746
Ο Μασκ, που πάσχει από κατάθλιψη, έχει δεχθεί κριτική στο παρελθόν για (ημι)νόμιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών | Shutterstock/cristiano barni

Ο Ελον Μασκ παίρνει κεταμίνη για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:52
Ο Μασκ, που πάσχει από κατάθλιψη, έχει δεχθεί κριτική στο παρελθόν για (ημι)νόμιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών
|Shutterstock/cristiano barni

Ο Ελον Μασκ παίρνει κεταμίνη για να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 17:52

Από την εποχή της επεισοδιακής εξαγοράς του Twitter, ο Ελον Μασκ βρίσκεται στο στόχαστρο της φιλελεύθερης αμερικανικής Αριστεράς για τις αιρετικές πολιτικές απόψεις του και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ενα ρεπορτάζ της Wall Street Journal, όμως, φέρνει τώρα στην επιφάνεια τόσο την κατάθλιψή του όσο και τη μακρά ιστορία του με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παίρνει μικρές δόσεις κεταμίνης για να διαχειριστεί την κατάθλιψη, ενώ ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, απολαμβάνει μαγικά μανιτάρια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Ο Μασκ λέγεται ότι παίρνει πλήρεις δόσεις κεταμίνης, ενός αναισθητικού που μπορεί να προκαλεί παραισθήσεις όταν καταναλώνεται σε πάρτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης.

Ο 51χρονος επιχειρηματίας δεν έχει απαντήσει άμεσα στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τη Wall Street Journal. Ωστόσο, στο παρελθόν είχε αναρτήσει tweets σχετικά με το ναρκωτικό ως εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRIs), τα οποία συνταγογραφούνται ευρέως για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας.

«Η κατάθλιψη είναι υπερδιαγνωσμένη στις ΗΠΑ, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι πραγματικά θέμα χημείας του εγκεφάλου τους» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, απαντώντας στον αμφιλεγόμενο influencer Αντριου Τέιτ, που έγραψε στο Twitter ότι «η κατάθλιψη είναι επιλογή», αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

«Αλλά η “ζομποποίηση” ατόμων με SSRI σίγουρα συμβαίνει πολύ συχνά. Από ό,τι έχω δει σε φίλους μου, η κεταμίνη που λαμβάνεται περιστασιακά είναι καλύτερη επιλογή». Ο Μασκ είχε επικρίνει στο παρελθόν τα αντικαταθλιπτικά και πέρυσι ζήτησε να αποσυρθεί από την αγορά το Wellbutrin, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό.

Είπε: «Κάθε φορά που αυτό το φάρμακο εμφανίζεται στη δημόσια συζήτηση, κάποιος στο τραπέζι έχει να πει μια ιστορία αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας». Οι ειδικοί απαντούν ότι το Wellbutrin έχει υπάρξει μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη επί χρόνια, και κατηγορούν τον Μασκ για παραπληροφόρηση.

Η αναφορά για την υποτιθέμενη χρήση κεταμίνης από τον Μασκ και την υποτιθέμενη αγάπη του 49χρονου Μπριν της Google για τα μαγικά μανιτάρια περιείχε επίσης τον ισχυρισμό ότι στελέχη μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley είχαν διοργανώσει πάρτι που περιελάμβανε ψυχεδελικά ναρκωτικά.

Μια εκπρόσωπος του Founders Fund, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: «Η έρευνα δείχνει ότι τα ψυχεδελικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να γίνουν αυτά τα φάρμακα διαθέσιμα με ασφάλεια και νομίμως».

Τόσο η παράνομη όσο και η νόμιμη χρήση ναρκωτικών πιστεύεται πως είναι ευρέως διαδεδομένη στη Silicon Valley: λέγεται ότι τα στελέχη θέλουν να διευρύνουν την εγκεφαλική λειτουργία τους, με την ελπίδα να εφεύρουν επιχειρηματικές καινοτομίες. Εφέτος, το αποκαλούμενο «Lifestyle» από την ελίτ της τεχνολογικής βιομηχανίας έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο μετά τον θάνατο του Μπομπ Λι, ιδρυτή του συστήματος πληρωμών Cash App.

Ο Λι, μαχαιρωμένος θανάσιμα κατά τη διάρκεια καυγά με έναν άλλον εργαζόμενο στον τομέα της τεχνολογίας, λέγεται ότι έπαιρνε τακτικά ψυχαγωγικά ναρκωτικά κατά τη διάρκεια μυστικών πάρτι. Μια μεταθανάτια εξέταση έδειξε ότι ο επιχειρηματίας είχε κάνει χρήση κεταμίνης και κοκαΐνης.

Ο Εντουαρντ Σάλιβαν, διευθύνων σύμβουλος της Velocity Coaching, μιας επιχείρησης που βοηθά υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας, λέει ότι η χρήση ναρκωτικών στη Silicon Valley έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, με περίπου το 40% των πελατών του να εκφράζουν ενδιαφέρον για τη χρήση ψυχεδελικών.

Μισή δεκαετία επρόκειτο απλώς για μια χούφτα στελεχών, αποκαλύπτει. «Πριν από μερικά χρόνια, οι συζητήσεις για ψυχεδελικά στη Silicon Valley είχε ένα μεγάλο απαγορευτικό» είπε ο Σάλιβαν στο Journal. «Αυτό έχει αλλάξει». Η κεταμίνη διατίθεται με ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής επίβλεψης θεραπείας για την κατάθλιψη, αλλά οι μη ιατρικές χρήσεις της είναι παράνομες.

Η ψιλοκυβίνη, το ενεργό συστατικό των μαγικών μανιταριών, έχει εν τω μεταξύ αποποινικοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες πόλεις, όπως το Οκλαντ, η Ουάσινγκτον, το Σιάτλ και το Ντιτρόιτ – από τότε που το Ντένβερ του Κολοράντο έγινε η πρώτη πόλη που άνοιξε τον δρόμο της νομιμοποίησης, το 2019. Το Ορεγκον πήγε ένα βήμα παραπέρα και εφέτος έγινε η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποίησε την ψιλοκυβίνη.

Ο Μασκ είχε δεχθεί στο παρελθόν κριτική για χρήση ναρκωτικών. Το 2018 κάπνισε κάνναβη –η οποία είναι νόμιμη στην Καλιφόρνια αλλά παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο– κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast «The Joe Rogan Experience», γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla.

Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι για ολόκληρο τον επόμενο χρόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον υπέβαλλε τακτικά σε τεστ για χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς η εταιρεία του, SpaceX, συνεργάζεται με τη NASA και έχει συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...