506
O Ερντογάν σε δηλώσεις του αφού επισκέφτηκε τη Μαρμαρίδα | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ανάλυση: Οι φωτιές κατακαίνε τη μεγαλομανία του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 21:25
O Ερντογάν σε δηλώσεις του αφού επισκέφτηκε τη Μαρμαρίδα
| Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ανάλυση: Οι φωτιές κατακαίνε τη μεγαλομανία του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2021, 21:25

Με αφορμή τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη ΝΔ Τουρκία, η τουρκάλα δημοσιογράφος Ασλί Αϊντιντασμπάς, μέλος του «θινκ τανκ» European Council on Foreign Relations, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω της Washington Post, δηλώνοντας παράλληλα «τον σπαραγμό της» για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν «αρχαία δάση» στην «τουρκική Ριβιέρα» (δηλαδή στις αμμουδιές του Ομήρου, με τη χωροταξία του Ελύτη).

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν οι επισημάνσεις της Ασλί όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν «παραμέλησε» τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση στη χώρα του.

Η Ασλί γράφει ότι «η τουρκική κυβέρνηση βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη για κάποια φυσική καταστροφή, αν και κομπορρημονούσε για τη στρατιωτική ικανότητά της και τις περιφερειακές φιλοδοξίες της». Δηλαδή, κατηγορεί τον Ερντογάν ως μωροφιλόδοξο νεοοθωμανιστή, με διακηρυγμένα επεκτατικά σχέδια, αλλά και με ταυτόχρονη αδυναμία να απαλλάξει το φλεγόμενο σπίτι του από την πυρκαγιά.

Και όχι μόνο αυτό. Επικαλούμενη τους αριθμούς, έκανε τις απαραίτητες συγκρίσεις και έγραψε τα παρακάτω: «Αποδεικνύεται ότι μία χώρα 85 εκατομμυρίων δεν κατέχει κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος ικανό για επιχειρήσεις κατάσβεσης, αλλά έχει ενοικιάσει τρία από τη Ρωσία. Ας συγκρίνουμε αυτό το μηδέν με τα 39 πυροσβεστικά αεροσκάφη της Ελλάδας» (σσ. Ο ακριβής σημερινός συνολικός αριθμός των πυροσβεστικών πτητικών μέσων στην Ελλάδα είναι 74).

Η Ασλί περιέγραψε τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών και της αντιπολίτευσης για την αναποτελεσματικότητα στην κατάσβεση και πληροφόρησε τον αναγνώστη της ότι, τελικά, ο Ερντογάν παραδέχθηκε την πυροσβεστική ανημποριά του κράτους. Μόνη λύση «ήταν η αποδοχή προσφορών για βοήθεια, κυρίως από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Βέβαια, τις απαραίτητες τιμές στους πυροσβέστες «που έδωσαν ηρωική μάχη με τη φωτιά» τις απέτισε και η Ασλί. Επειδή οι φλόγες τέθηκαν μερικώς υπό έλεγχο «χάρη στην εξωτερική βοήθεια», ενώ μαίνονταν επί επτά ημέρες.

Η Ασλί μετρίασε τον τόνο της κριτικής της γράφοντας ότι «η Κόλαση που έχει εξαπολυθεί στη Μεσόγειο» σχετίζεται με «τα αυξανόμενα επίπεδα θερμοκρασίας» και με την «κλιματική αλλαγή η οποία είναι συλλογική ευθύνη της ανθρωπότητας και μπορεί να αναστραφεί μόνο μέσω της διεθνούς δράσης». Ετσι κάλεσε τον Ερντογάν «να ασχοληθεί σοβαρά με την κλιματική δράση και με την αντιμετώπιση καταστροφών». Πώς;

«Η Τουρκία δεν μπορεί μόνη της να αποτρέψει τις πυρκαγιές, όμως μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα των εθνών που έχουν δεσμευτεί για δράση υπέρ του κλίματος. Η Βουλή πρέπει να επικυρώσει αμέσως τη Συμφωνία του Παρισιού ως πρώτο βήμα και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», και όχι «να ενθαρρύνει την εξόρυξη άνθρακα και να προωθεί κατασκευές σε παράκτιες περιοχές».

Δορυφορική εικόνα με τις πυρκαγιές στην Τουρκία την 1η Αυγούστου από το σύστημα Κοπέρνικος της ΕΕ (Processed by DG DEFIS/Handout via REUTERS).

Σε ό,τι αφορά τους πόρους που το τουρκικό κράτος διοχετεύει σε άλλες δραστηριότητες, η Ασλί έγραψε ότι «η αντίθεση του κυβερνητικού βερμπαλισμού περί αυτοκρατορικού μεγαλείου με τις κυβερνητικές ικανότητες παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στους πολίτες είναι κραυγαλέα». Γιατί; Επειδή τα λεφτά σπαταλήθηκαν με λάθος τρόπο, «σε στρατιωτικές περιπέτειες στο εξωτερικό και σε μεγάλα έργα υποδομής». Ετσι «η κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί σε ώρα ανάγκης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...