421
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις 31 Οκτωβρίου στη Ρώμη | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ερντογάν «μπλοφάρισε και έχασε» με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 13:50
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις 31 Οκτωβρίου στη Ρώμη
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ερντογάν «μπλοφάρισε και έχασε» με τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 13:50

Τι κέρδισε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν από τη διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ και το εκβιαστικό ραντεβού του με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο; Τίποτα, κρίνει ο γερμανικός Τύπος.

Σε ανάλυσή της και όπως σημείωσε η Deutsche Welle στην καθημερινή αποδελτίωση του γερμανικού Τύπου, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επαναφέρει στην επικαιρότητα τη διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και την αποβολή της Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών νέας γενιάς F-35.

«Ο τούρκος πρόεδρος αρέσκεται στο να μπλοφάρει, αλλά έχασε», έγραψε o Τόμας Αβενάριους, ανταποκριτής της έγκριτης εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

«Και τώρα», προσέθεσε στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung, «η Αγκυρα βρίσκεται χωρίς σύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να μείνει πίσω. Οι δυνατότητες του Ερντογάν να διορθώσει το λάθος είναι ελάχιστες. Η μόνη εναλλακτική για τα F-35 είναι ο εκσυγχρονισμός των γηρασμένων τουρκικών αεριωθούμενων F-16, αλλά κι αυτά έρχονται από τις ΗΠΑ. Και ήδη εκεί (στις ΗΠΑ) οργανώνεται αντίσταση κατά των εξοπλισμών των Τούρκων, που στο μεταξύ είναι ελάχιστα αγαπητοί στην Ουάσιγκτον. Ετσι η Τουρκία χάνει κάθε μήνα ένα τμήμα στρατιωτικής ισχύος. Η με φανφάρες εξαγγελία του τουρκικού τζετ 5ης γενιάς, ενός ψηφιοποιημένου Stealth, είναι για την ώρα στη σφαίρα του ονείρου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο

Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung απαρίθμησε τις ελάχιστες διεξόδους της Τουρκίας, επισημαίνοντας:

«Επειδή ο καιρός πιέζει, υπάρχει, σύμφωνα με απόψεις ειδημόνων, μόνο μία λύση, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των γηρασμένων F-16. Η Αγκυρα διαθέτει 270, τα μισά χρήζουν ανανέωσης. Θα πρέπει λοιπόν να αγοράσει 40 νέα F-16 από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 80 γηρασμένα. Μόνο έτσι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα ήταν κάπως εξοπλισμένη απέναντι στον προαιώνιο εχθρό της, την Ελλάδα. Η Αθήνα δεν παίρνει μόνο F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά και 18 Rafale από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπράημ Καλίν δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε η χώρα του να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35, αλλά κάποιος αμερικανός αξιωματούχος είπε στη διαδικτυακή σελίδα Yetkin-Report, ότι “η Τουρκία είναι εκτός. Τελεία και παύλα”».

Αυτό το τελευταίο μοιάζει και καταδικαστικό. Ο Ερντογάν γκρίνιαξε στον Μπάιντεν, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε καταβάλει περίπου 1,4 δισ. δολάρια για τα πρώτα έξι αεροσκάφη F-35 –τα οποία όμως πάγωσαν όταν άρχισε τις ιστορίες με τους ρωσικούς S-400– αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον παρέπεμψε στο Κογκρέσο. Οπου εκεί –και λόγω Μπομπ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας– ακούν Ερντογάν και βγάζουν καπνούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...