351
Ο Ερικ Κλάπτον σε συναυλία του στο Λονδίνο | Chris Jackson/Getty Images

Ο Ερικ Κλάπτον, σκεπτικιστής των εμβολίων, νόσησε με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:01
Ο Ερικ Κλάπτον σε συναυλία του στο Λονδίνο
|Chris Jackson/Getty Images

Ο Ερικ Κλάπτον, σκεπτικιστής των εμβολίων, νόσησε με Covid-19

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 10:01

Ο Ερικ Κλάπτον, ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες στη σύγχρονη μουσική, ανέβαλε δύο από τις προγραμματισμένες συναυλίες του, λόγω της νόσησής του από κορονοϊό. Ο 77χρονος καλλιτέχνης είναι δεδηλωμένος σκεπτικιστής για τη σκοπιμότητα του εμβολιασμού –έχει, μάλιστα, χαρακτηρίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού «μαζική ύπνωση» και την εκστρατεία υπέρ των εμβολίων «προπαγάνδα»–  ωστόσο, τελικά, εμβολιάστηκε. Τώρα, όμως, νόσησε με Covid-19 και αναρωτιέται αν έκανε καλά που είχε πειστεί να ακολουθήσει «ό,τι του επέβαλε το κράτος».

Ο Κλάπτον ανέβαλε τα ταξίδια του στο Μιλάνο και τη Ζυρίχη για να μη μεταδώσει τον ιό στους θαυμαστές του, όπως δήλωσε. Αυτή ήταν η συμβουλή του γιατρού του, επειδή η κούραση θα μπορούσε να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και να χρειαστεί να ακυρώσει όλη την περιοδεία.

Σε μια επιστολή του προς τον φίλο του Ρόμπιν Μονότι, γνωστό αρχιτέκτονα, που ήταν εναντίον του lockdown, είχε γράψει λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του: «Εκανα την πρώτη δόση του εμβολίου και εκδήλωσα σοβαρές αντιδράσεις που κράτησαν δέκα μέρες. Υστερα από έξι εβδομάδες έπρεπε να κάνω τη δεύτερη και πήγα προετοιμασμένος για το τι θα με έβρισκε μετά. Περιττό να σου πω ότι οι παρενέργειες ήταν καταστροφικές, τα χέρια και τα πόδια μου ήταν παγωμένα, τα ένιωθα μουδιασμένα ή να καίνε, φοβήθηκα ότι δεν θα έπαιζα ποτέ ξανά –υποφέρω και από περιφερική νευροπάθεια και δεν θα έπρεπε τελικά να είχα κάνει τα εμβόλια– αλλά, βλέπεις, η προπαγάνδα μάς έλεγε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές για όλους».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Κλάπτον είχε αρνηθεί να παίξει σε χώρους που απαιτούσαν πιστοποιητικό για την Covid και κυκλοφόρησε αρκετά τραγούδια κατά του lockdown. Ενα από αυτά είναι το σινγκλ του κατά του αποκλεισμού, «Stand and Deliver», που τραγούδησε ο Βαν Μόρισον το 2020. Οι στίχοι του είναι γεμάτοι ερωτήσεις: «Είναι αυτό ένα κυρίαρχο έθνος ή απλώς ένα αστυνομικό κράτος;» και «θέλεις να είσαι ελεύθερος άνθρωπος ή απλώς σκλάβος;».

Ο Ερικ Κλάπτον (δεξιά) με τον φίλο του Βαν Μόρισον στα παρασκήνια μιας συναυλίας το 2009 | Listen To The Lion/Lobeline Communcations via Getty Images

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...