223
| REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν οικειοποιείται την Τροία – Και μιλά πρώτη φορά για την ήττα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 09:19
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν οικειοποιείται την Τροία – Και μιλά πρώτη φορά για την ήττα

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2021, 09:19

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι επιχειρούν να οικειοποιηθούν την ιστορία του Τρωικού Πολέμου –κάποτε είχαν πει ότι ο Αγαμέμνων ήταν δικός τους, εκ του «αγάς». Αλλά, ούτως ή άλλως, τα ομηρικά έπη είναι παγκόσμια κληρονομιά, ο καθένας μπορεί να αντλεί έμπνευση από τις ιστορίες και τους ήρωές τους. Ετσι και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια κάπως πιο προσωπική ομιλία, όπως παρατήρησε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Τροία –τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στη σημερινή Τουρκία– λέγοντας ότι «είναι το σύμβολο από το παρελθόν που εκπροσωπεί και εμάς, όπως όλους τους λαούς που έζησαν στην Ανατολία. Η Ιλιάδα του Ομήρου εξηγεί έναν αγώνα, που τα ίχνη του φτάνουν στο σήμερα», είπε.

Γιατί το είπε αυτό ο «σουλτάνος»;

Για να υποστηρίξει ότι «οτιδήποτε καλό και όμορφο» βρήκαν (οι Τούρκοι) το προστάτεψαν και το ανέπτυξαν, αλλά και για να εισαγάγει μια συζήτηση που προκάλεσε αίσθηση: για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ήττας. Και αποχώρησής του. «Αν ο λαός πει “στο καλό” κι έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε», προειδοποίησε εν όψει των εκλογών του 2023, που θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεστ για τον 67χρονο ηγέτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ερντογάν δεν ξέχασε να υποσχεθεί στον τουρκικό λαό καλύτερες μέρες, παρ’ όλο που η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και η λίρα έχει καταρρεύσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...