246
Ο πρόεδρος Ερντογάν μιλά σε συγκεντρωμένους στην πυρόπληκτη Μαρμαρίδα | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν βλέπει προβοκάτορες πίσω από το hashtag «Βοηθήστε την Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 11:00
Ο πρόεδρος Ερντογάν μιλά σε συγκεντρωμένους στην πυρόπληκτη Μαρμαρίδα
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν βλέπει προβοκάτορες πίσω από το hashtag «Βοηθήστε την Τουρκία»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 11:00

Οι Αρχές στην Τουρκία ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για ένα hashtag στα κοινωνικά δίκτυα το οποίο επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπισε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.

Το #HelpTurkey («Βοηθήστε την Τουρκία») έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, ειδικά έπειτα από την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν σε περιοχή που είχε πληγεί από τις φωτιές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να μετακινηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με λεωφορείο και… να πετάξει σακουλάκια με τσάι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη διαδρομή.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως αεροσκάφη!» εκλιπαρούσε από τα κοινωνικά δίκτυα ο κωμικός Ενίς Αρικάν, λίγες ώρες μετά την εμφάνιση του τούρκου προέδρου. Την ίδια ώρα οι καταγγελίες για την προβληματική αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου και για τα καθηλωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη έδιναν και έπαιρναν.

Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε ασυζητητί το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα του βοήθεια για τις πυρκαγιές που άφησαν οκτώ νεκρούς και  χιλιάδες στρέμματα δασών απανθρακωμένα. Την περασμένη Παρασκευή, μετά τις προσευχές, απέδωσε σε μια εκστρατεία ψεμάτων από την Ευρώπη και την Αμερική όσα λέγονται για τις αδυναμίες του τουρκικού κράτους.

Το επόμενο βήμα ήλθε από τις δικαστικές Αρχές. Οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν αν οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα έχουν στόχο «να προκαλέσουν άγχος, φόβο και πανικό στο κοινό και να γελοιοποιήσουν την τουρκική κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο απείλησε με πρόστιμα τους τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδουν ζωντανά πλάνα από τις φωτιές ή μεταδίδουν ρεπορτάζ «που προκαλούν φόβο και ανησυχίες στο κοινό». Πολλοί σταθμοί, σημειώνει το AFP, υπάκουσαν και περιόρισαν κατά πολύ την κάλυψη των γεγονότων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...