726
Ο Εβάν Φουρνιέ με την φανέλα του Ολυμπιακού σε προπόνηση της ομάδας | ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Ο… έρωτας που έφερε τον Φουρνιέ στον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2024, 16:05
Ο Εβάν Φουρνιέ με την φανέλα του Ολυμπιακού σε προπόνηση της ομάδας
|ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Ο… έρωτας που έφερε τον Φουρνιέ στον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 12 Σεπτεμβρίου 2024, 16:05

Η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ, η απόκτηση του Λούκα Βιλντόζα, του Κίναν Εβανς και του τρελο-Τάιλερ Ντόρσεϊ, και η επέκταση του συμβολαίου του Μουσταφά Φαλ, είχαν, ήδη, ανεβάσει τον εφετινό προϋπολογισμό του Ολυμπιακού σε ύψη άλλων, αλησμόνητων εποχών. Αλλά η τούρτα της οικονομικής υπέρβασης είχε και κερασάκι. Η μεταγραφή του Εβάν Φουρνιέ -μιας από τις μεγαλύτερες φίρμες του παγκόσμιου μπάσκετ που ήρθαν να παίξουν στην Ελλάδα- προκάλεσε αίσθηση.

Ο 32χρονος γάλλος σούπερ-σταρ έχει παίξει στο ΝΒΑ 12 σεζόν, 724 παιχνίδια, και έχει πετύχει (σχεδόν) 10.000 πόντους. Είναι ηγετική φυσιογνωμία, εκτός από δεινός σκόρερ. Οι ετήσιες αποδοχές του είναι ανάλογες του πλούσιου βιογραφικού του. Τα χρήματα που συμφώνησαν να του δώσουν οι μεγαλομέτοχοι της ΚΑΕ, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος (πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για συμβόλαιο δυο ετών), δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω. Στη ναυτιλιακή τους εταιρεία, την Arcadia, ποτέ δεν θα έκαναν μια τέτοια σπατάλη. Η ομάδα, όμως, δεν είναι επιχείρηση. Είναι έρωτας. Εκεί, οι λογαριασμοί έχουν τη δική τους αριθμητική.

«Από τότε που μπήκαμε στον Ολυμπιακό, μόνο χάνουμε χρήματα. Δεκαπέντε χρόνια έχουμε τις μετοχές της ΚΑΕ, και είκοσι χρόνια χάνουμε χρήματα», τόνισε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος κατά την επίσημη παρουσίαση του παίκτη στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Αλλά δεν είπε το σημαντικότερο, το πιο εντυπωσιακό: τα δυο αδέλφια είχαν αρχίσει να χρηματοδοτούν την ομάδα αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμη δεν κατείχαν ούτε μια μετοχή της – και δεν είχαν καμία εγγύηση ότι η ΚΑΕ θα περνούσε στα χέρια τους.

Ιδιοκτήτης της ήταν, τότε, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Οταν τους συνάντησε (με τη μεσολάβηση του Παναγιώτη Φασούλα), το καλοκαίρι του 2004, τους πρότεινε να αναλάβουν το μάνατζμεντ – μόνον αυτό. Δέχτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα γίνουν μέτοχοι, έβαλαν το χέρι στην τσέπη. Εριξαν εκατομμύρια σε μια εταιρεία που δεν τους ανήκε. Στην οποία ο Κόκκαλης, εκτός από μεγαλομέτοχος, παρέμενε πρόεδρος. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ήταν αντιπρόεδρος, και ο Γιώργος… τίποτα.

Τον απόλυτο έλεγχο της ΚΑΕ (και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών) τον απέκτησαν το 2009. Αλλά την προηγούμενη χρονιά είχαν φέρει στον Ολυμπιακό, μεταξύ άλλων, τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Τζος Τσίλντρες από τους Ατλάντα Χοκς.

Δεν ξόδευαν μόνο το χρήμα, αλλά και τον χρόνο τους. Εδώ και 20 χρόνια αφιερώνουν στην ομάδα αμέτρητες ώρες κάθε μέρα. Εχουν ζητήσει από τους συνεργάτες τους στην ΚΑΕ να τους ενημερώνουν για όποιο πρόβλημα προκύπτει, ακόμη και μέσα στη νύχτα. Συχνά παρακολουθούν τις προπονήσεις και την ακολουθούν στους αγώνες της. Το 2008… το είχαν τερματίσει. Είχαν ταξιδέψει από τη Νότιο Κορέα στην Ισπανία, αλλάζοντας κάμποσες πτήσεις, για να δουν τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι του με την Τάου Βιτόρια.

Οι τακτικοί θαμώνες του ΣΕΦ τη δεκαετία των 90’s τους θυμούνται παρόντες σχεδόν σε όλους τους αγώνες και σε όλα τα Φάιναλ-4. Δεν είναι οι μόνοι, που είδαν το όνειρό τους -να κυβερνούν την αγαπημένη τους ομάδα- να βγαίνει αληθινό. Το πραγματικά σπάνιο στην ιστορία των Αγγελόπουλων είναι η αγάπη τους -και η γνώση τους- για το σπορ, κάτι που λείπει από τους παράγοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για την επιτυχία. Για τη νίκη.

Οταν σπούδαζαν στη Βοστώνη, ταξίδευαν συχνά στο Σικάγο για να παρακολουθούν τους Μπουλς του Τζόρνταν. Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παπουτσιών Air Jordan. Και όταν βρίσκει χρόνο, συναντιέται με φίλους του στο γήπεδο της ΑΕ Ψυχικού για να παίξουν μπάσκετ – λέγεται πως είναι φοβερά εύστοχος στα σουτ τριών πόντων. Αυτή η αγάπη τους για το μπάσκετ κράτησε τα αδέλφια στον Ολυμπιακό όταν, στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, είχαν σκεφτεί να αποχωρήσουν.

Την τελευταία σεζόν πριν αναλάβουν το μάνατζμεντ, η ομάδα είχε τερματίσει στην 8η θέση της κανονικής περιόδου στην Α1, και η πορεία της στην Ευρωλίγκα είχε σταματήσει στο Top-16. Επανέφεραν τον Ολυμπιακό στο προσκήνιο πολύ σύντομα, όμως οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν αρκετά χρόνια αργότερα. Πάνω που οι οπαδοί είχαν αρχίσει να τους κατηγορούν, επειδή «δεν έπαιζαν βρώμικα».

Τη σεζόν 2008-2009 οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν στο Φάιναλ-4 για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια. Ενα χρόνο αργότερα έφτασαν στον τελικό της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά το 1997. Το 2012 και το 2013 κατέκτησαν την Κούπα. Το 2012 κέρδισαν και τον πρώτο τους τίτλο στο πρωτάθλημα έπειτα από μια μεγάλη περίοδο κυριαρχίας του Παναθηναϊκού.

Εφέτος, το μπάτζετ του συλλόγου είναι το υψηλότερο των 14 τελευταίων ετών. Και η μεταγραφή του Φουρνιέ, η πιο θεαματική που έχει πραγματοποιήσει μετά τη μετακίνηση του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, το 2010.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...