401
O δενδροβάτραχος Litoria ridibunda, ο οποίος γελάει αντί να κοάζει | Shutterstock

Ο «γελαστός βάτραχος», ο «Τομ Χάρντι» και άλλες διασημότητες της φύσης

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 17:21
O δενδροβάτραχος Litoria ridibunda, ο οποίος γελάει αντί να κοάζει
|Shutterstock

Ο «γελαστός βάτραχος», ο «Τομ Χάρντι» και άλλες διασημότητες της φύσης

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 17:21

Ενας βάτραχος που γελάει και ένα θαλάσσιο σκουλήκι με το όνομα του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο συγκαταλέγονται μεταξύ 750 ζώων, φυτών και άλλων οργανισμών που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα στον κατάλογο ενδημικών ειδών της Αυστραλίας.

Μαζί με τον δενδροβάτραχο Litoria ridibunda, ο οποίος γελάει αντί να κρώζει, και το σκουλήκι Marphysa davidattenboroughi, αναγνωρίστηκε και το μαρσιποφόρο Pilbara Planigale tealei που ενδημεί σε πλούσιες σε άργιλο περιοχές της δυτικής Αυστραλίας.

Ενα άλλο είδος που πρόσφατα μπήκε στον κατάλογο είναι η αράχνη Venomius tomhardyi που πήρε το όνομά της από τον Venom και τον Τομ Χάρντι, ο οποίος έχει υποδυθεί τον χαρακτήρα της Marvel.

Η αράχνη που έλαβε το όνομα του διάσημου ηθοποιού Τομ Χάρντι. Credit: John Douglas

Η Αυστραλία αποτελούσε ανέκαθεν ένα εκπληκτικό, μοναδικό στον πλανήτη οικοσύστημα, αποτελούμενο από χιλιάδες ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ακόμη και σήμερα που ο ανθρώπινος παράγοντας και η κλιματική αλλαγή έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος στη νησιωτική ήπειρο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 200.000 ενδημικά είδη στην Αυστραλία, πολλά εκ των οποίων είτε παραμένουν άγνωστα είτε αταξινόμητα.

Για αυτόν τον σκοπό έχει δημιουργηθεί η εθνική λίστα (Australian National Species List) στην οποία προστίθενται τα νέα είδη που ανακαλύπτονται ή εκείνα που αποκτούν επίσημη ονομασία.

Το εικονιζόμενο φυτό με τα πορφυρά χρώματα που βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία έλαβε την ονομασία Eremophila saxatilis. Credit: Andrew Brown

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, στη λίστα προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο 750 νέα είδη, ορισμένα από τα οποία μάλιστα έλαβαν ονομασία από διασημότητες.

Ετσι, ο κορυφαίος στον κόσμο φυσιοδίφης και δημιουργός – παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για τη φύση σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο έγινε «νονός» για ένα είδος σκουληκιού.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το θαλάσσιο σκουλήκι Marphysa davidattenborough, στο οποίο δόθηκε το όνομα του βρετανού φυσιοδίφη. Credit: Leon Altoff/Marine Research Group of the Field Naturalists Club of Victoria

«Πολλοί μπορεί να εκπλαγούν αν ακούσουν ότι το 70% των ενδημικών ειδών μας παραμένει ανώνυμο και άγνωστο. Η Αυστραλία είναι ένα παγκόσμιο hotspot βιοποικιλότητας με περισσότερα από 150.000 ενδημικά είδη, ωστόσο οι ταξινομολόγοι καταγράφουν και ονομάζουν κατά μέσο όρο μόλις δύο είδη ημερησίως» δήλωσε στον Guardian η Τάνια Πλίμπερσεκ, υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέκρινε χρηματοδότηση 2 εκατ. δολαρίων για το χρονικό διάστημα 2024-2025 και για συνολικά δεκατέσσερα πρότζεκτ ταξινόμησης ενδημικών ειδών της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...