικανικό φούτμπολ), που διεξήχθη τα ξημερώματα στο «Στέιτ Φαρμ Στέιντιουμ» της Αριζόνα, αλλά και κατέκτησε το τρόπαιο: Η ομάδα του, Κάνσας Σίτι Τσιφς, νίκησε (38-35) τους Φιλαντέλφια Ιγκλς και στέφθηκε πρωταθλήτρια, σε ένα παιχνίδι που παρακολούθησαν σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση (σχεδόν) 100 εκατομμύρια Αμερικανοί. Λογικό.

Πρόκειται για το κορυφαίο αθλητικό -και ψυχαγωγικό- γεγονός της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελληνικής καταγωγής ήταν και ο Κρις Μαραγκός, που σήκωσε το τρόπαιο το 2018, όμως ο Καρλαύτης έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (3 Απριλίου 2001). Μέχρι τα 13 του ζούσε εδώ, τον έλεγαν Γιώργο, και έπαιζε τερματοφύλακας στην Εθνική μας ομάδα εφήβων πόλο. Επίσης, στον Παναθηναϊκό, του οποίου παραμένει φανατικός οπαδός. «Θύρα 13, έλα φίλε… Τα πρώτα ρούχα που μου φόρεσαν όταν γεννήθηκα, ήταν το πράσινο και το άσπρο του Παναθηναϊκού», τόνιζε σε συνέντευξή του το 2022. Νιώθει περήφανος που είναι Ελληνας. Στο κράνος που φορούσε στο Super Bowl, στο πίσω μέρος του, δίπλα στη σημαία των ΗΠΑ υπήρχε η ελληνική. Κάθε καλοκαίρι κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Και κάθε πρωί μιλάει στο τηλέφωνο με τον παππού του, τουλάχιστον για μισή ώρα, στα Ελληνικά. «Για να μην τα ξεχάσω ποτέ».

Δεν θα είχε ξενιτευθεί, αν εκείνη την αποφράδα μέρα του 2014, που έπαιζε αμέριμνος και ευτυχισμένος, δεν άκουγε τις σπαρακτικές φωνές των μεγάλων. Είχαν βρει τον πατέρα του νεκρό στο κρεβάτι του – ήταν, μόλις, 44 ετών. Η αμερικανίδα μητέρα του, Εϊμι, που τον είχε ακολουθήσει στην Ελλάδα ως ερωτικός μετανάστης, τον πήρε μαζί με τα τρία αδέλφια του και πήγαν να ζήσουν στην Ιντιάνα, για να βρίσκονται κοντά στους δικούς της.

Σύμφωνα με το ΕSPN, η Εϊμι και ο Μαθιός (Ματθαίος) Καρλαύτης είχαν γνωριστεί στη διάρκεια ενός τουρνουά βόλεϊ στο Πανεπιστήμιο Περντιού, στην Ιντιάνα. Ο Ματ (για τους Αμερικανούς), είχε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, κι έπειτα εργάστηκε στην Ιντιάνα ως διδακτορικός ερευνητής. Η Εϊμι είχε, μόλις, αρχίσει να σπουδάζει. Οταν πήρε το πτυχίο της, τέσσερα χρόνια αργότερα, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο Μαθιός συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως αναπληρωτής καθηγητής και ερευνητής, στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής.

Η οικογένεια Καρλαύτη είχε μακρά παράδοση στα σπορ. Ο παππούς του Γιώργου ήταν αθλητής του δέκαθλου, της σφαίρας και του βόλει – είχε κληθεί και στην Εθνική. Ο θείος του, μπασκετμπολίστας των ‘50s και των ‘60s. Ο πατέρας του, όταν σπούδαζε στο Μαϊάμι, έριχνε ακόντιο και σφαίρα. Για ένα διάστημα έπαιξε και αμερικάνικο φούτμπολ, και λίγο έλειψε να το πληρώσει με τη ζωή του. Σε έναν αγώνα υπέστη συντριπτικό κάταγμα κρανίου, και σώθηκε σαν από θαύμα έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση που κράτησε 12 ώρες.

Ο μικρός μεγάλωσε, κυρίως, με το μπάσκετ. Ηταν «φαν» του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ηθελε να του μοιάσει. Αλλά ο Μαθιός Καρλαύτης, που ήταν (και) έφορος της ομάδας πόλο του Παναθηναϊκού, τον… έριξε στην πισίνα. Είχε ταλέντο – θα είχε γίνει σπουδαίος πολίστας, αν δεν συνέβαινε η τραγωδία που άλλαξε όλη του τη ζωή.

«Ευλογημένος», ήταν η μονολεκτική του ανάρτηση στα social media σήμερα το πρωί, αμέσως μετά τον θρίαμβο στο Super Bowl. Εχει κάθε δικαίωμα να νιώθει έτσι. Οχι μόνον, επειδή κατέκτησε το ιερό δισκοπότηρο του αθλήματός του στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας, αλλά και γιατί κατάφερε να φτάσει στην κορυφή ενός σπορ που, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, του ήταν εντελώς άγνωστο.

Οταν μετακόμισε στην Ιντιάνα, ορφανός από πατέρα πλέον, δυνατότητα να συνεχίσει να παίζει πόλο, δεν υπήρχε. Οι επιλογές του ήταν το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, ο στίβος και το φούτμπολ. Επειτα από αρκετό καιρό αδράνειας, λόγω και του «σοκ» που είχε υποστεί, ο νεαρός διάλεξε αυτό που κανένας στην οικογένεια δεν περίμενε. Δεν τον απέτρεψαν, ούτε ο παραλίγο μοιραίος τραυματισμός του πατέρα του, ούτε η πλήρης άγνοια που είχε για το φούτμπολ. Ρωτούσε τους συμμαθητές του για τα βασικά, γι’ αυτά που κάθε αμερικανάκι γνωρίζει από τα 5 του χρόνια, κι εκείνοι τον κορόιδευαν. «Παίζεις απαίσια», του έλεγαν κατάμουτρα, και κανείς δεν τον ήθελε στη δική του ομάδα. Ο Γιώργος, όμως, δεν πτοήθηκε.

Πολύ σύντομα οι φίλοι του έπαψαν να γελούν μαζί του. Το ταλέντο του τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών Πανεπιστημίων, που παρακολουθούν την εξέλιξη των μαθητών – αθλητών. Εκείνος προτίμησε το πανεπιστήμιο της πόλης του, αυτό στο οποίο γνωρίστηκαν οι γονείς του. Επέλεξε τον κλάδο των Πωλήσεων και, παραλλήλως με τις σπουδές του, αγωνιζόταν στο κολεγιακό πρωτάθλημα με τους «Μπόιλμεϊκερς». Στις 29 Απριλίου 2022, στο Λας Βέγκας, οι Κάνσας Σίτι Τσιφς τον επέλεξαν στο Νο 30 του Draft, ανάμεσα σε 262 υποψήφιους. Ο Καρλαύτης άφησε το σπίτι του 800 χιλιόμετρα μακριά, και κατέφθασε στο Μιζούρι για να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

«Greek Freak του αμερικανικού φούτμπολ» αποκαλούν τον θηριώδη (ύψος 1,93μ. και βάρος 125 κιλά) έλληνα αμυντικό των Τσιφς τα αμερικανικά media, και εκείνος δέχεται το κομπλιμέντο με μεγάλη χαρά: «Για μένα ο Γιάννης, και όλη η οικογένεια Αντετοκούνμπο, είναι η μεγαλύτερη έμπνευση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...