Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και να τονίσει τη σημασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει ξανά το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Στοκχόλμης στη συμμαχία.
«Μίλησα με τον Ερντογάν, του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη να βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα ότι θέλουμε να υπάρξει λύση για τη Σουηδία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το Ντέλαγουερ. «Θα πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.
Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αλλά το αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε την πώληση.
Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Λευκού Οίκου είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πριν τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου.
Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.
Πριν την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπάιντεν είχε γράψει στο Twitter αναφερόμενος στον Ερντογάν: «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και σε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις».
Καλίν: Αν δεν μας δώσουν τα F-16 η Σουηδία θα μείνει στην αναμονή
Στο θέμα των F-16 αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επισημαίνοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται να τα αποκτήσει, ωστόσο, όπως είπε, «αν δεν προχωρήσει (η αγορά) δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».
«Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές που συνάπτουμε σχέσεις. Είναι σημαντικός παράγοντας, όμως εμείς τον κόσμο δεν τον βλέπουμε από την προοπτική των ΗΠΑ. Την χώρα μας δεν την διαβάζουμε μέσω της Ουάσινγκτον. Δεν επιχειρούμε να καταλάβουμε τη χώρα μας μέσω των εκεί αναλυτών. Εμείς ως προοπτική μας έχουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, με την Κίνα με την Ε.Ε τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις χώρες του Ισλάμ», επισήμανε ο Καλίν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Ο τούρκος σύμβουλος πρόσθεσε: «Αν κάνουν τα βήματα που ζητάμε, θα προχωρήσουμε με τη Σουηδία, αν όμως δεν κάνουν κάτι, τότε το θέμα αυτό θα το βάλουμε σε αναμονή».
Για τα F-16 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Ομως, δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές. Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές, πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο, θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News