374
O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμς Ντάιμον, και δεξιά ο Τζέφρι Επστάιν με τη συνεργάτη (και συνένοχό του) Γκισλέιν Μάξγουελ | CreativeProtagon/REUTERS

Ο επικεφαλής της JPMorgan θα καταθέσει για το σκάνδαλο Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 09:01
O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμς Ντάιμον, και δεξιά ο Τζέφρι Επστάιν με τη συνεργάτη (και συνένοχό του) Γκισλέιν Μάξγουελ
|CreativeProtagon/REUTERS

Ο επικεφαλής της JPMorgan θα καταθέσει για το σκάνδαλο Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2023, 09:01

Ενας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμς Ντάιμον, να διαθέσει δύο ημέρες προκειμένου να καταθέσει όσα γνώριζε για τη σχέση της τράπεζάς του με τον πρώην πελάτη της Τζέφρι Επστάιν.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αγωγές αποζημίωσης από γυναίκες που ισχυρίζονται ότι ο Επστάιν τις κακοποίησε σεξουαλικά, αλλά και από τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου ο πρώην χρηματοοικονομικός σύμβουλος, καταδικασμένος για σεξουαλικά αδικήματα, είχε σπίτι.

Η JPMorgan από την πλευρά της μήνυσε έναν πρώην τραπεζίτη, τον Τζες Στάλεϊ, ισχυριζόμενη ότι απέκρυψε όσα ήξερε για τον Επστάιν και θα πρέπει να καλύψει τις ζημίες που μπορεί να υποστεί η τράπεζα από τις δύο αγωγές, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ στο Μανχάταν, Τζεντ Ράκοφ, είπε ότι ο Ντάιμον μπορεί να ανακριθεί από τους δικηγόρους των εναγόντων επί πέντε ώρες και από τον δικηγόρο του Στάλεϊ επί δύο ώρες. Ο Ράκοφ μπορεί να επιτρέψει και περισσότερο χρόνο εφόσον το ζητήσει κάποιος από τους δικηγόρους. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2023.

«Οι δικηγόροι των εναγόντων γνωρίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας δεν ξέρει τίποτε για το θέμα, αλλά επιμένουν σε αυτό το κόλπο των ΜΜΕ» δήλωσε η JPMorgan. «Μια ανασκόπηση περισσότερων από δύο δεκαετιών email και άλλων εγγράφων καθιστά σαφές ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τον Επστάιν ή τους λογαριασμούς του. Δεν θυμάται ποτέ να έχει συναντήσει, να έχει μιλήσει ή να έχει επικοινωνήσει μαζί του».

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της JPMorgan από το 2000 έως το 2013, ακόμη και μετά την ομολογία της ενοχής του, το 2008, για κατηγορίες διευκόλυνσης πορνείας στην πολιτεία της Φλόριντα.

Στα δικαστικά έγγραφα η JPMorgan κατηγορείται ότι γνώριζε από το 2006 ότι ο Επστάιν πλήρωνε με μετρητά για να φέρνουν ανήλικα κορίτσια και νεαρές γυναίκες στο σπίτι του και ότι αγνόησε πολλές εσωτερικές προειδοποιήσεις για διακοπή της συνεργασίας της μαζί του.

Ο Ντάιμον εντάχθηκε στην JPMorgan το 2004 και έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Δεκέμβριο του 2005. Δεν έχει κατηγορηθεί για άλλα αδικήματα. Ο Στάλεϊ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Barclays Plc από το 2015 έως το 2021, έχει εκφράσει τη λύπη του για τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον Επστάιν.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Τζέφρι Επστάιν αυτοκτόνησε στο κελί του, στις φυλακές του Μανχάταν, ενώ περίμενε να δικαστεί για διακίνηση γυναικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...