327
Γκουτέρες και Μέρκελ πριν από δύο χρόνια. Ο Πορτογάλος θέλει τη Γερμανίδα στο πλάι του στον ΟΗΕ | EPA/OMER MESSINGER / POOL

Ο Γκουτέρες πρότεινε στη Μέρκελ να αναλάβει ρόλο στον ΟΗΕ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 09:01
Γκουτέρες και Μέρκελ πριν από δύο χρόνια. Ο Πορτογάλος θέλει τη Γερμανίδα στο πλάι του στον ΟΗΕ
| EPA/OMER MESSINGER / POOL

Ο Γκουτέρες πρότεινε στη Μέρκελ να αναλάβει ρόλο στον ΟΗΕ, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 09:01

Λίγες εβδομάδες μετά την οριστική αποχώρησή της από την καγκελαρία της Γερμανίας, θέση στην οποία υπηρέτησε 16 ολόκληρα χρόνια, την Ανγκελα Μέρκελ περιμένει ένας άλλος ρόλος, στον ΗΠΕ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε στην 67χρονη γερμανίδα πολιτικό να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία υπό σύσταση συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο επικεφαλής θα τεθούν πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, εξήγησαν οι πηγές στο dpa.

Το συμβούλιο αυτό έχει σκοπό να «εντοπίσει παγκόσμια δημόσια αγαθά και άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος», όπου «χρειάζονται βελτιώσεις στη διακυβέρνηση» και να «προτείνει επιλογές για το πώς μπορεί να επιτευχθούν».

Για παράδειγμα, η ζώνη του όζοντος χαρακτηρίζεται παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ο όρος μπορεί επίσης να έχει εφαρμογή στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια των πτήσεων ή για το εμπόριο.

Κατά τις πηγές του dpa, ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε την πρόταση στην Ανγκελα Μέρκελ απευθείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, οι πιθανότητες η πρώην καγκελάριος να δεχθεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο είναι μάλλον λιγοστές. Κατά τα φαινόμενα, η 67χρονη πρώην αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της στον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Το συμβουλευτικό όργανο, που σχηματίζεται κατόπιν εισήγησης του Αντόνιο Γκουτέρες, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της δεύτερής του θητείας, που άρχισε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, η πανδημία του νέου κορονοϊού αποκάλυψε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στη διεθνή συνεργασία.

Το συμβούλιο που επιδιώκει να σχηματιστεί ελπίζει να δώσει ορμή στην προσπάθεια να αλλάξουν οι πρακτικές και οι αρχές ως προς την ανάληψη κοινής δράσης σε παγκόσμια κλίμακα.

To τι κάνει ένας καγκελάριος της Γερμανίας μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι ένα θέμα. Προέκυψε μετά την απόφαση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, αμέσως πριν από τη Μέρκελ δηλαδή, να πουλήσει τις γνώσεις και τις γνωριμίες του στη ρωσική Gazprom.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...