Μια… σπαζοκεφαλιά απασχολεί εδώ και μερικές ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το project εμβόλιο. Δεν είναι άλλη από το αν το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους άνω των 65 ετών ή θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα plan B για να μην πάνε χαμένες οι σχεδόν 1 εκατ. δόσεις που θα φτάσουν στη χώρα μας ως το τέλος του Μαρτίου, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις της εταιρείας.
Οπως είναι γνωστό, τις επόμενες ημέρες επίκειται μια ευρωπαϊκή συνεννόηση προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή για το ζήτημα. Τα δεδομένα είναι σαφή: η εταιρεία δεν χρησιμοποίησε αρκετούς ηλικιωμένους άνω των 65, μόλις 8%, κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής. Βεβαίως, αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, όταν ενέκρινε το εμβόλιο για όλες τις ηλικίες. Με τους γερμανούς μπροστάρηδες, όμως, μεγάλες χώρες αποφασίζουν να πορευθούν με βάση τις εισηγήσεις των εθνικών επιτροπών για τους εμβολιασμούς, επιλέγοντας να μη χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια της εταιρείας στο πρώτο σκέλος της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τα εμβολιαστικά προγράμματα να κινδυνεύουν να πάνε πιο πίσω.
Στην Ελλάδα, από τις 10 Φεβρουαρίου θα φτάσουν τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca. Ως το τέλος του μήνα θα έχουμε παραλάβει 410.οοο δόσεις, ενώ τον Μάρτιο θα πάρουμε ακόμη 540.000 δόσεις (έναντι 330.000 που αναμένονταν όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τη μείωση κατά 65% των προγραμματισμένων παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προς τις χώρες της Ενωσης).
Αν το εμβόλιο αποφασιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά, όπως και στη Μεγάλη Βρετανία, τότε ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά. Ηδη, εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των άνω των 75, ενώ τον Μάρτιο προγραμματίζεται να μπουν στο σύστημα οι 70-75, αλλά και αυτοί με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως οι μεταμοσχευμένοι, αλλά και οι καρκινοπαθείς. Αν, όμως, ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σενάριο, τότε στην ελληνική πλευρά υπάρχουν ήδη ορισμένες σκέψεις.
Για παράδειγμα και με δεδομένο ότι από άποψη logistics υπάρχει η διαθεσιμότητα, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν «παράλληλες εμβολιαστικές γραμμές», προκειμένου να καλυφθούν και άλλοι πολίτες, εκτός των ηλικιωμένων και των ιδιαιτέρως ευπαθών. Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και ο επαναπροσδιορισμός της προτεραιοποίησης, επίσης, δεν είναι εύκολη άσκηση, αλλά μπορεί να προκύψει ως ανάγκη τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, το αν τα κριτήρια θα είναι ηλικιακά ή άλλου είδους, μένει να φανεί, εφόσον η κυβέρνηση βρεθεί προ αυτού του ενδεχομένου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι επαγγελματικά ή και γεωγραφικά.
Mega-εμβολιαστικά Κέντρα
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, από τα μέσα Φεβρουαρίου και εκείθεν. Αρχικά θα λειτουργήσει αυτό στο Μαρούσι, στο κτίριο της Helexpo, αλλά και αυτό στη Θεσσαλονίκη στον χώρο της ΔΕΘ, με δυναμικότητα ως και 5.000 εμβολιασμούς / ημέρα έκαστο και ως και 80 εμβολιαστικές γραμμές.
Αργότερα, θα μπουν στο παιχνίδι και το κέντρο στο Ταε Κβον Ντο, αλλά και αυτό στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, τα οποία, όμως, δεν ενεργοποιούνται όσο δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια, προκειμένου η ροή να «τρέχει» κανονικά και χωρίς προσκόμματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News