Τον τέταρτο χρόνο συμπληρώνει στη φυλακή της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, ο 63χρονος τούρκος μεγιστάνας Οσμάν Καβαλά, μαζί με χιλιάδες ακόμα αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν.
Γνωστός και ως «ο Σόρος της Τουρκίας» για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, ο Καβαλά βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου, καθώς έχει στηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα, την αρμενοτουρκική συμφιλίωση και την ελληνική κληρονομιά της Τουρκίας, όπως γράφουν οι Times.
Αποτελεί βασικό στόχο στο κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, το 2016 και βαρύνεται με κατηγορίες που σχετίζονται με αυτό, καθώς και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
Ο Καβαλά συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 για υποκίνηση των διαδηλωτών στο Γκεζί και αθωώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μετά και από έντονες πιέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αλλά την ίδια κιόλας ημέρα, συνελήφθη ξανά, με διαφορετικές κατηγορίες, αυτή τη φορά για κατασκοπεία και για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Πέντε χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η υπόθεση του Καβαλά είναι η πιο γνωστή από χιλιάδες άλλες με παρόμοιες κατηγορίες. Σε αυτό το διάστημα, ο Ερντογάν έχει αποπέμψει το ένα τρίτο των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας, ενώ με αλλαγές στο Σύνταγμα, κατάφερε να ελέγχει πλήρως το δικαστικό σύστημα.
Μιλώντας στους Times μέσω των δικηγόρων του, από τη φυλακή, ο Καβαλά είπε: «Οταν αθωώθηκα, μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος. Οταν με συνέλαβαν όμως ξανά, την ίδια ημέρα, κατάλαβα πόσο στενά σχετίζεται η Δικαιοσύνη με την πολιτική και πόσο σημαντική είναι πολιτικά η κράτησή μου. Πριν ακόμα συλληφθώ, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δημοσίευαν ιστορίες ότι είχα εμπλακεί σε ύποπτες δραστηριότητες εναντίον του κράτους. Η παρουσία μου στη φυλακή δίνει την εντύπωση ότι είμαι ένοχος και αυτό χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο για τη θεωρία συνωμοσίας εναντίον μου».
Εκατό χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από δίκη ή περιμένουν να δικαστούν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τουλάχιστον 50.000 παραμένουν στη φυλακή, και μάλιστα σε αρκετούς δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.
Ο Καβαλά κατηγορείται με βάση επουσιώδη στοιχεία όπως ότι ήταν στο ίδιο εστιατόριο την ίδια ώρα με έναν δήθεν συνωμότη εναντίον του Ερντογάν. Στην ομάδα υπεράσπισής του δεν επιτρέπεται να εξετάσει μάρτυρες κατηγορίας.
«Πραγματικά δεν μπορώ να πω αν πιστεύω ότι ο Οσμάν Καβαλά θα απελευθερωθεί ή όχι γιατί η υπόθεσή του δεν έχει νομική υπόσταση. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες, ενώ εφευρίσκουν νέα εγκλήματα. Το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο εδώ και πολύ καιρό. Αυτό δεν είναι μυστικό. Ειδικά σε πολιτικές υποθέσεις, το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη και το τεκμήριο της αθωότητας έχουν εξαλειφθεί», σημείωσε ο δικηγόρος του, Τολγκά Αϊτορέ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κηρύξει παράνομη την κράτηση του Καβαλά αλλά η Τουρκία υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν έχει ισχύ μετά τις νέες κατηγορίες εναντίον του.
Ομως, την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθέτησε απόφαση που επιβεβαιώνει ότι η κράτηση του Καβαλά είχε στόχο να τον κάνει να σιωπήσει και να παραδειγματίσει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και θεωρεί ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το δικαστικό σύστημα ως μέσο κατάχρησης εξουσίας, κάτι που παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αν παραμείνει στη φυλακή ο Καβαλά, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποπέμψει την Τουρκία, η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα που χάνει τη θέση της σε αυτό, σύμφωνα με τους Times.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News