200
Ο Μαρκ Ρούτε και ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα τον Μάρτιο του 2022 | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ο Ερντογάν ζητά από τον Ρούτε να είναι ουδέτερος για να τον στηρίξει στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 22:17
Ο Μαρκ Ρούτε και ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα τον Μάρτιο του 2022
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ο Ερντογάν ζητά από τον Ρούτε να είναι ουδέτερος για να τον στηρίξει στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2024, 22:17

H Τουρκία ζητά διαβεβαιώσεις από τον oλλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε προτού εγκρίνει την υποψηφιότητά του για την γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει ότι ο Ρούτε –ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος– δεν θα μεροληπτεί υπέρ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στη Συμμαχία και ιδίως ότι «δεν θα υποκύψει» σε τυχόν πιέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ανέφεραν πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Η Τουρκία θέλει επίσης ο Ρούτε να επιτρέψει στην Αγκυρα να συμπεριληφθεί στις συνεργασίες του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές άμυνας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ευνοϊκός στο να αναλάβει ο Ρούτε τη θέση του απερχόμενου γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, είπαν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αν και η Τουρκία παραμένει μία από τις πολλές χώρες που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει κατ’ ιδίαν την υποψηφιότητά του.

Τον Ιούλιο, η ολλανδική κυβέρνηση απέσυρε τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Η Αγκυρα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τη λίστα με τα αιτήματά της στον Ρούτε. Σημειώνεται ότι Ρούτε και Ερντογάν έχουν αμβλύνει τις σχέσεις τους και αποκαταστήσει τους δεσμούς μετά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών το 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...