467
| Shutterstock

Ο Ερντογάν θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:22
|Shutterstock

Ο Ερντογάν θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2022, 10:22

Πάνω από το οικονομικό βάραθρο που έχουν ανοίξει στην Τουρκία οι επιλογές του στο οικονομικό πεδίο ετοιμάζεται τώρα να πηδήξει με εκλογικές πιρουέτες ο Ερντογάν – αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα υπόθεση που έκαναν οι λονδρέζικοι Times καθώς παρατήρησαν ότι ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός αφύπνισε, τελικά, τον τούρκο πρόεδρο. Βέβαια, χρειάστηκε και η πίεση της αντιπολίτευσης, η δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων…

Η πληθωριστική φαγάνα (εισοδημάτων) τον ανάγκασε να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις μέσω ενός σχεδίου ανόρθωσης της καταβαραθρωμένης λίρας. Το κόλπο έπιασε προς το παρόν, και έτσι επήλθε προσωρινή νομισματική σταθεροποίηση. Ωστόσο οι αντίπαλοί του αμφιβάλλουν αν θα υπάρξουν πράγματι θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

Εξάλλου, τι ποσά θα μπορούσε να δαπανήσει το κράτος για να στηρίξει τις τραπεζικές καταθέσεις; Η τελευταία προσπάθεια παρέμβασης στην αγορά στοίχισε στην τουρκική κεντρική τράπεζα περίπου 8 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα μόνο. Ετσι οι Βρετανοί πρόβλεψαν ότι, εφ’ όσον ο πληθωρισμός δεν συγκρατηθεί, το κράτος θα ξεμείνει σύντομα από χρήμα και η λίρα από δεκανίκια.

Τα παράλληλα μέτρα, που αφορούν κυρίως τη μισθολογική στήριξη των ασθενεστέρων, ηρέμησαν κάπως τον φτωχό λαό, αλλά συνιστούν αμφίστομο μαχαίρι: ίσως κόψουν τα σχοινιά από τα βαρίδια και η ανάπτυξη επιταχυνθεί, ίσως όμως πυροδοτήσουν και ένα καινούργιο πληθωριστικό ράλι.

Το θέμα τώρα, μικροπολιτικά αν εξεταστούν τα πράγματα, είναι για τον Ερντογάν το «τάιμινγκ», δηλαδή ο εύθετος χρόνος για τη μείζονα πολιτική κίνησή του, η οποία θα αλλάξει de facto τα δεδομένα. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν ο πληθωρισμός συγκρατηθεί, τότε μπορεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έναν χρόνο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία διενέργειάς τους.

Η εξωτερική πολιτική και τα drones του γαμπρού

Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μόλις πυκνώσουν οι κομπορρημοσύνες περί επιτυχιών στην εξωτερική πολιτική, με τη βοήθεια των drones «Μπαϊρακτάρ» του γαμπρού του, τα οποία όντως μοσχοπουλήθηκαν στο εξωτερικό και σε μία πολεμική περίπτωση τουλάχιστον, σε αυτή της νίκης των Αζέρων επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έπαιξαν και καθοριστικής σημασίας ρόλο.

Ο Ερντογάν θα μιλήσει στους Τούρκους για το πώς αντιμετώπισε τους μισητούς Κούρδους της Συρίας, τους φίλους τού εχθρικού ΡΚΚ, τους οποίους απομάκρυνε από την τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ δεν θα παραλείψει να παίξει άλλη μία φορά και το αντιδυτικό χαρτί, αφού ισλαμιστικό υπόβαθρο στο ακροατήριό του υπάρχει. Και, μετά, αν θέλει ο Αλλάχ, τα πάντα μπορεί να συμβούν.

Οι εκλογές, αν διενεργηθούν πριν από την ώρα τους, μπορεί και να κερδηθούν από τον Ερντογάν, όμως τα προβλήματα θα παραμείνουν.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ δοκιμάζονται ήδη λόγω των ζητημάτων δημοκρατικότητας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με εκείνη του Τραμπ.

Αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας έχουν καταστεί περισσότερο διφορούμενες στην παρούσα φάση, σε σημείο που ο Ερντογάν αποφεύγει να πει οτιδήποτε για το Ουκρανικό, αν και το ΝΑΤΟ (του οποίου η Τουρκία είναι μέλος) έχει ανοίξει διπλωματικό πόλεμο με το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...