Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η συμπαράσταση στον Εμανουέλ Μακρόν για τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφεται τώρα ως μαζική και σύσσωμη.
Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ήταν σαφές τις πρώτες ημέρες. Δεν ήταν καθόλου σαφές όταν ο «Σουλτάνος» εμφανιζόταν ξαφνικά ως απρόσκλητος «προστάτης» του Ισλαμ στην Ευρώπη στη σκιά μάλιστα της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί στο Παρίσι και απαιτούσε… ψυχίατρο (!) για τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνιδρίτριας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή ο Μακρόν είχε… τολμήσει να ορκιστεί πως θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού για να προστατεύσει την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης στην πατρίδα του. Ο Ερντογάν έβριζε τον Μακρόν και τη Γαλλία, αλλά η Γερμανία και μια σειρά άλλες χώρες σιωπούσαν. Ακόμα και την Κυριακή όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να εκφράσει την αλλεγγύη και την υποστήριξή του στον Μακρόν (εδώ), αυτή κίνηση δεν ήταν αυτονόητη για τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.
Επρεπε να περάσουν δύο ημέρες από τις ύβρεις του Ερντογάν για να υπάρξει μια αντίδραση της καγκελαρίας –o εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε, όταν ρωτήθηκε, «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα ότι η συμπεριφορά του τούρκου προέδρου είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χάμηλό»
Wir stehen solidarisch an der Seite unserer ?? Freunde, v.a. im Kampf gg. islamistische Extremisten. Die Angriffe von @RTErdogan auf @EmmanuelMacron sind ein neuer Tiefpunkt und völlig inakzeptabel. Wir haben großes Verständnis für die diplomatischen Maßnahmen Frankreichs. (1/2)
— Heiko Maas ?? (@HeikoMaas) October 26, 2020
Ακολούθησε η καταδίκη και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κποντε. «Τα λόγια με τα οποία ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαική Ένωση θέλει να πράξει με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως απομακρύνουν τις λύσεις», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι «αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».
Στο μεταξύ όμως η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στο οποίο κάλεσε ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ βάλουν τέλος «στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν». Παράλληλα ο γάλλος πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε για εξηγήσεις από το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφότου ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν δήλωσε πως ο Εμανουέλ Μακρόν «επιτέθηκε στο Ισλάμ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό».
Το ότι ο Μακρόν κατήγγειλε τον φανατικό ισλαμισμό και όχι τους μουσουλμάνους ή το Ισλάμ τούς διαφεύγει, προφανώς σκοπίμως –ο Ερντογάν ως γνωστόν ψάχνει πάντα για χρήσιμους εχθρούς ώστε να ξεχάσουν οι Τούρκοι ότι έχουν χάσει τις περιουσίες τους από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου σπεύδουν να πλειοδοτήσουν σε ισλαμισμό για να μη χάσουν τα πρωτεία.
Προς το παρόν και επισήμως το Παρίσι δεν σχεδιάζει αντίποινα με μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και δηλώνει θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ. Ωστόσο, το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων. «Η κυβέρνηση Μακρόν εργάζεται για μια απάντηση, η οποία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο έως τρεις ημέρες» ανέφερε το Europe 1.
Τι λένε όμως για όλα αυτά στη Γερμανία; H Μέρκελ προσωπικά δεν έχει πει τίποτα –το άφησε το ζήτημα στον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, κίνηση που έχει και αυτή τη σημασία της, όταν οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ παρεμβαίνουν οι ίδιοι με δηλώσεις, στα social media και αλλού.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, πορτ παρόλ της καγκελαρίου. Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Ερντογάν αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Μάλιστα ο Ζάιμπερτ βρέθηκε σχεδόν απολογούμενος μετά τις καταγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας είπε ότι οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος».
O Μάνφρεντ Βέμπερ, σκληροπυρηνικός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και επικεφαλής του ΕΛΚ, παρατήρησε ότι ο Ερντογάν κάθε μέρα και από λίγο απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες.
Η Γερμανία έχει εκλογές τον επόμενο χρόνο και το πολιτικό σύστημα θυμάται ότι υπάρχουν εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι που θεωρούν τον Ερντογαν «πατερούλη». Ολες οι φωνές του Ερντογάν, από τις διαμαρτυρίες του για ένα τζαμί στο Βερολίνο ως τα παραληρήματά του ότι οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται «όπως οι Εβραίοι πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», διαβάζονται διαφορετικά –ενοχικά ή και υστερόβουλα– στο Βερολίνο.
Ο γερμανικός Τύπος στέκεται και αυτός αμήχανος. «Οι προκλήσεις του Ερντογάν δεν είναι τυχαίες, είναι υπολογισμένες. Γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει πιο πολλά στο εσωτερικό με τη Γαλλία παρά με τη Γερμανία. Επειδή πολλοί Τούρκοι έχουν αρνητική εικόνα για τη Γαλλία, όπου υπάρχει ισχυρό λόμπι των Αρμενίων και ζουν εκεί πολλοί Κούρδοι. Ο Ερντογάν λοιπόν προχωρά τώρα σε παρατεταμένη κρίση με την Ευρώπη» έγραψε η Frankfurter Algemeine Zeitung, ενώ η TAZ του Βερολίνου σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ανέφερε: «Η ισλαμοφοβία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες. Μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί όμως ο Μακρόν μίλησε κατά του ριζοσπαστισμού και υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης, στην οποία βλέπει επίσης ότι ανήκουν και οι γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Τίποτα περισσότερο… Μετά την τρομοκρατία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έκοψε την ανάσα για χρόνια σε όλο τον κόσμο και μετά τον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου από οπαδό τους, θα έπρεπε να είναι σε όλους σαφές πως το μποϊκοτάζ είναι λάθος. Μετά τη δολοφονία του Πατί είναι καιρός για αλληλεγγύη, για τίποτα άλλο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News