983
Ο Πρωθυπουργός ενώ εκφωνεί τον επικήδειο για τον Κώστα Σημίτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο επικήδειος Μητσοτάκη για τον Κώστα Σημίτη: Αξιος τιμής – παράδειγμα πολιτικού που παρέμεινε ενεργός πολίτης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2025, 13:02
Ο Πρωθυπουργός ενώ εκφωνεί τον επικήδειο για τον Κώστα Σημίτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο επικήδειος Μητσοτάκη για τον Κώστα Σημίτη: Αξιος τιμής – παράδειγμα πολιτικού που παρέμεινε ενεργός πολίτης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2025, 13:02

Με αναφορά στις δύο διαδοχικές κυβερνητικές του θητείες, το περίφημο μπλοκάκι, αλλά και τον άνθρωπο -σύζυγο και πατέρα- Κώστα Σημίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε στον επικήδειο που εκφώνησε στη Μητρόπολη Αθηνών, τον δύο φορές εκλεγμενο -όπως θέλησε να επισημάνει- πρωθυπουργό.

«Αποχαιρετούμε σήμερα μια προσωπικότητα που έθεσε τη δική του σφραγίδα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου. Εναν δις εκλεγμένο πρωθυπουργό, τον οποίο η θεσμική μου θέση επιβάλλει να τον τιμήσω όπως του αξίζει – έναν μαχητή κατά της Δικτατορίας, έναν άξιο υπηρέτη της Δημοκρατίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μιλώντας για τον πολτικό αντίπαλο Κώστα Σημίτη, πρόσθεσε;

«Ηταν ένας ευγενής αντίπαλος με τον οποίο όμως οι παρατάξεις μας κατάφεραν και συναντήθηκαν σε δυο κρίσιμες επιλογές. Την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Κώστας Σημίτης ανήκει πλέον στην Ιστορία που θα ζυγίσει την πολυσήμαντη διαδρομή του, συνέχισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκκης και στάθηκε στις τρεις πρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός: την αταλάνευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον τρόπο διακυβέρνησης «με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι, τις σημειώσεις όπου καταγράφονταν μεθοδικά οι διακηρύξεις που έγιναν πράξη. Παράδειγμα του πόση σημασία πρέπει να δίνει ένας ηγέτης στην αποτελεσματικότητα». Και την τρίτη του ιδιότητα, ενός πολιτικού που δίπλα στα πολιτικά του καθήκοντα έβρισκε χρόνο να διαβάζει, να παρακολουθεί θέατρο, που «αγάπησε αληθινά τον ρόλο του συζύγου και του πατέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο μέλλον, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, πολλοί αναλυτές θα ασχοληθούν με το έργο του εκλιπόντα «με τα σωστά και τα λάθη του, όπως και για αυτά που επιδίωξε και ποτέ δεν είδε να πραγματοποιούνται», και συμπλήρωσε πως πρόκειται για τη διαχρονική μοίρα και το τίμημα όποιου αποφασίζει να δράσει στη δημόσια σφαίρα.

Στη συνέχεια του επικήδειου λόγου του, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε σε ορισμένα «αποστάγματα της πορείας» του Κώστα Σημίτη, όπως η ρήση του για την κυβέρνηση, η οποία υπάρχει όχι για να διαιωνίζει την εξουσία της αλλά για να διαμορφώνει μία καλύτερη κοινωνία με λέξεις κλειδιά, το σχέδιο και τη συγκυρία, επιδιώκοντας τις συναινέσεις αλλά βαδίζοντας και κόντρα στο ρεύμα, ώστε το κόστος που θα καταβληθεί να είναι μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει. Επίσης, είπε ότι στην προσπάθεια εφαρμογής των παραπάνω δοκιμάζεται η ικανότητα της πατρίδας μας να απαλλαγεί από βαρίδια και παθογένειες του παρελθόντος.

Μίλησε για τη δημοκρατική του συνέπεια, τις σοβαρές υποδομές που απέκτησε η χώρα κατά τη διάρκεια των θητειών του, και τα δύο καθοριστικά βήματα που σηματοδότησαν την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Ας κρατήσουμε τα καλύτερα από τη διαδρομή του και το γεγονός ότι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί, να γίνει αρεστός προσχωρώντας σε ένα ξένο προς τον ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διακριτική απλότητα για να επενδύσει αυτή τη ζωή του και μετά την απόσυρσή του από το δημόσιο προσκήνιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά και ακολούθως  αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Κώστας Σημίτης αντιλαμβανόταν την άσκηση της εξουσίας, καθώς έλεγε ότι η κυβέρνηση υπάρχει όχι για να διαιωνίζει την εξουσία της, αλλά για να βοηθά την κοινωνία επιδιώκοντας τις ευρύτερες συναινέσεις, βαδίζοντας συχνά και απέναντι στο ρεύμα.

«Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με τον Κώστα Σημίτη όταν σε αυτό αντικατοπτρίζεται η προσπάθεια της πατρίδας να απαλλαγεί από βαρίδια του παρελθόντος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με τη στάση του -τόνισε- υπήρξε μια εξαίρεση στον πολύβουο χώρο των συνθημάτων και την υπερβολή των ακραίων κομματικών αντιπαραθέσεων, ενώ αποτέλεσε παράδειγμα του «πώς ένας πολιτικός μπορεί να παραμείνει ενεργός πολίτης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». «Αυτό -είπε- είναι ένα πολύτιμο παράσημο, το οποίο κατέκτησε με τη στάση του χωρίς ο ίδιος ποτέ να το διεκδικήσει ή να το διαφημίσει. Επέλεξε έναν επίλογο με νόημα και γι αυτό είναι άξιος τιμής».

ΠτΔ: Ο εκσυγχρονισμός του, διαρκής θεσμική και κοινωνική άσκηση

Προηγουμένως, στον δικό της επικήδειο για τον πρώην πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως «σήμερα αποχαιρετούμε με θλίψη και τιμή μία μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας».

«Ο Κώστας Σημίτης υπερασπίστηκε, με συνέπεια και πεποίθηση, πάθος και λογική, λέξεις και πράξεις, σε όλη του τη ζωή, τη δημοκρατία και τις αρχές της. Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, διακεκριμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, άνθρωπος των ιδεών και του πρακτικού λόγου, άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση με το δικό του, ξεχωριστό και διαχρονικό, πολιτικό παράδειγμα», ανέφερε αρχικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνέχισε για το έργο του;

«Με κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης εισήγαγε στην πολιτική μας συνείδηση και κουλτούρα μία νέα μέθοδο και αντίληψη της διακυβέρνησης. Με έμφαση στον ορθολογισμό, τον προγραμματισμό, την προσήλωση σε στόχους υψηλούς και την ηθική του καθήκοντος, τη χαμηλότονη, καθημερινή και συστηματική εργασία. Μακριά από δημοφιλείς, ανέξοδες ρητορείες και λαϊκιστικές ευκολίες. Με λόγο μετριοπαθή και μετρημένο και ήθος δημοκρατικό».

«Ο  εκσυγχρονισμός του -σημείωσε η Πρόεδρος- δεν υπήρξε μόνον ένα πολιτικό και επίκαιρο πρόγραμμα, αλλά και διαρκής θεσμική και κοινωνική άσκηση, μια συνεχής και ανοικτή μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστική πρόκληση. Έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η οκταετής θητεία του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία έφερε σημαντικές κατακτήσεις στο Κράτος Δικαίου και την κοινωνία, σπουδαία έργα υποδομών και επενδύσεις. Συνοδεύθηκε από κορυφαίες στιγμές, που ενίσχυσαν τη θέση της χώρας, διεύρυναν τους ορίζοντές μας και καθόρισαν τον τρόπο ζωής μας. Η ένταξη στην Ευρωζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνουν τη συγκυρία και λάμπουν ως εθνικά επιτεύγματα στον μακρύ ιστορικό μας χρόνο».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Η δημόσια παρουσία του Κώστα Σημίτη τελούσε σε συνέχεια και ενότητα με τον ιδιωτικό του βίο. Ήταν πράος, λιτός και αυτάρκης, με αγάπη για τον πολιτισμό, τα βιβλία και τις τέχνες, αφοσιωμένος και δοτικός στη σύζυγό του Δάφνη και τις κόρες του, τη Μαριλένα και τη Φιόνα, πιστός και υποστηρικτικός στους φίλους και τους συνεργάτες του». Όπως είπε «Οι συγκινητικές, αδιαμεσολάβητες καταθέσεις και μαρτυρίες τους, αυτές τις μέρες, καταδεικνύουν πόσο θα λείψει, αλλά και ότι το υπόδειγμά του θα παραμείνει ζωντανό, ως παρακαταθήκη, για τους ίδιους και για τον τόπο μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...