524
Ο Φρανκ το Τανκ ανάμεσα στα ζαρζαβατικά του κήπου όπου εντοπίστηκε από τη Σέλεϊ Σμιθ | Shelley Smith

Ο Φρανκ το Τανκ, μια γιγαντιαία χελώνα, ψάχνει σπίτι για τα επόμενα 100 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 14:05
Ο Φρανκ το Τανκ ανάμεσα στα ζαρζαβατικά του κήπου όπου εντοπίστηκε από τη Σέλεϊ Σμιθ
|Shelley Smith

Ο Φρανκ το Τανκ, μια γιγαντιαία χελώνα, ψάχνει σπίτι για τα επόμενα 100 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 14:05

Η Σέλεϊ Σμιθ βρισκόταν στην πίσω πόρτα του αγροκτήματός της, κοντά στο Ρίτσμοντ του Καναδά, όταν είδε έναν βράχο ανάμεσα σε σειρές κινέζικου λάχανου μποκ τσόι και σπανακιού.

«Σκέφτηκα, τι δουλειά έχει αυτός ο βράχος εκεί; Γιατί δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ» είπε στον Λίλαντ Κέτσο του Guardian. «Και ξαφνικά, άρχισε να κινείται. Οχι γρήγορα –έπρεπε να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου μερικές φορές για να τον δεις–, αλλά κινούνταν». Αυτό που η Σέλεϊ πέρασε για βράχο ήταν στην πραγματικότητα μια αρσενική χελώνα σκουλκάτα που ζύγιζε 16 κιλά, o Frank the Tank (Φρανκ το Τανκ) όπως τον βάφτισε .

Μερικά στοιχεία για τον Φρανκ είναι ότι μπορεί να μασουλήσει γυψοσανίδα και να περάσει μέσα από τοίχους, ενώ πρόκειται να φτάσει στο μέγεθος ενός καροτσιού. Κινείται με τον δικό του ελικοειδή ρυθμό και θα ζήσει σχεδόν έναν αιώνα – ξεπερνώντας κάθε υποψήφιο φροντιστή του. Η φροντίδα του είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία και αυτός είναι μάλλον ο λόγος που κάποιος τον παράτησε στον κήπο με τα σπανάκια στη Βρετανική Κολομβία.

Οταν τον είδε η Σέλεϊ, τον πλησίασε μαζί με μια ομάδα οικοδόμων και τον μετέφεραν σε μια πισίνα σε σχήμα χελώνας που χρησιμοποιούσε για τον σκύλο της. «Ηταν τόσο όμορφος. Είχε αυτά τα πόδια που έμοιαζαν με ελέφαντα και απλώς μας κοίταζε. Οταν κάποιος από εμάς του μιλούσε, γύριζε το κεφάλι του και τον κοίταζε» είπε σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

Η Σμίθ, εκπαιδεύτρια σκύλων, κάλεσε το τοπικό καταφύγιο ζώων για βοήθεια. «Προσπαθούσαν να καταλάβουν πόσο μεγάλος ήταν και με ρώτησαν αν είχε το μέγεθος ενός μικρού πιάτου φαγητού. Γέλασα και είπα ότι ήταν μεγαλύτερος από την πιατέλα που θα χρησιμοποιούσες για να σερβίρεις σε 24 άτομα μια γαλοπούλα των Ευχαριστιών».

Η χελώνα βρίσκεται τώρα σε μια ανάδοχη οικογένεια μέχρι το προσωπικό να της βρει μόνιμο σπίτι. Αν και η προέλευση του Φρανκ αποτελεί μυστήριο, ο κτηνίατρος Αντριαν Γουόλτον στο νοσοκομείο ζώων Ντιούντνι δήλωσε ότι είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις χελώνες τους, να τις ξεφορτώνεται.

Το συγκεκριμένο είδος, που κατάγεται από τη Σαχάρα, απειλείται πλέον με εξαφάνιση, αλλά συχνά μεταφέρεται λαθραία για μεταπώληση στην αγορά εξωτικών ειδών. «Είναι σχετικά φθηνές οι χελώνες –περίπου 500 καναδικά δολάρια [345 ευρώ]–, και έτσι οι άνθρωποι τις αγοράζουν ως κατοικίδια. Φθάνουν στο μέγεθος που είναι αυτή – και είναι πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούν να διαχειριστούν» δήλωσε ο Γουόλτον στον Guardian, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη μακροζωία των πλασμάτων.

«Μία από τις χελώνες που είχα ως κατοικίδιο την πήρα όταν ήμουν επτά ετών. Είναι πιθανώς κοντά στα 65 τώρα. Και θα περάσει στην κόρη μου και στην κόρη της κόρης μου, ίσως ακόμη και στη δική της κόρη».

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν προσφερθεί να υιοθετήσουν τον Φρανκ, αλλά λίγοι μπορούν να του προσφέρουν όσα χρειάζεται. Οι χελώνες έχουν ανάγκη από ζεστούς χώρους τους χειμερινούς μήνες, έχουν όμως και την τάση να μασάνε τους τοίχους και να σκάβουν ακατάπαυστα. Χρειάζονται επίσης μεγάλους χώρους το καλοκαίρι.

«Ο Φρανκ έχει τραβήξει πολύ περισσότερη προσοχή από ό,τι συμβαίνει συνήθως, και αυτό είναι χρήσιμο γιατί θα μας βοηθήσει να του βρούμε σπίτι. Αλλά πρόκειται για ένα ζώο που θα είναι εκεί… στη διαθήκη σας. Πρέπει να σχεδιάσετε τι θα γίνει με αυτό μετά τον θάνατό σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...