381
O Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα σε άλλα εγκαίνια, στη Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον ένα μυστήριο | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν δεν θα παραστεί στα εγκαίνια στο Ακουγιού

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 06:59
O Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα σε άλλα εγκαίνια, στη Μαύρη Θάλασσα. Η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον ένα μυστήριο
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν δεν θα παραστεί στα εγκαίνια στο Ακουγιού

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 06:59

Θα ήταν η τέλεια προεκλογική φιέστα: τα εγκαίνια του, αμφιλεγόμενου μεν, αλλά υπερσύγχρονου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού θα έδινε την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να δείξει πώς έβαλε την Τουρκία στη νέα εποχή και την οδηγεί στον 21ο αιώνα. Ομως ο τούρκος πρόεδρος δεν θα παραστεί στα λαμπερά εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού, που δυόμισι εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 14ης Μαΐου, θα του προσέφεραν ένα ιδανικό σκηνικό.

Το θρίλερ με την υγεία του 69χρονου Ερντογάν συνεχίζεται, καθώς δεν ακύρωσε μόνο τις δημόσιες εμφανίσεις του την Τετάρτη, μία ημέρα μετά το πολυσυζητημένο πλέον περιστατικό αδιαθεσίας live σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αλλά ακύρωσε και το πρόγραμμά του για την Πέμπτη, ημέρα που επρόκειτο μεταξύ άλλων να εγκαινιάσει το πυρηνικό εργοστάσιο που χτίστηκε με τη βοήθεια της Μόσχας.

«Σήμερα θα ξεκουραστώ στο σπίτι, ύστερα από σύσταση των γιατρών μου», είχε αναφέρει σε tweet του ο Ερντογάν το πρωί της Τετάρτης. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), γνωστοποίησε ότι ο Ερντογάν θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης και όχι διά ζώσης στην τελετή για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού και ότι αναβάλλεται επίσης η προεκλογική συγκέντρωση στη Μερσίνα.

Το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να διακόψει ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη εξαιτίας αδιαθεσίας, που αργότερα αποδόθηκε σε στομαχικές διαταραχές.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να παραστεί στην τελετή στο Ακουγιού και τον προηγούμενο μήνα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής εμφάνισής του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είχε πει ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στις 29 Μαρτίου.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακουγιού θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Η εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον μακροβιότερο ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας, αφού οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν απειλείται με ήττα, ύστερα από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...