351
«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη σφαγή της Τριπολιτσάς» διεμήνυσε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν θυμήθηκε την… Τριπολιτσά αλλά ξέχασε τη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 22:31
«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη σφαγή της Τριπολιτσάς» διεμήνυσε την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν θυμήθηκε την… Τριπολιτσά αλλά ξέχασε τη Σμύρνη

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 22:31

Στη ρητορική της έντασης κατέφυγε για ακόμη μία φορά ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αλωση της Τριπολιτσάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από το ιστορικό γεγονός.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι τούρκοι, αλβανοί αδελφοί μας και εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο τούρκος πρόεδρος.

Δεν πάει, βέβαια, πολύς καιρός που ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε άλλo ιστορικό γεγονός, στη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου δεν τον απασχόλησε η σφαγή των πολιτών της Σμύρνης, για παράδειγμα, παρά ως απειλή κατά των «άπιστων» και «ποταπών» Ελλήνων.

Σε σχετική δήλωση είχε προβεί την περασμένη χρονιά και το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος: «Εχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι σφαγιάστηκαν βάναυσα και ανελέητα στην Τριπολιτσά. Αυτή η απάνθρωπη σφαγή είχε στόχο να μην επιβιώσει ούτε ένας Τούρκος στην Πελοπόννησο, και έτσι πέρασε στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα με ακραίους χαρακτηρισμούς αναφορικά με τους χειρισμούς της Αθηνάς στο Μεταναστευτικό αλλά και γενικότερα στις διμερείς σχέσεις, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (περισσότερα εδώ).

Στους σχετικούς ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου απάντησε άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αλλά και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο CNN δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο. Να θυμίσω τι συνέβη το Μάρτιο του 2020 όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρα είναι απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος με αυτά τα fake news».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...