1156
Στο επικείμενο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει ξανά να επιβάλει την τουρκική ατζέντα. Πέραν της διαφαινόμενης σύγκρουσης, όμως, μεσολαβεί και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, για την οποία ήδη τα προμηνύματα είναι σαφή για την πλευρά της Τουρκίας | INTIMEnews/ φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017

Ο Ερντογάν προκαλεί Μητσοτάκη μέσω Sabah: Οι Αμερικανοί δεν είναι φίλοι σας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 11:47
Στο επικείμενο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει ξανά να επιβάλει την τουρκική ατζέντα. Πέραν της διαφαινόμενης σύγκρουσης, όμως, μεσολαβεί και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, για την οποία ήδη τα προμηνύματα είναι σαφή για την πλευρά της Τουρκίας
|INTIMEnews/ φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017

Ο Ερντογάν προκαλεί Μητσοτάκη μέσω Sabah: Οι Αμερικανοί δεν είναι φίλοι σας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 11:47

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το πολυαναμενόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (14/6), ο τούρκος πρόεδρος, με «όχημα» την πάντα έτοιμη για τέτοιου είδους «αποστολές», Daily Sabah, την εφημερίδα-όργανο του καθεστώτος στη γείτονα, έθεσε τις βασικές γραμμές της ατζέντας που φιλοδοξεί να επιβάλει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah, ο τούρκος πρόεδρος θα επιμείνει στις γνωστές κατά τα άλλα απαιτήσεις έναντι της χώρας μας – που είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν και δεν πρόκειται να αποτελέσουν βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά:

-Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει ότι συνιστά casus belli
-Αποστρατιωτικοποίηση νησιών
-Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στη «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης
-Λύση δύο κρατών –δηλαδή διχοτόμηση– στο κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει ότι η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ενόχληση στη γείτονα για την επαναδραστηριοποίηση των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον για μία σειρά από θέματα, όπως οι S-400, η «νατοϊκή συμπεριφορά» της Τουρκίας, αλλά και το Κυπριακό.

Προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ αποθαρρύνουν την Ελλάδα από το να συμμετάσχει σε πραγματικές διπλωματικές συζητήσεις, γράφει η Sabah

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η αντίδραση των Τούρκων για το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο η Sabah υποδεικνύει ευθέως ως «σχέδιο των ΗΠΑ» που εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και όχι της Ελλάδας.

«Αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων… Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο.

»Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον.

»Η Ουάσινγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα.

»Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα», περιγράφει η Sabah στο δημοσίευμά της, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός παράγων εργαλειοποιεί την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.

Στο ίδιο δημοσίευμα επαναλαμβάνονται επίσης οι «οραματιισμοί» Ερντογάν για «μια πιθανή προσέγγιση και ακόμη και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου», κάτι που όπως επισημαίνεται, αποτελεί «εφιαλτικό σενάριο για την Ουάσινγκτον».

Προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ αποθαρρύνουν την Ελλάδα από το να συμμετάσχει σε πραγματικές διπλωματικές συζητήσεις, γράφει η Sabah και στο πλαίσιο αυτό καλεί την Αθήνα «να μην επηρεάζεται από τρίτους» και να προσέλθει με «θετική» και «εποικοδομητική» διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου…

Στο άρθρο της Sabah σημειώνονται επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως casus belli. Η Ελλάδα δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Παράλληλα, με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις που βασίζονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εκτός συνομιλίας.

»Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σε αυτόν τον τύπο, αλλά δεν είναι πλέον ρεαλιστικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει χωρίς περιστροφές στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήρθε και η τελευταία διευκρίνιση από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα των S-400 δεν έχει αλλάξει, παρά τις πληφορορίες που διακινούνται στον Τύπο, ότι η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή του ρωσικού συστήματα στο έδαφος της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει  το ενεργοποιήσει και θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Με τη σειρά του και ο ίδιος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι «σε πολλούς τομείς η Αγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ χαρακτήρισε απογοητευτικό ότι «μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους».

«Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας», περιέγραψε στην παρέμβασή του, ζητώντας να μάθει πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες», απάντησε ο Αντονι Μπλίνκεν. «Εχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας.

»Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S-400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές.

»Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να υπαναχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη» στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία αφορούν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...