982
| REUTERS/Liesa Johannssen/CreativeProtagon

Ο Ερντογάν έρχεται με τρία αεροπλάνα και διαμηνύει: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 09:21
|REUTERS/Liesa Johannssen/CreativeProtagon

Ο Ερντογάν έρχεται με τρία αεροπλάνα και διαμηνύει: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2023, 09:21

To πρωί της Πέμπτης, στις 11 π.μ. όπως έχει προγραμματιστεί, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα τροχοδρομήσει στην πίστα του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αλλα δύο αεροσκάφη θα συνοδεύουν τον τούρκο πρόεδρο, μεταφέροντας όχι μόνο την πολυπληθή αποστολή αλλά και τρία οχήματα με τα οποία θα μετακινηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Θα είναι μια «επίσκεψη-αστραπή» διάρκειας περίπου πέντε ωρών. Ομως είναι μια σημαντική στιγμή. Και αυτό καταδεικνύουν όχι μόνο η θετική ατζέντα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα λεγόμενα του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ένα 24ωρο πριν την άφιξή του, ανοίγει τη βεντάλια του διαλόγου: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα», είναι το μήνυμα του τούρκου προέδρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15.

«H Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμένουμε πάντα γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επιλύσουμε μεταξύ μας. Αυτό οι δύο χώρες το γνωρίζουμε. Ωστόσο, εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Υπό αυτή την έννοια, μίλησα για μια “νέα σελίδα” στις σχέσεις μας και την αρχή του “win-win”. Η αντίληψη “win-win” βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν στη  συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Βέβαια, από την άλλη, ο Ερντογάν επιχειρεί μέσω αυτής της συνέντευξης να φιλοτεχνήσει ένα φιλειρηνικό προφίλ, που φυσικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα –η χώρα μας τη γνώρισε με σκληρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, τόσο με την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού στον Εβρο, όσο και με την κρίση με το «Oruc Reis».

Ο τούρκος πρόεδρος όμως επιμένει και στη συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο».

Και συνέχισε: «Οπως όλες οι χώρες, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε φίλους και όχι εχθρούς. Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας, και ειδικά με την Ελλάδα, που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί. Ετσι όπως πάντα, απαντάμε κατάλληλα, χωρίς δισταγμό σε όσους εποφθαλμιούν την ασφάλεια του λαού μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα, έτσι είμαστε και πάντα ανοιχτοί στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας. Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα»…

Οσο για την περιβόητη απειλή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ο Ερντογάν επιστράτευσε μια υπεκφυγή:

«Μόνο αυτοί που μας απειλούν πρέπει να μας φοβούνται. Είπαμε ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

Και προσέθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου».

To πρόβλημα βέβαια είναι ότι πέρα από τα ευχολόγια και τα παχιά λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε μια άποψη που δεν τη δέχεται η Ελλάδα: ότι όλα τα «προβλήματα» και οι διμερείς «διαφορές» πρέπει να πάνε στη διεθνή δικαιοσύνη και όχι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όπως είναι η πάγια θέση της Αθήνας.

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω», είπε, κάτι που δύσκολα θα δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

11:00 – Αφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

11:30 – Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ο τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.

11:30 – Διμερείς υπουργικές συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα (!) έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.

11:30 – Συνάντηση Δένδια – Γιασαρ στη ΛΑΕΔ

Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12:15 Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, Γεραπετρίτη – Φιντάν και Μπούρα – Κιλίτς στο Μαξίμου

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η Μάρια Μπούρα και ο Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως και στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.

13:00 Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ

13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών,

Υπογραφές συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και οργανισμών των δύο κρατών έχουν να κάνουν με:

Οικονομία
Εμπορικές σχέσεις
Υγεία
Παιδεία
Τουρισμός
Αθλητισμός
Έρευνα – Τεχνολογία
Αγροτικό Τομέα

Στο Μεταναστευτικό, τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού έχουν συμφωνηθεί.

Υπό μελέτη και συζήτηση βρίσκεται η χορήγηση βίζας προς τους τούρκους πολίτες για παραμονή στα ελληνικά νησιά έως επτά ημέρες. Η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

16:00 Αναχώρηση Ερντογάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...