Μια νεαρή γκρίζα φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα ανοικτά της Ιταλίας. Το γεγονός εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς το συγκεκριμένο είδος συναντάται συνήθως στον βόρειο Ειρηνικό.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η φάλαινα εντοπίστηκε από λάτρεις των ζώων ανοιχτά των πόλεων Πόντσα, Σορέντο και πιο πρόσφατα στη Γκαέτα, νότια της Ρώμης, με ενθουσιασμένους παρατηρητές να πλησιάζουν με τις βάρκες τους για να την απαθανατίσουν.
«Είναι πανέμορφη!» φώναξε μια γυναίκα σε βίντεο καθώς η φάλαινα πέρασε δίπλα από τη βάρκα της.
Η εμφάνιση του θηρίου προκάλεσε εικασίες ότι οι γκρίζες φάλαινες επέστρεψαν, 300 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, στον γειτονικό Ατλαντικό Ωκεανό. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η νεαρή φάλαινα προέρχεται από τον Ειρηνικό, χάθηκε και κολύμπησε μέχρι να φτάσει στη Μεσόγειο (όπως φαίνεται και στο γράφημα, κάτω).
«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα, αλλά η φάλαινα έχει μήκος περίπου 7-8 μέτρα, και αν αυτό είναι αλήθεια, είναι περίπου έξι μηνών και είναι απίθανο να έχει κολυμπήσει από τον Ειρηνικό», δήλωσε η Μανταλένα Τζαχόντα, από φιλανθρωπική οργάνωση προστασίας των φαλαινών.
«Στον Ειρηνικό γεννιούνται το χειμώνα και μεταναστεύουν στην Αλάσκα την άνοιξη για να περάσουν το καλοκαίρι. Μια φάλαινα που γεννήθηκε εκεί τον χειμώνα δεν θα είχε χρόνο να κολυμπήσει στην Αρκτική για να φτάσει εδώ, αυτό ίσως σημαίνει ότι οι γκρίζες φάλαινες επέστρεψαν στον Ατλαντικό», πρόσθεσε.
Άλλοι εμπειρογνώμονες ήταν πιο προσεκτικοί, σημειώνοντας ότι δεν είχαν εντοπιστεί γκρίζες φάλαινες στον Ατλαντικό τους τελευταίους τρεις αιώνες, με την εξαίρεση μιας μόνο θέασης στη Ναμίμπια, στη Νοτιοδυτική Αφρική, το 2013.
«Είναι ευκολότερο να πιστέψεις ότι πήρε λάθος στροφή στον Ειρηνικό και το έκανε μέσω της Αρκτικής», δήλωσε η Τζούλια Καλόγκερο, επικεφαλής της ιταλικής οικολογικής οργάνωσης Menkab.
Η γκρίζα φάλαινα (Eschrichtius robustus) ταξινομήθηκε για πρώτη φορά από τον βρετανό ζωολόγο Τζον Γκρέι το 1865.
Όταν μία γκρίζα φάλαινα 13 μέτρων εντοπίστηκε στις ακτές του Ισραήλ το 2010 –η μόνη άλλη πρόσφατη περίπτωση που το θηλαστικό εντοπίστηκε στη Μεσόγειο– οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάστηκαν περίπου 100 ημέρες για να κολυμπήσει 14.000 μίλια από τη Θάλασσα του Μπέρινγκ, ένα ταξίδι που έγινε εφικτό με την τήξη των πάγων της Αρκτικής.
«Η εμφάνιση μιας γκρίζας φάλαινας στη Μεσόγειο υποδηλώνει ότι τα εμπόδια πάγου ανάμεσα στους δύο ωκεανούς έχουν εξασθενίσει σε σημείο που είναι δυνατή η διέλευση από αυτά», σημείωσαν οι ειδικοί.
Η φάλαινα που κολυμπά τώρα στην Ιταλία φαίνεται υποσιτισμένη και μπορεί να ψάχνει για φαγητό, είπε η Τζαχόντα.
Σε αντίθεση με άλλες φάλαινες, που φιλτράρουν το πλαγκτόν από το θαλασσινό νερό, οι γκρίζες φάλαινες μαζεύουν άμμο και λάσπη από τον πυθμένα της θάλασσας και φιλτράρουν τα τρόφιμα από αυτό.
«Ανησυχούμε γιατί οι μητέρες διδάσκουν στους απογόνους τους πώς να βρουν φαγητό, και αυτή η φάλαινα είναι μόνη της σε μια θάλασσα που δεν γνωρίζει οπότε μπορεί να έχει πρόβλημα να βρει τροφή» πρόσθεσε η Τζαχόντα.
Ο Σάντρο Ματσαριόλ, από την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε κητοειδή στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ζήτησε από τους ανθρώπους να μην πάνε κοντά στη φάλαινα.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται, αλλά το να πλησιάζεις μια φάλαινα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για την ίδια και αυτό επηρεάζει την υγεία της» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News