1077
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ανερχόμενος αστέρας στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή | REUTERS/Marco Bello/CreativeProtagon

Ο Γκάβιν Νιούσομ και η χρυσή ευκαιρία που περίμενε εδώ και καιρό

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 15:15
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ανερχόμενος αστέρας στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή
|REUTERS/Marco Bello/CreativeProtagon

Ο Γκάβιν Νιούσομ και η χρυσή ευκαιρία που περίμενε εδώ και καιρό

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 15:15

Τον προηγούμενο μήνα μετέβη στο Βατικανό για να λάβει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα και μετά στην πόλη Αλφαρέτα της Τζόρτζια για μια τηλεμαχία με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Εμφανίζεται διαρκώς και στην τηλεόραση – στο Fox News και στο MSNBC – και σε διαφημίσεις που προβάλλονται στο Τενεσί. Και από την περασμένη Πέμπτη, μετά από την αποκαρδιωτική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό debate, το όνομά του φιγουράρει σε κάθε λίστα πιθανών διαδόχων του γηραιού αμερικανού προέδρου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Για τον Γκάβιν Νιούσομ ο λόγος, τον φιλόδοξο κυβερνήτη της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Οκλαντ, ο Μάανβι Σι, ανταποκριτής του Guardian στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι πιθανότητες να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν είναι μάλλον ελάχιστες. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι διαδόσεις και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν ενώ στις στοιχηματικές εταιρείες του Διαδικτύου οι πιθανότητες να αναμετρηθεί ο Γκάβιν Νιούσομ, τελικά, με τον Τραμπ, τριπλασιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (σε μία στις τέσσερις). 

Ο ανταποκριτής της λονδρέζικης εφημερίδας σημειώνει πως ο Γκάβιν Νιούσομ μάλλον περίμενε εδώ και καιρό μια ευκαιρία, ώστε να αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της πατρίδας του. Ανέκαθεν είχε μια αξιοσημείωτη πρεμούρα να φωτογραφίζεται με κάθε ευκαιρία και να εμφανίζεται σε κεντρικά δελτία ειδήσεων κορυφαίων τηλεοπτικών δικτύων. Η εν λόγω τάση του όχι μόνο γέννησε υποψίες περί προεδρικών φιλοδοξιών του κυβερνήτη της Καλιφόρνια αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις μεταξύ των Καλιφορνέζων, οι οποίοι θα προτιμούσαν ο κυβερνήτης τους να ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διακυβέρνηση της πολιτείας. «Τώρα φαίνεται πως ο άνθρωπος που πέρασε τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια εθνική σκηνή, βρέθηκε τελικά στο κέντρο της», γράφει ο Μάανβι Σι. 

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι ήταν εν αναμονή εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε σχετικά στον Guardian η Εμιλι Χόβεν, δημοσιογράφος της San Francisco Chronicle που καλύπτει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική σταδιοδρομία του Γκάβιν Νιούσομ. «Αλλά νομίζω ότι τώρα υπάρχει για εκείνον μια ευκαιρία μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά».

Και είναι αλήθεια πως ο Γκάβιν Νιούσομ πολιορκήθηκε από τα ΜΜΕ τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η καταστροφική για τον γηραιό Μπάιντεν εμφάνισή του στην τηλεμαχία της προηγούμενης Πέμπτης, για να απαντήσει αν θα κατέβει στην κούρσα. «Ηταν σαν ανθρώπινα πιράνχας να ορμούσαν πάνω στον κυβερνήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά η παρουσιάστρια του MSNBC, Αλεξ Βάγκνερ.

Παρότι, όμως, αμέσως μετά από το τέλος του debate, θεωρήθηκε σχεδόν αυτομάτως ως ο επικρατέστερος μεταξύ των πιθανών αντικαταστατών του Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος ο Γκάβιν Νιούσομ, αποπειράθηκε να βάλει τέλος στις όποιες εικασίες, χαρακτηρίζοντας τη σχετική συζήτηση «άχρηστη και περιττή», πριν αναφερθεί στις επιτυχίες του Μπάιντεν αλλά και στις απειλές που θέτει ο αντίπαλός του όσον αφορά τη διατήρηση της δημοκρατίας των ΗΠΑ. 

«Αυτό που έχει να πει ο Γκάβιν Νιούσομ στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που έχει να πει ο Τζο Μπάιντεν», είπε ο Μπιλ Γουέιλεν, συνεργάτης του Hoover Institution που εδρεύει στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας. «Αλλά παίρνει το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν και το μεταδίδει πολύ πιο αποτελεσματικά». 

Ο αμερικανός ειδικός εξήγησε πως, για πολλούς Δημοκρατικούς ανά την ΗΠΑ, ο Γκάβιν Νιούσομ ζει ένα όνειρο, καθώς ηγείται μιας πολιτείας στην οποία οι Δημοκρατικοί χαίρουν μιας υπερπλειοψηφίας, γεγονός που του επιτρέπει να εφαρμόζει πολιτικές που θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν σε άλλες πολιτείες ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πολλά από αυτά που θα ήθελαν να κάνουν οι Δημοκρατικοί σε εθνικό επίπεδο, τα κάνει η Καλιφόρνια», σημείωσε.  

