428
Ο Αντονι Φάουτσι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου επί Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Φάουτσι ανακουφισμένος που έφυγε ο Τραμπ – Και με το δίκιο του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 14:20
Ο Αντονι Φάουτσι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου επί Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Φάουτσι ανακουφισμένος που έφυγε ο Τραμπ – Και με το δίκιο του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 14:20

Αν δει κανείς φωτογραφίες του Αντονι Φάουτσι με τον Ντόναλντ Τραμπ και φωτογραφίες του Αντονι Φάουτσι με τον Τζο Μπάιντεν, θα νομίσει ότι πρόκειται για διαφορετικό άνθρωπο. Τώρα ο κορυφαίος αμερικανός επιστήμονας και σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι ανακουφισμένος, έφυγε από τον Λευκό Οίκο ένας άνθρωπος που είχε κάνει την άρνηση της επιστήμης και της αλήθειας σημαία του και ήρθε ένας που σέβεται την επιστημοσύνη και την έρευνα.

Το παραδέχθηκε ο ίδιος Φάουτσι. Είπε ότι το γεγονός πως δεν είναι πια υποχρεωμένος να αντικρούει τον Ντόναλντ Τραμπ τον ανακουφίζει κάπως. Την επομένη της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο δρ Φάουτσι επέστρεψε στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου.

Συχνά παρών σε αυτή για να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων το πρώτο διάστημα μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, τέθηκε στο περιθώριο τους τελευταίους μήνες από τον Τραμπ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές, ήθελε να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία ήταν σε αποδρομή, ότι ο ιός είχε νικηθεί και ότι οι ψηφοφόροι έπρεπε να ασχολούνται με την οικονομία και όχι με αυτά που τους λένε οι επιστήμονες

«Πάντα ήμουν ειλικρινής και αυτό μερικές φορές δημιουργούσε προβλήματα», παραδέχτηκε ο Φάουτσι, λέγοντας για τον Τραμπ ότι «ορισμένες δηλώσεις με έκαναν να αισθάνομαι άβολα, διότι δεν βασίζονταν στην επιστήμη».

Σημείωσε ότι αν κάτι τον ενόχλησε περισσότερο, αυτό ήταν η προβολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020, της υδροξυχλωροκίνης, ανθελονοσιακού φαρμάκου που αποδείχθηκε ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την αντιμετώπιση της Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Μάρτιος 2020. Ο δρ Αντονι Φάουτσι ακούει ανέκφραστος τον Τραμπ να λέει τα δικά του στην ενημέρωση για τον κορονοϊό. Το ίδιο ανέκφραστος, για άλλους λόγους αυτός, ο Μάικ Πενς (REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)

«Δεν μου έδινε καμία ικανοποίηση το να αντικρούω τον πρόεδρο», είπε, και πάντως «δεν είχα σχηματίσει την εντύπωση πως μπορούσε κανένας να εκφράζεται χωρίς να αντιμετωπίζει επιπλοκές».

«Η ιδέα ότι μπορώ να έρχομαι εδώ και να μιλάω για αυτά που γνωρίζω, για τα στοιχεία, για την επιστήμη — είναι απελευθερωτική αίσθηση», είπε ο 80ετής επιστήμονας, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο πλευρό έξι προέδρων και τώρα θα είναι δίπλα σε έναν έβδομο.

Oι ΗΠΑ μετρούν 408.000 νεκρούς από την Covid-19 έως τώρα. Ο Τραμπ έλεγε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του –που και αυτές άργησαν απελπιστικά– τα θύματα δεν θα ξεπερνούσαν τα 240.000. Τώρα, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι με βάση τα δεδομένα, οι ΗΠΑ ίσως να φτάσουν το μισό εκατ. νεκρούς στα τέλη Φεβρουαρίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...