Τις παλιές εποχές, μια τζούρα τσιγάρου, μεταξύ μαθημάτων, στην αρχή του διαλλείματος, προϋπέθετε ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο, συμμαθητές που θα παρείχαν την απαραίτητη κάλυψη και μια γερή δόση τύχης ότι ο παραβάτης (ή, μάλλον, οι παραβάτες) δεν θα πιαστεί από τον επιβλέποντα καθηγητή.
Για τους μαθητές στη Γαλλία, η κοινή πρακτική, έτσι ώστε να απολαύσουν το τσιγάρο τους, ήταν να βγαίνουν έξω από το χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλλείματος, έτσι ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.
Στους δρόμους του Παρισιού, τις πρωινές ώρες, εκεί όπου υπάρχουν σχολεία, ένας ανίδεος διαβάτης θα μπορούσε με γυμνό μάτι θα δει ένα παχύ σύννεφο καπνού να σχηματίζεται στον αέρα: δεν ήταν ομίχλη, ούτε νέφος, αλλά οι καπνισμένες εκπνοές των μαθητών.
Τώρα, οι μαθητές δεν χρειάζεται να κάνουν όλη αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια για να καπνίσουν. Δεν χρειάζεται να κρύβονται έξω από το σχολείο και να είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους του δρόμου. Νέα ήθη έχουν επιβληθεί πλέον στα σχολεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι και αυτό ένας νεωτερισμός που προέκυψε μετά την τελευταία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της μαύρης εκείνης Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015, στο Παρίσι.
Υπό το φόβο νέου χτυπήματος
Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην Πόλη του Φωτός από εκείνη την επίθεση.
Η αυστηροποίηση των αντιτρομοκρατικών νόμων που πέρασαν με απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έλυσαν τα χέρια των διωκτικών αρχών που πλέον έχουν κάθε δικαίωμα να εισβάλουν στα σπίτια πιθανών υπόπτων, να τους συλλαμβάνουν, να τους ανακρίνουν και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Ηδη, αρκετές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνταγματολόγοι, αλλά και δικηγόροι έχουν εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις για το γεγονός ότι πλέον στοχοποιούνται άνθρωποι μόνο και μόνο γιατί είναι μουσουλμάνοι.
Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και μέτρα ασφάλειας τα οποία δεν έχουν καταργηθεί παρά το γεγονός ότι έχει περάσει καιρός από την επίθεση στην καρδιά της πόλης. Ενα είναι το σίγουρο: το Παρίσι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να φοβάται για το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Εάν και εφόσον αυτό γίνεται πραγματικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν και κάποιοι «ωφελημένοι», αν και δεν θα έπρεπε. Επί παραδείγματι, οι μαθητές των σχολείων έχουν πλέον το δικαίωμα να καπνίζουν στο διάλλειμα μπροστά στα μάτια των καθηγητών τους και μάλιστα να τους δίδονται ακόμη ακόμη και σταχτοδοχεία για να μην γεμίζει ο τόπος αποτσίγαρα. Ο στόχος είναι να μην βγαίνει κανένα παιδί εκτός σχολείου κι έτσι να μετατρέπεται σε δυνητικό στόχο κάποιου «τρελού» τζιχαντιστή που θα κραδαίνει ένα Καλάσνικοφ.
Αμφιλεγόμενο μέτρο
Βέβαια, το μέτρο είναι άκρως αμφιλεγόμενο από τη στιγμή που το κάπνισμα επιτρέπεται σε νεαρούς άνω των 18 ετών και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με 15χρονα που τείνουν να εθιστούν στη νικοτίνη από πολύ μικρά και μάλιστα με την κάλυψη του σχολείου. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει αντιδράσει έντονα και σημειώνει ότι η ζημία που θα προκληθεί από αυτό το μέτρο θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Επί της ουσίας, μια ολόκληρη γενιά παιδιών γαλουχούνται υπό καθεστώς επιβεβλημένης ελευθεριότητας να ακολουθούν βλαβερές για την υγεία τους συνήθειες. Εν προκειμένω: να καπνίζουν από μικρή ηλικία και να εθίζονται στο τσιγάρο.
Οι υπερασπιστές του μέτρου, καίτοι γνωρίζουν πως είναι επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών, αντιτάσσουν ότι πολύ πρόσφατα, λίγο καιρό μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους, υπήρξαν διάφοροι «κόκκινοι» συναγερμοί σε λύκεια της πόλης. Μπορεί όλα τα περιστατικά να αποδείχθηκαν φάρσα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και αν η φήμη θα είναι πραγματικότητα.
Αποδοχή λόγω συνθηκών
Καθηγητές λυκείου παραδέχονται ότι το μέτρο δεν είναι το καλύτερο δυνατό για το σχολικό περιβάλλον, ωστόσο γίνεται αποδεκτό ως μέρος ενός συνόλου μέτρων που έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών.
Το θέμα είναι πλέον μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα μέτρα ασφαλείας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Μέχρι τώρα έχουν επεκταθεί τρεις και τέσσερις φορές και όλες έγιναν δεκτές από τους πολίτες με ικανοποίηση. Η οποιαδήποτε δυσθυμία για τα μέτρα ασφαλείας που περιορίζουν κάποιες ελευθερίες, έχει μετριαστεί από το γενικότερο αίσθημα σιγουριάς που παρέχουν. Στο μεταξύ, οι μαθητές στο Παρίσι θα συνεχίσουν να καπνίζουν το τσιγαράκι τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα προαύλια των σχολείων, δίχως να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν ή θα αποβληθούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News