Χάρη σε αυτήν την Δημοκρατική υπερπλειοψηφία ο Νιούσομ κατάφερε να συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια από δωρεές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί, όχι μόνον άλλους Δημοκρατικούς υποψηφίους, περιλαμβανομένου και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες. Ο δημοσιογράφος του Guardian αναφέρει ενδεικτικά πως, μετά από την εύκολη επανεκλογή του το 2022, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας δαπάνησε εκατομμύρια για την προβολή του, μέσω διαφημίσεων και εμφανίσεων, σε πολιτείες πέρα από τη δική του. 

Αλλά αρκετοί ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, όσον αφορά το κατά πόσο ο 56χρονος Γκάβιν Νιούσομ θα μπορούσε να μετατρέψει αυτήν τη δυναμική σε μια επιτυχημένη, παρότι εσπευσμένη, προεκλογική εκστρατεία περίπου 120 ημέρες πριν από τις εκλογές. 

Λόγω ακριβώς της επιδίωξής του να αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, πλέον μόλις το 47% των εν δυνάμει ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια ενέκρινε την απόδοσή του τον προηγούμενο μήνα ενώ πέρυσι τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Η Καλιφόρνια καλείται να αντιμετωπίσει μια κρίση έλλειψης στέγης που τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αποδίδει και διευρυνόμενες οικονομικές ανισότητες. 

«Νομίζω ότι οι ενέργειές του αποδεικνύουν ότι οι προτεραιότητές του βρίσκονται ολοένα και περισσότερο εκτός της Καλιφόρνιας», είπε η Εμιλι Χόβεν της San Francisco Chronicle. «Και νομίζω ότι αυτό είναι απογοητευτικό για τους Καλιφορνέζους, οι οποίοι, προφανώς, δεν τον ψήφισαν για πρόεδρο».

Επιπλέον τους προηγούμενους μήνες ο Γκάβιν Νιούσομ άρχισε εγκαταλείπει ορισμένες από τις πιο προοδευτικές πολιτικές του θέσεις -παύοντας, για παράδειγμα, να υποστηρίζει τον καθορισμό εποπτευόμενων χώρων χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών, προβάλλοντας βέτο σε νόμο περί της αποποινικοποίησης των ψυχεδελικών μανιταριών, και συμμαχώντας ενίοτε με Ρεπουμπλικανούς σε βάρος ευρύτερων συμμαχιών στο πολιτειακό κοινοβούλιο- ενέργειες τις οποίες ορισμένοι υποστηρικτές του ερμήνευσαν ως κλείσιμο του ματιού σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

«Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν ο φιλελεύθερος κυβερνήτης μιας Δημοκρατικής πολιτείας θα έχει ποτέ όντως αυτό που χρειάζεται για να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο σε μια ολοένα πιο διχασμένη χώρα. Και ενώ οι ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις του συνέβαλαν στο να αναδειχθεί στην Καλιφόρνια, δεν είναι σίγουρο εάν θα μπορέσει να αποβάλει μια ορισμένη ελιτίστικη εντύπωση που δίνει», συνοψίζει ο Μάανβι Σι. 

O ανταποκριτής του Guardian στις δυτικές ΗΠΑ δεν παραλείπει να αναφέρει στην ανταπόκρισή του πως υπάρχει και μια φωτογραφία που στοιχειώνει – εδώ και μία εικοσαετία – την σταδιοδρομία του Γκάβιν Νιούσομ στην πολιτική: απεικονίζεται ξαπλωμένος πάνω σε ένα πανάκριβο χαλί, στο ρετιρέ της Αν Γκέτι στο Σαν Φρανσίσκο, μαζί με την πρώην σύζυγό του, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η οποία, σήμερα, είναι δεξιόστροφη τηλεοπτική περσόνα, αλλά και νύφη του… Ντόναλντ Τραμπ!

Και σίγουρα, εάν κατέληγε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν, το αντίπαλο στρατόπεδο δεν θα παρέλειπε να υπενθυμίσει πως, εν μέσω μιας έξαρσης κρουσμάτων Covid, ο Γκάβιν Νιούσομ αποφάσισε να πάει να δειπνήσει σε ένα «μισελενάτο» εστιατόριο, αλλά και πως η οικογένειά του μετακόμισε από το Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας και έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης, στην εύπορη κομητεία Μαρίν, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, ώστε να εγγράψουν το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. «Υπάρχει κάτι, ωσάν να είναι υπερβολικά ελκυστικός ή, ακριβέστερα, που τον κάνει να δείχνει σαν το άτομο του οποίου η φωτογραφία συνοδεύεται με το νέο πορτοφόλι που αγοράζεις από ένα πολυκατάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Γουέιλεν του Hoover Institution. «Αυτός είναι ο Γκάβιν Νιούσομ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...