394
Ο τούρκος μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ ορκίζεται Αμερικανός πολίτης | CNN

Ο Ενές Καντέρ Αμερικανός και… βαφτισμένος Φρίντομ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:45
Ο τούρκος μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ ορκίζεται Αμερικανός πολίτης
|CNN

Ο Ενές Καντέρ Αμερικανός και… βαφτισμένος Φρίντομ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:45

Το επιμύθιον της ιστορίας μας είναι το εξής: άμα είσαι Τούρκος γεννημένος στην Ελβετία και αμερικανοθρεμμένος όσον αφορά τις σπουδές και την εργασία (έστω, τον επαγγελματικό αθλητισμό), μπορεί προς στιγμήν να χάσεις την τουρκική υπηκοότητά σου εξαιτίας του μίσους ή της «τρέλας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως δεν θα αργήσεις να βρεις το απάνεμο λιμάνι σου στις ΗΠΑ – και πάλι Τούρκος θα είσαι κατά βάθος, βέβαια.

Και η ιστορία μας αυτή καθαυτή είναι ακόμη πιο σύντομη: ο μπασκετμπολίστας Ενές Καντέρ έγινε Αμερικανός και με τη βούλα.

Την περασμένη Δευτέρα ο άσος της ομάδας του ΝΒΑ Boston Celtics έδωσε και αυτός τον όρκο που όλοι οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν προτού λάβουν την αμερικανική υπηκοότητα.

Κατόπιν, περιχαρής, εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς τη νέα πατρίδα του ανεμίζοντας ένα σημαιάκι με την αστερόεσσα.

Ελαμπε, γράφουν τα αμερικανικά media: «Πανηγύρισε όλες τις ελευθερίες που απέκτησε ως Αμερικανός. Την ελευθερία να μιλάει εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, ακόμη και την ελευθερία να αλλάξει το όνομά του». Διότι αυτό ακριβώς έκανε ο Καντέρ, και αμέσως μάλιστα: προσέθεσε καινούργιο επώνυμο στη νέα ταυτότητά του. Πλέον θα λέγεται… Φρίντομ!

Για την ακρίβεια: Ενές Καντέρ Φρίντομ.

Ο Κεντέρ-Φρίντομ στο παράθυρο του CNN

Ο Καντέρ, ως Τούρκος, είναι μουσουλμάνος φυσικά, αλλά είχε την ατυχία να στοχοποιηθεί από τον πρόεδρο της πατρίδας του ως «γκιουλενιστής». Το κράτος του Ερντογάν τού αφαίρεσε την υπηκοότητα και τον άφησε έκθετο από πλευράς κρατικής γραφειοκρατίας. Τώρα το πρόβλημά του λύθηκε.

Ο Καντέρ-Φρίντομ θα συνεχίσει να επιδίδεται στο δεύτερο αγαπημένο του σπορ, να κατακεραυνώνει μέσω Twitter τους Κινέζους επειδή «καταπατούν τα δικαιώματα των Ουιγούρων», οι οποίοι τυγχάνουν και αυτοί μουσουλμάνοι. Βέβαια υπερασπίζεται και το Θιβέτ, το οποίο προς το παρόν κατοικείται από βουδιστές ιερείς και από κομμουνιστές φαντάρους, ωστόσο και πάλι το Πεκίνο είναι αυτό που εκνευρίζεται.

Είναι τέτοιο το μένος του Κεντέρ κατά της Κίνας, που κατηγόρησε και την εταιρεία αθλητικών ειδών Nike επειδή παράγει τα προϊόντα της στο έδαφος της δεύτερης οικονομίας του κόσμου – το κάνει με τις ευλογίες της νέας πατρίδας του φυσικά, όμως αυτή τη… λεπτομέρεια ο Φρίντομ είτε την αγνοεί είτε την προσπερνά ανέμελος.

Στις ΗΠΑ ο τουρκοαμερικανός μπασκετμπολίστας είναι αγαπημένο παιδί της Δεξιάς, μόνο και μόνο επειδή καταγγέλλει την Κίνα. Τον στήριξε και θα συνεχίσει να το πράττει το δίκτυο Fox News, ενώ έχει και τη συμπάθεια του υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης, εκείνης του Τραμπ δηλαδή, του Μάικ Πομπέο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...