Ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τα είπε ξεκάθαρα: η λύση της ομοσπονδίας στην Κύπρο δεν είναι εφικτή, πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» –να αναγνωρίσει δηλαδή ένα ψευδοκράτος και τη δύναμη του εισβολέα, που εδώ και 49 χρόνια καταδυναστεύει το βόρειο τμήμα της Κύπρου.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου” και να αποκτήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα», είπε επί λέξει ο τούρκος πρόεδρος στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την πρόσφατη επίθεση των Τουρκοκύπριων κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, δεν δίστασε να καυτηριάσει και τη δράση των κυανόκρανων: : είπε ότι η Αγκυρα «περιμένει» από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να τηρεί «στάση ουδετερότητας» και παράλληλα υποστήριξε πως το προφίλ αυτής της δύναμης «έχει πληγεί» και ότι κινδυνεύει να πληγεί ακόμη περισσότερο.
Λίγο μετά την ομιλία του Ερντογάν στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ερσίν Τατάρ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο οποίος είναι μια «μαριονέτα» της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για «ένα ισχυρό μήνυμα». Ανέφερε παράλληλα πως δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις (με τη Λευκωσία) έως ότου αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Όπως μεταδόθηκε από τα Κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι «το μήνυμα αφορά την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Ισχυρίστηκε πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «ΤΔΒΚ» και για τη δημιουργία διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την «ΤΔΒΚ».
Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αντίδραση ήταν λιτή. Διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως η Λευκωσία δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τις τοποθετήσεις που έκανε ο Ερντογάν για το Κυπριακό.
Πίσω στα Ηνωμένα Εθνη και αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκείνη έχει υποχρεώσεις έναντι της Τουρκίας που θα πρέπει να εκπληρώσει αλλά και μια αμφίθυμη συμπεριφορά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει.
Κατά τα άλλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.
«Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», είπε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
Αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του. Τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι «απαράδεκτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News